Smakosze.pl
Olej rzepakowy w butelce

canva/Naypong

Niepokojący wzrost cen oleju rzepakowego

23 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Wzrosły ceny kolejnego produktu często wykorzystywanego w polskich domach. Tym razem podwyżka dotyczy oleju rzepakowego, a jej przyczyną jest nie tylko inflacja.

Drożejący olej rzepakowy dla wielu może być zaskoczeniem. Ceny podniesiono dopiero w tym tygodniu. Za 1 litr produktu spożywczego znanej marki trzeba było zapłacić nawet 10 zł. Znaczącą różnicę zaobserwować można także, kupując olej rzepakowy w dyskontach. Tam cena jest co prawda nieco niższa, ale wciąż oscyluje w okolicy 7 złotych za litr.

Kapuśniak

Czym przyprawić kapuśniak? Zdradzamy najlepszy przepis

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego olej rzepakowy jest droższy?

Przyczyna tego stanu rzeczy są między innymi wysokie ceny rzepaku. Za tonę ziarna trzeba płacić obecnie nawet 3000 złotych. Wcześniej koszt ten był niemal dwukrotnie niższy. Mimo iż w Polsce zbiory rzepaku były podobnie obfite jak rok wcześniej, a w okresie żniw i największej podaży cena się unormowała, koszt produktu finalnego nadal rośnie.

Na taki stan rzeczy wpływa sytuacja światowa. Niskie zbiory rzepaku u największych producentów, wynikające z długotrwałych susz, powodują, że w Polsce bardziej opłaca się eksport surowca niż sprzedaż krajowa. Podobną sytuację obserwujemy obecnie na rynku cukrowniczym, o czym już wcześniej pisaliśmy.

Drastyczny wzrost ceny oleju rzepakowego z pewnością wpłynie nie tylko na wydatki domowe, ale również koszt jedzenia w restauracjach oraz fast foodach. Trzeba się więc spodziewać, że w najbliższym czasie żywność smażona albo będzie droższa, albo — jeśli jej producenci zdecydują się sięgnąć po inne tłuszcze — straci na jakości.

Na wzrost ceny oleju rzepakowego wpływają też rosnące koszty paliwa i nawozów. Ten aspekt będzie z pewnością odgrywał ważną rolę w ustalaniu się ceny tego produktu w przyszłości. Rolnicy będą bowiem musieli większą niż wcześniej część dochodów przekierować na pokrycie kosztów nowej uprawy.

Nie wszystko drożeje tak dramatycznie, jak olej rzepakowy, lecz według ekonomistów i analityków rynku żywności, dalszy wzrost cen jest nieunikniony. Więcej na temat wpływu cen gazu i nawozów na koszt żywności w sklepach temat pisaliśmy w tym artykule.

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy

Źródło zdjęcia: canva/Maya23K

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: money

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Szczegóły najnowszej oferty Biedronki

Czytaj więcej >
kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >