Smakosze.pl

Canva / Bru-nO z Pixabay

Tego dodatku używam do kawy od dawna. Zastępuje cukier, a mój organizm tyko zyskuje

17 Listopada 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Cukier jest chyba najbardziej popularnym dodatkiem do kawy. Wiele osób nie wyobraża sobie filiżanki napoju bez niego. Ja jednak już dawno zamieniłam go na inny, znacznie zdrowszy składnik. Zyskuję dużo więcej, niż tyko walory smakowe.

Kawa z cukrem to przeżytek

Cukier dodany do kawy ma tylko jedno zadanie. Ma wzbogacić jej smak i sprawić, by była smaczniejsza. Poza tym nie ma żadnego dobrego wpływu na nasz organizm, a wręcz przeciwnie. A gdyby tak zamienić go na zupełnie inny składnik? Gwarantuję, że poranna kawa tylko na tym zyska.

Dobrze znaną przyprawę zaczęłam wsypywać do kawy już dawno. Zazwyczaj nie kojarzy się ona jednak z tym gorącym napojem. Ten sposób pokochają miłośnicy ostrzejszych smaków, ale jestem pewna, że każdy jest w stanie docenić to korzystne połączenie. Koniecznie sprawdźcie poniżej, jakie są zalety picia kawy z chili.

chili do kawy.jpg
Canva / konok1a
chleb na kolację

Biorę czerstwy chleb i zalewam tymi składnikami. Nic się nie marnuje, a ja mam pyszną kolację

CZYTAJ DALEJ

Jakie są zalety picia kawy z chili?

Chili kojarzy nam się z charakterystycznym, ostrym smakiem. Pomysł, by dodać je do kawy może wydawać się absurdalny. Warto jednak skusić się na taki eksperyment i stopniowo zacząć wprowadzać suszoną papryczkę do swojej diety. Zalewy są nieocenione, zwłaszcza przy obecnej porze roku.

Słynne ostre warzywo pozytywnie wpływa na metabolizm. Rozgrzewa bowiem organizm, przez co przyspiesza trawienie. Dzięki temu poprawia nasze samopoczucie i oczywiście pomaga schudnąć. To jednak nie koniec zalet picia kawy z chili.

Przyprawa ta wzmacnia odporność i wspomaga naszą koncentrację. Jest to szczególnie przydatne w okresie jesienno-zimowym. Przyrządzenie kawy z chili jest do tego wszystkiego banalnie proste. Jak ją zrobić? Zdradzamy w dalszej części artykułu.

Jak zrobić kawę z dodatkiem chili?

Sposobów na kawę z chili jest kilka. Najłatwiej jest zaparzyć czarną kawę i doprawić ją odrobiną proszku. Jeśli chcemy nieco złagodzić smak, możemy zrobić to przy pomocy mleka.

Nieco bardziej aromatyczne będzie wykorzystanie płatków chili lub ususzenie papryczki samodzielnie w domu. Następnie mielimy ją w młynku lub ucieramy w moździerzu. Szczypta dodana do filiżanki znacznie poprawi właściwości kawy.

Jeśli mamy ochotę na kawę deserową, możemy pokusić się o dodatek gorzkiej czekolady. Ta współgra z chili wprost idealnie. Nie polecamy jednak słodzenia kawy cukrem, dodawania bitej śmietany czy innych kalorycznych produktów. Koniecznie spróbuj niezwykłej kawy z chili. Zamiast chili możesz dodać do kawy także ten składnik . Taki sposób parzenia kawy pokazał mi znajmy, jestem zachwycona .

papryczki chili.jpg
Canva / pilipphoto
ciasto marchewkowe

Rodzina cały czas mnie prosi o ciasto marchewkowe. Całe szczęście znam najszybszy przepis

CZYTAJ DALEJ
kluski

Te błyskawiczne kluseczki robię z 3 składników. Pasują do wszystkiego, od zup po dania główne

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >