Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Frytki

Frytki

Frytki belgijskie Roberta Makłowicza
10.11.2021 01:00 Chrupiące frytki według Makłowicza - lepsze niż z restauracji

Nie ma nic smaczniejszego niż rumiane z zewnątrz i delikatne w środku frytki belgijskie. Robert Makłowicz zdradził swoim fanom jak je przygotować. Jego przepis opiera się o patent, dzięki któremu frytki wyjdą chrupiące, a tłuszcz nie wniknie do ich wnętrza. Wystarczy, że zanurzymy je na chwilę w roztworze cukru.Niejednokrotnie zdradzaliśmy wam przepisy na pyszne dania Roberta Makłowicza. Ostatnio dzieliliśmy się recepturami na krokiety z jarzyn oraz pierogi z suszonymi śliwkami. Dziś proponujemy wam pyszne frytki belgijskie. Do ich przyrządzenia warto wybrać mączyste ziemniaki typu C. Dzięki wysokiej zawartości skrobi nie rozpadną się one podczas pieczenia.

smażenie
09.11.2021 01:00 Jakich olejów unikać podczas smażenia potraw?

Lubimy smażyć, bo przygotowane w ten sposób kotlety czy racuchy przyjemnie chrupią. Jednak nie jest obojętne, na jakim tłuszczu smażymy. Nie każdy bowiem jest zdrowy i dobrze znosi podgrzewanie do wysokiej temperatury. Zobacz jakich olejów lepiej unikać podczas smażenia potraw.Oleje roślinne należą do najzdrowszych tłuszczów. Oczywiście, tak jak wszystkie, są kaloryczne, więc spożywane w nadmiarze mogą powodować otyłość. Jednak w ich składzie zwykle znajdują się przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz mózg i serce. Jeśli chodzi o smażenie, odbywa się ono w wysokiej temperaturze. Nie wszystkie oleje tak samo dobrze ją znoszą. Różni je bowiem nie tylko kolor, ale też skład.

Olej rzepakowy w butelce
23.10.2021 02:00 Niepokojący wzrost cen oleju rzepakowego

Wzrosły ceny kolejnego produktu często wykorzystywanego w polskich domach. Tym razem podwyżka dotyczy oleju rzepakowego, a jej przyczyną jest nie tylko inflacja. Drożejący olej rzepakowy dla wielu może być zaskoczeniem. Ceny podniesiono dopiero w tym tygodniu. Za 1 litr produktu spożywczego znanej marki trzeba było zapłacić nawet 10 zł. Znaczącą różnicę zaobserwować można także, kupując olej rzepakowy w dyskontach. Tam cena jest co prawda nieco niższa, ale wciąż oscyluje w okolicy 7 złotych za litr.

obierki z ziemniaków
13.10.2021 02:00 Jak wykorzystać obierki po ziemniakach?

Ziemniaki są bardzo popularne w polskiej kuchni. Pomyślcie więc ile obierek marnuje się każdego dnia i w każdym roku. Tak, marnuje, bo obierki są podobnie jadalne, jak ziemniaki. Zobaczcie, jak można wykorzystać obierki po ziemniakach. Jeśli obieracie ziemniaki tradycyjnym nożem, powstają grube, mięsiste obierki. To znaczy, że wraz ze skórką usuwacie też sporą ilość miąższu. Takie obierki, aż proszą się, by je wykorzystać. Jeśli jednak będziecie chcieli spożytkować ziemniaczane obierki pamiętajcie, żeby przed przystąpieniem do obierania, ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką i opłukać.

