Czy słyszeliście już, że popularna sieć restauracji rozdaje jedzenie? Spytacie - jedzenie za darmo? Tak. McDonald's ruszył z programem lojalnościowym, dzięki któremu kupując produkty, zbieracie punkty i wymieniacie je na dania z menu. Musicie tylko spełnić jeden warunek. Coraz więcej sklepów wprowadza progamy lojalnościowe, które mają przyciągnąć klientów, ale też wynagrodzić ich za częste robienie zakupów. Taki program, o nazwie MojeM Nagrody, wprowadziła też sieć restauracji McDonald's. Dzięki niemu będziecie mogli zbierać punkty i wymieniać je na ulubione kanapki czy inne przysmaki. Jest tylko jeden warunek - musicie mieć aplikację McDonald's i w zakładce „Moje Konto" zaznaczyć zgodę przy opcji „Chcę uczestniczyć w programach lojalnościowych i otrzymywać spersonalizowane oferty oparte na moich preferencjach i historii moich zamówień".
Oglądanie Olimpiady wywołuje ogromne emocje podczas kibicowania swoim ulubionym zawodnikom - duży stres warto zagryźć smaczną przekąską. Niżej zebraliśmy najlepsze i najprostsze z nich, które umilą ci wieczór ze sportem. Na liście znalazły się zapiekane z serem nachosy, klasyczne koreczki czy meksykańskie tortille na zimno z warzywami. Olimpiada zawsze jest ogromnym wydarzeniem przyciągającym przed ekrany telewizorów i monitorów miliony ludzi z całego świata. W czasie kibicowania zawsze warto mieć pod ręką coś do przegryzienia, aby umilić sobie oglądanie zawodników. Przeglądając propozycje sportowych przekąsek można łatwo poczuć zagubienie i przytłoczenie - Internet jest ich w końcu pełen. Dlatego aby ułatwić wybór, zebraliśmy najlepsze z nich w jednym miejscu poniżej.
Frytki z batatów z frytkownicy to pyszny, chrupiący dodatek do obiadu, a podane z ulubionym sosem są również świetną i pożywną przekąską. Jak przygotować frytki, żeby były chrupiące? Poznaj przepis na frytki z batatów z frytkownicy.Frytki z batatów są rewelacyjną alternatywą dla tradycyjnych frytek z ziemniaków, są zdrowsze, mniej kaloryczne, lżejsze, a po usmażeniu idealnie chrupiące, złociste i lekko słodkie. Frytki z batatów oprósz solą morską i posiekana natką pietruszki, tak smakują najlepiej.Przed smażeniem namocz słupki z batatów w zimnej wodzie, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru skrobi, a frytki będą idealnie chrupiące. Samo smażenie podziel na dwa etapy, wtedy frytki będą doskonale usmażone i pyszne. Frytki z batatów podaj jako dodatek do obiadu, pasują do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Frytki genialnie pasują również do domowych burgerów- tu poznasz przepis na wyśmienite burgery, jak z najlepszej burgerowni. Frytki z batatów usmażysz również na patelni- tu dowiesz się, jak zrobić frytki z patelni na maśle klarowanym.
Olej jest bardzo ważnym produktem podczas codziennej pracy w kuchni i trudno bez niego wyobrazić sobie tradycyjne potrawy. Niestety w styczniu 2022 roku ceny olejów roślinnych pobiły światowe rekordy - według ekspertów wskaźniki podwyżek były historycznie największe. W porównaniu z grudniem 2021 roku, styczniowy subindeks cen olejów wzrósł aż o 4,2 proc. Oleje roślinne towarzyszą nam w kuchni praktycznie każdego dnia. Na śniadanie często wybiera się margarynę do kanapek, z kolei do smażenia niezastąpiony jest klasyczny olej rzepakowy. Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w styczniu drożały przede wszystkim oleje palmowe, sojowe, rzepakowe oraz słonecznikowe - a więc podstawowe rodzaje tłuszczów wykorzystywane w gospodarstwach domowych na całym świece.
Majonez jest składnikiem wielu smacznych dań. Przygotowanie go w domu do najłatwiejszych jednak nie należy. Sytuacja radykalnie się zmieni, jeśli zdecydujemy się przyrządzić roślinną wersję tego sosu. Majonez bez jajek powstanie dosłownie w chwilę, a jest równie pyszny. Koniecznie go spróbujcie. Zdradzaliśmy wam już patent na klasyczny majonez i podpowiadaliśmy jak poradzić sobie, gdy nie mamy oleju. Do zrobienia wegańskiego majonezu będziecie potrzebowali aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy. Ten niepozorny płyn szybko zamienicie w wyborny sos, który posmakuje wszystkim amatorom tego dodatku.
Frytki z batatów z patelni z natką pietruszki, sokiem z limonki, chili i solą morską to jedna z lepszych i szybkich przekąsek. Frytki z batatów to również świetny dodatek do burgerów, dań mięsnych i ryb. Poznaj przepis na wyśmienite frytki z batatów z patelni.Bataty są pysznym zamiennikiem ziemniaków, są słodsze, mają ładny, pomarańczowy kolor i są również dużo zdrowsze. Bataty to uniwersalny dodatek do dań głównych, zup i sałatek. Zrobisz z nich również pyszne, chrupiące frytki, które tak Ci posmakują, że nie zamienisz ich już na tradycyjne frytki z ziemniaków.Frytki z batatów przygotujesz w piekarniku, frytkownicy, na oleju. W tym artykule poznasz ciekawy przepis na frytki smażone na patelni na maśle klarowanym z dodatkiem aromatycznych przypraw i sokiem z limonki, które dodadzą słupkom świeżości i doskonałego smaku.Pokrojone w słupki bataty zalej zimną wodą i odstaw na 20-30 minut. W ten sposób warzywa oddadzą nadmiar skrobi, a frytki będą idealnie chrupiące. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw, pomiń dodatek chili w przepisie. Jeśli szukasz pomysłu na danie główne z frytkami z batatów- tu poznasz przepis na smażoną rybę w lekkim cieście. Podaj ją również z surówką z kapusty kiszonej i marchewki, a stworzysz prosty i wyśmienity obiad dla całej rodziny.
Domowe frytki to pyszna przekąska i doskonały dodatek do obiadu. Frytki przygotowane samodzielnie są również dużo zdrowsze od gotowych, kupionych w sklepie. Sprawdź, jak zrobić perfekcyjne, domowe frytki, które będą idealnie usmażone i chrupiące i błyskawicznie znikną z talerzy.Wszyscy kochamy frytki. Niezależnie od tego, czy cienkie, czy grubo krojone, karbowane, belgijskie, każde smakują doskonale, kiedy przygotujesz i usmażysz je w odpowiedni sposób. Jeśli robiłeś w domu frytki i wyszły miękkie i tłuste, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie, dowiesz się, jak przygotować ziemniaki, aby wyszły perfekcyjnie.Nie kupuj gotowych frytek, są głęboko mrożone i zawierają dużo konserwantów i sztucznych substancji poprawiających smak. Kupione, smażone frytki w restauracjach typu fast- food również zawierają ulepszacze smaku i konserwanty i dodatkowo smażone są na wątpliwej jakości oleju. Takich frytek nie podałabym swojemu dziecku.Domowe frytki wyjdą o wiele bardziej chrupiące, smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze, wystarczy, że zastosujesz kilka drobnych wskazówek, a wszyscy będą zachwyceni ich smakiem i chrupiącą strukturą.
W wakacyjnych kurortach i miasteczkach spirale z ziemniaków są wyjątkowo popularną przekąską, która jest łatwa do zrobienia w domu. Wystarczy w odpowiedni sposób pokroić ziemniaki i doprawić mieszanką przypraw. Po upieczeniu w piekarniku stają się chrupiące, aromatyczne i intensywne w smaku - idealne do filmu czy serialu. Pieczone spirale z ziemniaków prezentują się wyjątkowo okazale z uwagi na swój specyficzny kształt. Komercyjnie uzyskuje się na specjalnych krajalnicach, jednak nie są one konieczne do ich zrobienia. Wystarczy w domowych warunkach długa wykałaczka oraz ostry cienki nóż. Polecamy eksperymentować z dodawanymi przyprawami oraz użytymi do podania sosami. Takie kartofle można aromatyzować najróżniejszymi smakami, aby móc odwzorować smaki różnych kultur. Niektórzy posypują je również serem żółtym, żeby jeszcze poprawić smak przekąski.
