Pierniczki są jednym z ulubionych świątecznych przysmaków. Jeszcze masz szansę je zrobić i w święta Bożego Narodzenia cieszyć się ich smakiem. Przepis Ani Bardowskiej na te świąteczne ciasteczka nie ma sobie równych. Skorzystało z niego już wiele osób i każdy był zadowolony.
Przepis Ani Zyśk to jeden z najszybszych sposobów na karpatkę. W ogóle nie odpalamy piekarnika, a w kuchni spędzimy nie więcej niż 20 minut. Za to ciasto wychodzi pyszne i okazałe.
Jeżeli nie masz pomysłu na dzisiejszy deser, to warto przygotować nieco zapomniany smakołyk z czasów PRL-u. Swoim przepisem przypomniała go Anna Zyśk, która poradami kulinarnymi dzieli się w mediach społecznościowych. Deser przygotowany jej sposobem nie tylko dobrze smakuje, ale też przenosi do epoki. Zrób i doświadcz tego na własnym podniebieniu.
Ten prosty makowiec bez spodu zawiera nieoczekiwany dodatek – jabłka. Dzięki temu uzyskujemy niezwykłe ciasto, coś w rodzaju makowej szarlotki, czy raczej – szarlotkopodobnego makowca.
Ten przepis należy do kategorii najprostszych na świecie. Nie znaczy to jednak, że często po niego sięgamy. A więc, dla przypomnienia: tak przygotowujemy ciasteczka z ciasta francuskiego.
Jak zrobić ciasto, które pysznie smakuje i efektownie wygląda? Wystarczy skorzystać z tego przepisu. Wkrótce każdy będzie się cieszył ciastem jak z cukierni. Jego przygotowanie jest proste dzięki temu przepisowi.
Tradycyjny makowiec jest pysznym, lecz bardzo czasochłonnym ciastem. Jako, że pracy przed świętami nie brakuje, rok temu postanowiłam ułatwić sobie zadanie i przygotować makowiec, który nie wymaga wyrabiania ciasta i zawijania. W te święta również nie zabraknie go na moim stole.
Oto prosty przepis na ciasto z nietypowego składnika. Kaszka manna świetnie nadaje się jako podstawa wypieków. Deser jest pełny w smaku, tani i pożywny, a przy tym bardzo smaczny. DO tego zachwyca wyglądem, czego chcieć więcej?
Szukasz przepisu na ciasto, które zachwyci całą rodzinę? Przepis od blogerki kulinarnej Ani Zyśk jest w sam raz dla ciebie. Doskonały orzechowiec z miodem, orzechami i apetycznym budyniem wychodzi, że palce lizać. Koniecznie upiecz orzechowiec, który błyskawicznie zniknie ze stołu.
Skończyły ci się przepisy na szybkie desery? Poznaj banalny sposób na sernik puszysty jak chmurka. Przygotujesz go w mniej niż pół godziny. Błyskawiczne ciasto włóż do piekarnika i gotowe. Aż trudno uwierzyć, jakie to proste.
Ciasto na herbatnikach zachwyci całą rodzinę w święta Boże Narodzenia. Wszystko dlatego, że forma chatki Puchatka cieszy oczy, a smakuje po prostu obłędnie. Dzięki przepisowi blogerki kulinarnej Ani Zyśk to efektowne ciasto bez pieczenia na święta uda się każdemu.
Czy wiesz, że naleśniki mogą smakować jeszcze lepiej? Ich doskonałość wynika nie tylko z dodatków, z którymi podajesz ten przysmak, ale przede wszystkim z delikatnego ciasta. Warto dodać do niego składnik, o którym wiele osób zupełnie zapomina. Warto spróbować, bo najpewniej masz go już w lodówce.
Oto prosty przepis na domowe ciastka owocowe. Przygotowujemy je z łatwo dostępnych składników. Co jeszcze lepsze – z produktów, które dobrze znoszą długie przechowywanie, dzięki czemu taki deser jest zawsze pod ręką.