Ziemniaki pieczone z brokułami - smakowity dodatek do obiadu
07.10.2021 02:00 Ziemniaki pieczone z brokułami - smakowity dodatek do obiadu

Ziemniaki pieczone z brokułami to niezwykle smakowity dodatek do obiadu. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, z rybami oraz daniami z grilla. Ziemniaki pieczone z brokułami pod serową chmurką sprawią, że potrawa ekspresowo zniknie z talerzy. Sprawdź, jak przygotować niezwykle smaczny dodatek do obiadu w zaledwie 30 minut.Ziemniaki pieczone z brokułami są świetną alternatywą dla klasycznych, gotowanych ziemniaków. Pieczone w mundurkach zyskują wyjątkowy smak, podobny do ziemniaków z ogniska, które wszyscy uwielbiamy. Różyczki brokuła urozmaicają potrawę i doskonale łączą się z roztopionym serem. Do przygotowania ziemniaków pieczonych z brokułami możesz użyć delikatniejszego sera, np. parmezanu lub klasycznej goudy. Osobiście polecam jednak cheddar, ponieważ znacznie podbija smak potrawy i doskonale łączy się z ziemniakami i brokułem. Aby ziemniaki nie były suche w środku, włóż do nich łyżkę masła o 82% zawartości tłuszczu. Margaryna lub mniej tłuste masło zepsują smak potrawy.Jeśli szukasz pomysłu na szybki i niecodzienny dodatek do drugiego dania - tu znajdziesz przepis na ziemniaki zapiekane z kefirem, czosnkiem, serem i pietruszką.

Frytki z cukinii
12.08.2021 02:00 Chrupiące frytki z cukinii w panierce z bułki tartej

Każdy wielbiciel frytek doceni sezonową wariację na ich temat. Choć frytki z cukinii nie są zbyt popularną przekąską, warto się z nią zapoznać. Dzięki panierce zyskują one odpowiednią chrupkość, która współgra z delikatnym miąższem. Bez problemu zrobisz je w piekarniku. Latem z cukinii najczęściej przygotowujemy pyszne leczo. Jednak warzywo to warto wykorzystać również do innych dań. Ciekawą opcją jest, np. cukinia zapiekana. Miłośnikom smażonych ziemniaków z pewnością spodoba się przepis na frytki z cukinii. Mają one bardzo ciekawy smak i są niesamowicie chrupkie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pieczone ziemniaki
08.08.2021 02:00 Idealne do obiadu - pieczone ziemniaki w paprykowej marynacie

Sto razy lepsze niż tradycyjne ziemniaki z wody - pieczone ziemniaki znikną z talerzy w mgnieniu oka. Sekretem jest cudowna marynata, która nadaje im wyjątkowego, głębokiego smaku. Zazwyczaj ziemniaki do obiadu jadamy gotowane, ewentualnie ubite na puree. Warto jednak czasem skusić się na coś nowego. Dziś proponujemy rewelacyjne, pieczone ziemniaki w marynacie, której nie da się oprzeć. Ich cudowny smak i chrupiąca skórka nie maja sobie równych.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Frytki w przepysznej odsłonie
06.07.2021 02:00 Jak zrobić idealnie chrupiące frytki?

Frytki są prawdziwą kulinarną klasyką. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają się nimi z miłą chęcią. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują frytki przygotowane samodzielnie. Za sprawą dwukrotnego smażenia będą one o wiele bardziej chrupiące.Smakowite frytki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ziemniaki w takim wydaniu bez wątpienia można uznać za idealny dodatek do rozmaitych dań. Dziś sięgniemy po frytki w chrupiącej odsłonie.Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Kopia Bez tytułu (16)
20.06.2021 02:00 Staruszek zapłacił krocie za obiad z rodziną

Niedawno mogliśmy znów wrócić do ulubionych lokali gastronomicznych, jednak sporym zaskoczeniem mogły okazać się ceny, które w nich zastaliśmy. Poza granicami Polski sytuacja wygląda podobnie, przekonała się o tym rodzina Lesa Jonesa, która za zwykły obiad w londyńskiej restauracji musiała zapłacić dwa razy więcej niż zazwyczaj. Gdy restauracje ponownie się otworzyły, nikt nie przypuszczał, że ceny serwowanych w nich dań mocno pójdą w górę. Powody wzrostu cen, wydają się być jednak racjonalne i spowodowane trudną sytuacją branży w trakcie pandemii. Nie mniej jednak do polskich redakcji spływają kolejne doniesienia rozgoryczonych klientów, którzy za swoje ulubione dania muszą często płaci nawet dwa razy więcej niż przed pandemią. Szczególnie drogo jest w tym roku nad polskim morzem, gdyż ceny ryb gwałtownie poszybowały w górę. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Smażona ryba w wysokiej cenie w restauracji
26.05.2021 02:00 Horrendalnie drogie przekąski w nadmorskich miejscowościach