Szybkie frytki z batatów na oleju to pomysł na prostą i bardzo smaczną przekąskę. Frytki z batatów zrobisz również jako dodatek do obiadu, pasują idealnie zarówno do mięs, ryb, jak i dań wegetariańskich. Poznaj przepis na szybkie frytki z batatów na oleju.Bataty to genialny zamiennik ziemniaków, są słodsze, mają ładny, pomarańczowy kolor i są znacznie zdrowsze i lżejsze, ponieważ nie zawierają tak dużej ilości skrobi i węglowodanów, co klasyczne ziemniaki. Bataty to również bogactwo witamin z gruby B, witaminy E, a także potasu i magnezu.Frytki z batatów są lekkie, słodkie, a oprószone solą morską smakują fenomenalnie. Do frytek z batatów podaj sos pomidorowy, sos bbq lub wyśmienity sos aioli na bazie pieczonego czosnku. Frytki możesz dodatkowo oprószyć posiekaną natką pietruszki.Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnych frytek z ziemniaków- tu poznasz przepis na pyszne i lekkie frytki z pietruszki, idealne na przekąskę.
Frytki to świetny dodatek do burgerów, mięsa, ryb, a podane z sosami są przekąską, którą uwielbiamy wszyscy, niezależnie od wieku. Frytki jak z restauracji typu fast-food przygotujesz samodzielnie przy pomocy frytkownicy, jednak bez konserwantów i sztucznych wzmacniaczy smaku. Jak smażyć frytki? Ile smażyć frytki w frytkownicy?Frytki to doskonały zamiennik tradycyjnych ziemniaków. Miękkie w środku, chrupiące z zewnątrz zawsze znikają z talerzy w mgnieniu oka. Domowe frytki smażone w frytkownicy będą smakować doskonale, kiedy zastosujesz kilka poniższych rad.Danie przygotuj samodzielnie z dużych, młodych ziemniaków. Mrożone i gotowe produkty posiadają konserwanty i ulepszacze smaku. Pokrojone w słupki ziemniaki włóż do miski z zimną wodą i odstaw na 10-15 minut, dzięki czemu frytki będą jeszcze bardziej chrupiące.Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność smażonych na oleju frytek, włóż je również do miski z zimnym mlekiem na kolejne 10 minut, następnie dokładnie osusz i włóż do rozgrzanej frytkownicy. Mleko zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu, dzięki czemu frytki są o wiele mniej kaloryczne.Frytki smażone to doskonały dodatek do domowych burgerów, smażonej ryby, kurczaka. Po usmażeniu oprósz ziemniaki solą morską lub himalajską. Frytki oprószone posiekaną natką pietruszki również smakują wybornie. Dzieci uwielbiają frytki. Uwielbiają również gofry. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne gofry dla swoich pociech.
Ziemniaki zapiekane z farszem są wyjątkowo pysznym i prostym w przygotowaniu daniem. Będą idealne na obiad. Nie ma bowiem nic bardziej sycącego niż gorąca bulwa wypełniona warzywami i ciągnącym się serem. Spróbujcie ich koniecznie. Nadziewane ziemniaki sprawdza się doskonale, gdy w lodówce zalega kilka różnych składników w niewielkich ilościach. Do zrobienia farszu bowiem możemy wykorzystać zarówno skrawki wędlin, końcówkę sera czy kawałek papryki, jak i zalegające w lodówce pieczone warzywa. Niezależnie od tego, co wybierzecie, będzie smacznie.
