Tak uratujesz wigilijny barszcz. Szybko odzyska piękny, rubinowy kolor
Barszcz czerwony powinien mieć intensywny, rubinowy kolor. Niestety wystarczy chwila, a zupa przestanie tak wyglądać. Wszystko przez podstawowy błąd. Jest jednak prosty sposób, by wigilijne danie było takie, jak powinno.
Barszcz z uszkami. Doskonały na uroczystą kolację
Barszcz czerwony z uszkami jest zupą, na którą decyduje się zdecydowana większość z nas. Na Wigilię możemy podać również zupę grzybową, rybną, a nawet migdałową, czy owocową, jednak to barszcz jest najchętniej wybieranym daniem podczas wigilijnej kolacji.
Najlepszy barszcz czerwony powstaje z domowego zakwasu z buraków. Do wywaru dodajemy również suszone grzyby, ziele angielskie, włoszczyznę, czosnek, majeranek. Ciekawym pomysłem na dodatek do barszczu są uszka ze śledziem. Nadają potrawie zupełnie innego wyrazu.
Sprawdź czy nie masz tego w domu. Jest warte fortunęDlaczego barszcz czerwony traci kolor?
Barszcz czerwony swój intensywny kolor zawdzięcza barwnikowi, który zwarty jest w burakach. Betaina, bo o niej mowa jest niestety dość nietrwała i ulatnia się pod wpływem kilku czynników. Najważniejszym z nich jest wysoka temperatura i czas gotowania.
Barszcz wigilijny gotowany długo na mocnym gazie na pewno straci kolor. Barwa potrawy może się również zmienić, gdy dodamy do niej za dużą ilość zakwasu lub wody po namaczaniu grzybów.
Jak uratować wigilijny barszcz?
Jeśli popełniłeś któryś z wyżej wymienionych błędów, a barszcz stracił kolor, możesz go jeszcze uratować. Wystarczy, że dodasz do niego odrobinę soku z cytryny lub octu. Zawarty w produktach kwas szybko przywróci rubinową barwę barszczu.
Zamiast cytryny i octu możesz również dodać do garnka startego na tarce buraka. Dodanie dodatkowej ilości warzyw zwiększy ilość betainy, a tym samym wigilijne danie będzie miało bardziej intensywny kolor.
Sprawdź również, jak uratować kwaśny bigos oraz jak szybko sparzyć kapustę na wigilijne gołąbki.