Nie wiadomo dokładnie, dlaczego sernik na krakersach z masą kajmakową i prażonym słonecznikiem nazywa się papieskim. Może chodzi o jego niebiański smak? A może przyczyny są bardziej przyziemne? Jak by jednak nie było, przepis na to ciasto wart jest uwagi, a nazwa sprawia, że warto rozważyć je w nadchodzące święta.
Masa budyniowa, kruszonka i patelnia – tyle trzeba, by przyrządzić to świetne ciasto. Kremowy przekładaniec jest świetnym deserem na co dzień i od święta. A jego przygotowanie wymaga tylko kilku ruchów, po których tężeje kilka godzin w lodówce.
Makówki czy też makiełki to pyszny, prosty deser z makiem i bakaliami. Na Śląsku jest tradycyjną potrawą wigilijną, ale jeśli ktoś gotów jest zerwać z tą tradycją, można cieszyć się nim przez cały rok.
Jeśli masz w domu dwa dojrzałe banany i wiórki kokosowe, to w kilka minut stworzysz wyśmienity deser dla całej rodziny. Kokosanki, bo o nich mowa, są proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Zawierają jedynie łyżeczkę cukru z wanilią, więc można jeść bez wyrzutów sumienia.
Na święta Bożego Narodzenia koniecznie upiecz pierniczki według receptury blogerki kulinarnej – Anny Zyśk. Jej szybki przepis na ciasteczka jest nieskomplikowany i warto go wypróbować. Słodkości każdego zachwycą smakiem. Od teraz będziesz robiła je co roku.
Czy we własnej kuchni uda się przygotować ciasto lepsze niż z cukierni? Tak, tylko trzeba skorzystać z tego przepisu. Wygląda bajecznie, pachnie pomarańczami i smakuje, że palce lizać. Jest idealne na deser dosłownie na każdą okazję.
Słynna autorka przepisów kulinarnych – Henia Foks – zaskoczyła internautów nowym przepisem. Przygotowane według niego kruche ciasteczka zachwycą wszystkich łasuchów. Wystarczy odrobina cierpliwości, a przygotujesz znakomity deser dla całej rodziny!
To ciasto to deser sezon przejściowy. Żegnamy nim ostatni jesienny owoc – jabłka, zaczynamy – okres jadania cytrusów, a zwłaszcza mandarynek. Dlatego taki placek może zostać z nami na całą zimę.
Niektórzy mogliby powiedzieć, że miejsce czekolady jest właśnie wśród produktów luksusowych. Przywykliśmy jednak, że możemy w każdej chwili sięgnąć po małą ciemną kostkę lub słodki batonik. Jednak ceny kakao mogą niedługo przekreślić nasze nawyki.
W czasach PRL-u nie było łatwo o słodycze. Jednak dzieci chciały jeść słodkości, zupełnie tak jak obecnie. Tak właśnie powstał pomysł na tani przysmak, który dziś często omijamy szerokim łukiem. Wszystko przez jego skład i zagrożenia z tym związane.
Połowa listopada to dobry czas dla starych pierników. Konkretnie – dla pysznych dojrzewających ciast, które czekają kilka tygodni na swoją kolej. Z pewnością zasłużą na honorowe miejsce przy naszych stołach.
Listopad to miesiąc, w którym króluje dynia. W kuchni robimy z niej zwykle zupę. Teraz warto to smaczne warzywo wykorzystać do zrobienia deseru. Będzie smakował, że palce lizać.
Henia Foks nazywa ten sernik „marzenie”. Rzeczywiście, można się rozmarzyć. Masa z sera rozrobionego z mlekiem skondensowanym i zagęszczonego budyniem to doskonały sposób na prosty i bardzo efektowny deser.
Sposób na naprawdę wilgotne ciasto? Dodać do niego twaróg. Z tym prostym i ekspresowym przepisem łatwo osiągnąć naprawdę pyszny deser.
Oto może nie do końca ciasto, ale na pewno zabawny i przyjemny dla oka deser. Przygotowujemy go bez pieczenia i to zaledwie z trzech składników. Cała trudność polega chyba na cierpliwości, z jaką należy czekać na stężenie galaretki.