Restauracje nad polskim morzem są już teraz oblegane przez tłumy głodnych klientów. Choć obecnie temperatura Morza Bałtyckiego wynosi około 13 stopni Celsjusza, co nie skłania do kąpieli, tak wielu turystów pragnie odetchnąć morską bryzą i napawać się pięknym widokiem. Po długim spacerze często przychodzi ochota na coś do jedzenia. Głód po wielu godzinach chodzenia może być dojmujący, więc przyjezdni poszukują knajp, które mogłyby zaoferować im smaczny i stosunkowo tani posiłek. Niestety nawet na początku sezonu restauratorzy ustanawiają bardzo wysokie ceny.

Domowe frytki
21.05.2021 02:00 Najlepszy przepis na domowe frytki

Frytki są prawdopodobnie najczęściej wybieranym dodatkiem z ziemniaków. Szczególnie dużą miłością darzą je dzieci, które zwykłych ugotowanych ziemniaków często nie chcą nawet tknąć. Poniższa receptura pozwoli ci przygotować je w lekki i łatwy sposób. Smażone na głębokim tłuszczu pokrojone kartofle są oczywiście doskonałe, jednak ich walory żywieniowe można uznać za wątpliwe. Ogromna ilość kalorii z oleju oraz mnóstwo soli sprawiają, że organizm nawet po jednej porcji ma mnóstwo pracy podczas trawienia.

Ceny w restauracjach są bardzo wysokie
16.05.2021 02:00 Bardzo wysokie ceny w polskich restauracjach

Restauracje przez większość pandemii miały mnóstwo problemów wywołanych obostrzeniami - zakaz stacjonarnej pracy przyczynił się do upadku wielu biznesów, które nie wytrzymały nagłego spadku zarobków. Na szczęście od 15 maja powoli wracamy do normalności. Dzień ten bowiem został wyznaczony na umożliwienie otwarcia ogródków piwnych, w których goście restauracji mogą ze spokojem zamówić i zjeść posiłek, ciesząc się z obecności najbliższych i smacznego jedzenia. Niestety, niektóre lokale mają zaporowe ceny.

Frytki - co zrobić z olejem po nich?
09.04.2021 02:00 Czy można smażyć frytki na oleju, który używało się wcześniej?

Frytki należą do jednych z najbardziej ulubionych produktów spożywczych wszystkich ludzi. Ciężko bowiem przejść obojętnie obok tłustych i chrupiących ziemniaków, których smak jest dodatkowo wzmocniony sporą ilości soli, a niekiedy nawet i innych przypraw. Niestety, jeśli przygotowuje się je samodzielnie w domu, należy przykuć ogromną uwagę do tłuszczu, na którym je smażymy. Odpowiednio użyty olej można użyć, jednak należy spełnić kilka bezwzględnie ważnych warunków.

Frytki z piekarnika
23.02.2021 01:00 Wyśmienity przepis na domowe frytki

Frytki wydają się mocno skomplikowanym jedzeniem. Specjaliści często przedstawiają szczegółowe plany gotowania frytek, które składają się z wielu etapów i kroków. Poniżej pokazujemy uproszczoną wersję, która zadziała wręcz lepiej, niż przysmak z frytkownicy. Smażenie na głębokim tłuszczu jest niezdrowe nie tylko z powodu dużej kaloryczności. Olej podgrzany do wysokiej temperatury wytwarza związki szkodliwe dla organizmu.