Frytki z batatów to świetna alternatywa dla tradycyjnych, ziemniaczanych frytek i frytek z restauracji typu fast-food. Bataty pieczone w piekarniku są lekkie, mało kaloryczne i są pysznym dodatkiem do wielu dań, w tym domowych burgerów. Ile piec frytki z batatów, aby wyszły idealnie?Dzieci kochają frytki. My też nigdy z nich nie wyrośniemy bo uwielbiamy ich smak. Frytki z barów szybkiej obsługi są bardzo kaloryczne, tłuste i zawierają sztuczne ulepszacze smaku. Domowe frytki z batatów są o wiele smaczniejsze, lżejsze i zdrowsze, możesz więc spokojnie przygotować je nawet dla mniejszych dzieci. Przed pieczeniem frytek w piekarniku odpowiednio przygotuj bataty. Najpierw obierz je ze skóry, pokrój w cienkie słupki i wstaw do miski z zimną wodą na 20-30 minut, dzięki czemu frytki będą bardziej chrupiące. Przed pieczeniem warto również przygotować odpowiednią marynatę z oliwy, soli morskiej i ulubionych, suszonych ziół. Frytki z batatów to pyszny dodatek do ryb i mięsa. Przygotujesz z nimi również zestaw jak z amerykańskiej restauracji, czyli domowy hamburger z frytkami, bez konserwantów, bez nadmiaru tłuszczu.
Jeśli znudziły wam się ziemniaki, pora zastąpić je nowym produktem. Nowym, choć dawno temu dość popularnym w naszej kuchni. Mowa o topinamburze. Wiecie, jak smakuje i jakie cenne właściwości ma to warzywo? Dowiedzcie się jak wykorzystać topinambur w kuchni.Latem z pewnością lubicie skubać słonecznik. A czy wiecie, że występuje on też w wersji bulwiastej, która jest jadalna? Słonecznik bulwiasty znany pod nazwą topinambur to popularny w Polsce chwast. Kiedyś był u nas tak znany, jak ziemniaki. W ostatnich latach znów wraca do łask, a jego walory są doceniane. Jadalną częścią topinamburu są podziemne bulwy. Mają lekko słodkawy, nieco orzechowy smak. Zawierają dużo witaminy C i witamin z grupy B, a także żelazo, potas i krzem. Można je przyrządzać podobnie jak ziemniaki, a więc gotować, piec i smażyć.
Chrupiące frytki z batatów to zdrowa i lekka propozycja na pyszną przekąskę, kolację lub dodatek do obiadu. Pieczone frytki z batatów obtoczone przyprawami i mąką kukurydzianą są słodkie i doskonałe w smaku. Poznaj przepis na chrupiące frytki z batatów.Bataty to słodka i zdrowa odmiana ziemniaków. Bataty zawierają mało węglowodanów, skrobi i mają niski indeks glikemiczny, przez co nie powodują wyrzutu cukru do krwi. Bataty to również prawdziwa bomba witaminowa i bogate źródło minerałów niezbędnych dla naszego organizmu.Z batatów przygotujesz wiele smacznych potraw, między innymi wegetariańskie curry, leczo, wiele zapiekanek. Dodaj batata do zupy dyniowej lub marchewkowej i odkryj ich nowy, doskonały smak. Frytki z batatów są świetną propozycją na zdrową i pożywną przekąskę. Obtocz frytki w mące i przyprawach, a będą bardzo chrupiące i smaczne.Frytki możesz również usmażyć- tu poznasz przepis na smażone frytki z batatów.
Smażenie jest jedną z ulubionych metod obróbki kulinarnej. Przygotowane w ten sposób potrawy są smaczne i chrupiące. Duże znaczenie ma tu użyty tłuszcz. A wiesz jak wybrać odpowiedni tłuszcz do smażenia? Na co zwrócić uwagę, by usmażone mięso czy placki nie szkodziły twojemu zdrowiu? Koniecznie przeczytaj nasz materiał. Niestety, liczne grono osób dokonuje nieprawidłowego wyboru.Dużą zaletą smażenia jest fakt, że mięso czy ryba szybko są gotowe do spożycia. To zasługa wysokiej temperatury, jaka panuje na patelni, a jej przekaźnikiem jest tłuszcz. No właśnie, smażenie odbywa się w wysokiej temperaturze, a nie każdy tłuszcz dobrze taką znosi. W czasie smażenia tłuszcz może zacząć dymić. Niestety wtedy cała partia jedzenia jest do wyrzucenia, bo gdy tłuszcz dymi pojawiają się w nim toksyczne dla nas składniki. Kluczem do sukcesu jest więc dobranie odpowiedniego tłuszczu do czasu smażenia i smażonego produktu.
Frytki są doskonałym dodatkiem do obiadu lub jako szybka przekąska na ciepło. Smażone na oleju ziemniaki są miękkie w środku i mają złocistą, chrupiącą skórkę. Smażenie frytek wymaga odpowiedniej temperatury i ilości oleju, a także czasu smażenia, uzależnionego od ich rodzaju. Ile smażyć frytki na oleju?Frytki są pysznym dodatkiem do dań głównych. Świetnie smakują z mięsem, rybami i obiadem w amerykańskim stylu, czyli burgerami. Frytki w prosty sposób przygotujesz samodzielnie w domu, możesz kupić również gotową, mrożoną porcję karbowanych ziemniaków. Frytki, niezależnie od tego, czy domowe, czy kupione, wymagają smażenia na dużej ilości oleju, jeśli chcesz usmażyć dużą porcję frytek, możesz zużyć nawet 1l tłuszczu. Do przygotowania frytek potrzebny jest olej o wysokiej temperaturze dymienia, np. olej rzepakowy.Frytki zrobisz również z batatów- tu poznasz przepis na smażone frytki z batatów, doskonałe na przekąskę lub dodatek do obiadu.
Frytki z batatów to zdrowa i wyjątkowo smaczna alternatywa dla tradycyjnych, smażonych frytek z piekarnia. Pieczone frytki z batatów mają przyjemny, słodki smak, a przyprawy i oliwa dodają im genialnego aromatu. Poznaj przepis na frytki z batatów z piekarnika i odkryj zdrową, doskonałą przekąskę lub dodatek do obiadu.Bataty to gatunek słodkich ziemniaków pochodzących z Ameryki Południowej. Ze względu na swoje walory smakowe i wartości odżywcze szybko podbiły serca smakoszy na całym świecie i kupisz je w każdym większym markecie. Bataty, w przeciwieństwie do klasycznych ziemniaków, zawierają przeciwutleniacze, są mniej kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny.Frytki z batatów są o wiele smaczniejsze i zdrowsze od tradycyjnych frytek z ziemniaków. Przed pieczeniem frytek, pokrojone w słupki bataty zamocz w zimnej wodzie i odstaw na niecałą godzinę, aby były bardziej chrupiące. Frytki skrop odrobiną oliwy i dodaj czosnek i paprykę wędzoną, a odkryjesz ich wyjątkowy smak.Z batatów przygotujesz również placki, kremy warzywne, wegetariańskie curry. Dodaj pieczone bataty do sałatki lub podaj jako dodatek do mięsnych i rybnych obiadów. W każdej formie smakują wyśmienicie.
Szukasz pomysłu na zdrowy dodatek do obiadu, lekką kolację lub przekąskę? Przygotuj frytki z pietruszki oprószone solą, pieprzem ziołowym i mieloną papryką. Frytki pieczone w piekarniku są zdrowe, lekkostrawne i doskonałe w smaku. Poznaj przepis na obłędne frytki z pietruszki.Korzeń pietruszki od lat wykorzystywany jest w medycynie naturalnej jako środek na problemy z układem nerwowym, moczowym i sercowym. Zawarte w pietruszce witaminy z grupy B, kwas foliowy i wiele innych minerałów zwiększają koncentrację, regulują ciśnienie i produkcję krwi, a także działają moczopędnie i przeciwzapalnie, wzmacniając tym samym pęcherz i nerki.Frytki z pietruszki są więc zdrową alternatywą dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Danie jest mało kaloryczne, ponieważ pietruszka pieczona jest w piekarniku bez grama tłuszczu. Przyprawy, takie jak sól, pieprz i papryka czerwona doskonale łączą się z lekko ostrawym smakiem korzenia pietruszki.Frytki przygotujesz nie tylko z ziemniaków i pietruszki. Poznaj przepis na obłędne frytki z cukinii oraz frytki z marchewki z imbirem.
Frytki z batatów smażone są fenomenalnym dodatkiem do obiadu, domowych burgerów oraz jako szybka i pożywna przekąska dla całej rodziny. Frytki są słodkie, miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz, są świetną alternatywą dla klasycznych, ziemniaczanych frytek. Sprawdź, jak przygotować frytki z batatów smażone.Bataty to słodka odmiana ziemniaków pochodząca z Ameryki Południowej. Bataty cechuje nieregularny kształt, twarda skóra i słodki, pomarańczowy miąższ. Ze względu na swoje właściwości smakowe i uniwersalne zastosowanie w kuchni, bataty szybko podbiły serca smakoszy na całym świecie. Bataty są mało kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Frytki smażone z batatów w mojej kuchni zastąpiły frytki ziemniaczane, ponieważ są o wiele smaczniejsze, bardziej chrupiące i wyglądają zjawiskowo. Przed smażeniem frytek, słupki batatów koniecznie przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 15-20 minut, aby były jeszcze smaczniejsze. Frytki z batatów możesz również upiec w piekarniku. Tu poznasz przepis na wyśmienite, pieczone frytki z batatów.
Nie ma nic smaczniejszego niż rumiane z zewnątrz i delikatne w środku frytki belgijskie. Robert Makłowicz zdradził swoim fanom jak je przygotować. Jego przepis opiera się o patent, dzięki któremu frytki wyjdą chrupiące, a tłuszcz nie wniknie do ich wnętrza. Wystarczy, że zanurzymy je na chwilę w roztworze cukru.Niejednokrotnie zdradzaliśmy wam przepisy na pyszne dania Roberta Makłowicza. Ostatnio dzieliliśmy się recepturami na krokiety z jarzyn oraz pierogi z suszonymi śliwkami. Dziś proponujemy wam pyszne frytki belgijskie. Do ich przyrządzenia warto wybrać mączyste ziemniaki typu C. Dzięki wysokiej zawartości skrobi nie rozpadną się one podczas pieczenia.
Lubimy smażyć, bo przygotowane w ten sposób kotlety czy racuchy przyjemnie chrupią. Jednak nie jest obojętne, na jakim tłuszczu smażymy. Nie każdy bowiem jest zdrowy i dobrze znosi podgrzewanie do wysokiej temperatury. Zobacz jakich olejów lepiej unikać podczas smażenia potraw.Oleje roślinne należą do najzdrowszych tłuszczów. Oczywiście, tak jak wszystkie, są kaloryczne, więc spożywane w nadmiarze mogą powodować otyłość. Jednak w ich składzie zwykle znajdują się przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz mózg i serce. Jeśli chodzi o smażenie, odbywa się ono w wysokiej temperaturze. Nie wszystkie oleje tak samo dobrze ją znoszą. Różni je bowiem nie tylko kolor, ale też skład.
Wzrosły ceny kolejnego produktu często wykorzystywanego w polskich domach. Tym razem podwyżka dotyczy oleju rzepakowego, a jej przyczyną jest nie tylko inflacja. Drożejący olej rzepakowy dla wielu może być zaskoczeniem. Ceny podniesiono dopiero w tym tygodniu. Za 1 litr produktu spożywczego znanej marki trzeba było zapłacić nawet 10 zł. Znaczącą różnicę zaobserwować można także, kupując olej rzepakowy w dyskontach. Tam cena jest co prawda nieco niższa, ale wciąż oscyluje w okolicy 7 złotych za litr.
Ziemniaki są bardzo popularne w polskiej kuchni. Pomyślcie więc ile obierek marnuje się każdego dnia i w każdym roku. Tak, marnuje, bo obierki są podobnie jadalne, jak ziemniaki. Zobaczcie, jak można wykorzystać obierki po ziemniakach. Jeśli obieracie ziemniaki tradycyjnym nożem, powstają grube, mięsiste obierki. To znaczy, że wraz ze skórką usuwacie też sporą ilość miąższu. Takie obierki, aż proszą się, by je wykorzystać. Jeśli jednak będziecie chcieli spożytkować ziemniaczane obierki pamiętajcie, żeby przed przystąpieniem do obierania, ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką i opłukać.
