Tę zdrową zupę mogę jeść non stop. Wolę ją nawet od pomidorowej
Zupy warto włączyć do diety nie tylko ze względu na ich smak, ale też właściwości. Dlatego często gotuję zupę, która jest pyszna i bardzo zdrowa. Syci na długie godziny i sprawia, że jem w wartościowy sposób.
Zupa soczewicowa smaczna i zdrowa
Zupy smakują, sycą i są zdrowe. Chętnie gotujemy je jesienią i zimą, bo doskonale rozgrzewają. Jednak ja zupę soczewicową gotuję bez względu na to, jaką porę roku mamy . To znakomite danie pełne jest błonnika, dlatego mogą jeść ją osoby, które dbają o swoją dietę i chcą schudnąć. Dzięki tej pożywnej zupie nie będziemy sięgać po niezdrowe przekąski. Soczewica dostarcza nam białka roślinnego, żelaza, magnezu, witaminy B i minerałów.
Zupa soczewicowa zapewni nam dobrą dawkę energii i składników odżywczych. Warto, by tę zupę jadły osoby, które chcą uregulować ciśnienie krwi i walczą z anemią . Soczewica pozwoli zadbać o zdrowie i nasyci. Poniżej znajdziesz przepis na zupę soczewicową. Podobną recepturę możesz zobaczyć na kanale YouTube Smaczny.tv. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak ugotować zupę soczewicową?
Składniki:
- 300 g czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- bazylia
- tymianek
- oregano
- 2 ½ szklanki wody
- natka pietruszki
Przygotowanie zupy zacznij od posiekania cebuli, papryki i marchwi. Rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż warzywa . Dołóż koncentrat pomidorowy i wsyp przyprawy. Składniki mieszaj i dołóż pokrojone w kostkę pomidory bez skórki.
Składniki połącz i po chwili przełóż do garnka. Wlej wodę i wsyp soczewicę. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Wymieszaj i podawaj z natką pietruszki.
Zupa soczewicowa dla całej rodziny
Zupa soczewicowa jest prosta w przygotowaniu. Dzięki temu przepisowi wychodzi bardzo smaczna i pożywna. Pełna warzyw i aromatycznych przypraw zachwyci całą rodzinę. Wystarczy na niejeden obiad.
Dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis w swojej kuchni. Zupę soczewicową warto włączyć do diety. Będzie smakować i dostarczy wartościowych składników . Każdemu wyjdzie to na zdrowie. Pisaliśmy o tym, jak przechowywać marchew, by zachowała świeżość. Radziliśmy, co zrobić, by olej podczas smażenia schabowych nie pryskał.
Źródło: odzywianie.wprost.pl