Ziemniaki pieczone z brokułami to niezwykle smakowity dodatek do obiadu. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, z rybami oraz daniami z grilla. Ziemniaki pieczone z brokułami pod serową chmurką sprawią, że potrawa ekspresowo zniknie z talerzy. Sprawdź, jak przygotować niezwykle smaczny dodatek do obiadu w zaledwie 30 minut.Ziemniaki pieczone z brokułami są świetną alternatywą dla klasycznych, gotowanych ziemniaków. Pieczone w mundurkach zyskują wyjątkowy smak, podobny do ziemniaków z ogniska, które wszyscy uwielbiamy. Różyczki brokuła urozmaicają potrawę i doskonale łączą się z roztopionym serem. Do przygotowania ziemniaków pieczonych z brokułami możesz użyć delikatniejszego sera, np. parmezanu lub klasycznej goudy. Osobiście polecam jednak cheddar, ponieważ znacznie podbija smak potrawy i doskonale łączy się z ziemniakami i brokułem. Aby ziemniaki nie były suche w środku, włóż do nich łyżkę masła o 82% zawartości tłuszczu. Margaryna lub mniej tłuste masło zepsują smak potrawy.Jeśli szukasz pomysłu na szybki i niecodzienny dodatek do drugiego dania - tu znajdziesz przepis na ziemniaki zapiekane z kefirem, czosnkiem, serem i pietruszką.
Każdy wielbiciel frytek doceni sezonową wariację na ich temat. Choć frytki z cukinii nie są zbyt popularną przekąską, warto się z nią zapoznać. Dzięki panierce zyskują one odpowiednią chrupkość, która współgra z delikatnym miąższem. Bez problemu zrobisz je w piekarniku. Latem z cukinii najczęściej przygotowujemy pyszne leczo. Jednak warzywo to warto wykorzystać również do innych dań. Ciekawą opcją jest, np. cukinia zapiekana. Miłośnikom smażonych ziemniaków z pewnością spodoba się przepis na frytki z cukinii. Mają one bardzo ciekawy smak i są niesamowicie chrupkie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sto razy lepsze niż tradycyjne ziemniaki z wody - pieczone ziemniaki znikną z talerzy w mgnieniu oka. Sekretem jest cudowna marynata, która nadaje im wyjątkowego, głębokiego smaku. Zazwyczaj ziemniaki do obiadu jadamy gotowane, ewentualnie ubite na puree. Warto jednak czasem skusić się na coś nowego. Dziś proponujemy rewelacyjne, pieczone ziemniaki w marynacie, której nie da się oprzeć. Ich cudowny smak i chrupiąca skórka nie maja sobie równych.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Frytki są prawdziwą kulinarną klasyką. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają się nimi z miłą chęcią. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują frytki przygotowane samodzielnie. Za sprawą dwukrotnego smażenia będą one o wiele bardziej chrupiące.Smakowite frytki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ziemniaki w takim wydaniu bez wątpienia można uznać za idealny dodatek do rozmaitych dań. Dziś sięgniemy po frytki w chrupiącej odsłonie.Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Niedawno mogliśmy znów wrócić do ulubionych lokali gastronomicznych, jednak sporym zaskoczeniem mogły okazać się ceny, które w nich zastaliśmy. Poza granicami Polski sytuacja wygląda podobnie, przekonała się o tym rodzina Lesa Jonesa, która za zwykły obiad w londyńskiej restauracji musiała zapłacić dwa razy więcej niż zazwyczaj. Gdy restauracje ponownie się otworzyły, nikt nie przypuszczał, że ceny serwowanych w nich dań mocno pójdą w górę. Powody wzrostu cen, wydają się być jednak racjonalne i spowodowane trudną sytuacją branży w trakcie pandemii. Nie mniej jednak do polskich redakcji spływają kolejne doniesienia rozgoryczonych klientów, którzy za swoje ulubione dania muszą często płaci nawet dwa razy więcej niż przed pandemią. Szczególnie drogo jest w tym roku nad polskim morzem, gdyż ceny ryb gwałtownie poszybowały w górę. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej: