Istnieje teoria, że podczas burzy nie można gotować rosołu. Dlatego sprawdziliśmy, jak jest naprawdę i wyjaśniamy, czy jest to mit, czy fakt. Dowiedz się, czy możesz gotować tę zupę w czasie wyładowań atmosferycznych, a już nigdy nie popełnisz błędu.
Czy wiesz, jak przechowywać koperek? Dzięki jednej, unikalnej metodzie warzywo długo zachowa świeżość oraz smak. Poznaj ten patent, a już zawsze będziesz przechowywać koperek tylko w ten sposób. Jest banalnie prosty i skuteczny.
W świadomości bardziej dojrzałych pokoleń wśród ryb królują mintaj i morszczuk, ostatnio większą popularnością cieszą się pstrąg czy łosoś. Ale bogactwo ryb w morzach – i w sklepach – jest o wiele większe i warto sięgać po zdrowe i pyszne, choć mniej znane gatunki. Należy do nich karmazyn.
Trwa sezon na bób i smakosze tego warzywa chętnie się nim zajadają. Jednak tu pojawia się pytanie, czy trzeba obierać bób? Czy można jeść go ze skórką? Odpowiedź znajdziesz w naszym artykule.
Sieć sklepów Dino przygotowała liczne promocje. Już dziś taniej kupisz mięso, warzywa i owoce. Warto też zaopatrzyć się w mąkę, cukier i makaron. Promocje obowiązują do 2 lipca, a zakupy zrobisz też w niedzielę handlową, czyli już 30 czerwca.
Sezon na wiśnie rozpocznie się już za chwilę. Dlatego poznaj przepis na niezwykłe danie. Zupa z wiśni, bo o niej tu mowa, swoje doskonałym smakiem podbija podniebienia wielu smakoszy. Moja babcia zawsze stawiała na wyjątkowy dodatek. Nic tak nie podkręca smaku.
Czy jakieś danie może pobić na głowę kluski leniwe? Wypróbuj przepis na kluski drożdżowe, a już nigdy nie przygotujesz innych. Przepis jest banalnie prosty, a wykonanie zajmuje dosłownie chwilę.
Czy na pewno wiesz, jak ugotować bób? Wystarczy dodać jeden składnik, a będzie smakował doskonale i co najważniejsze nie spowoduje przykrych dolegliwości. Sprawdź, co to, a już nigdy nie ugotujesz bobu inaczej.
Zupa kalafiorowa często gości na moim stole. Domownicy ją lubią, ale teraz nie mogą się jej po prostu nachwalić. Powodem jest dodatek, który trafia do tej smacznej zupy. Ugotuj ją według tego przepisu.
Sok z wiśni należy do najbardziej cenionych przetworów. Właśnie trwa sezon na te owoce, dlatego zdradzamy jak go zrobić. Przepis, który podajemy nie wymaga również drylowania tych owoców.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zazwyczaj sięgamy po klasyki takie jak np. jajecznica, kanapki lub omlet. Jednak coraz większą popularnością cieszą się jajka po turecku. Co to za danie i jak je wykonać? Odpowiedź w artykule.
Poznaj doskonały sposób na podanie pomidorów. Zamiast cebuli podaj je pod pierzynką. Smak oraz kompozycja zaskoczy wszystkich. Wypróbuj tę metodę, a już nigdy nie przyrządzisz ich inaczej. To banalnie proste.
Koper to nie tylko dodatek do ogórków. Ma także inne kuchenne zastosowanie. Z nim problem z insektami rozwiążesz bez problemu. Dowiedz się, na czym polega ten skuteczny sposób i zastosuj go w swojej kuchni.
Domowa fasolka konserwowa smakuje fenomenalnie. Z tym przepisem zrobisz ją w łatwy i szybki sposób. To sezonowe warzywo nigdy nie smakowało tak dobrze. Zrób ją, a jej smak zachwyci każdego domownika.
Tomasz Strzelczyk znalazł pyszny sposób na młode ziemniaki. Znany kucharz gotuje je z aromatycznym dodatkiem, co sprawia, że smakują obłędnie. Młode ziemniaki podaje potem z bobem i pieczarkami. Zrób to danie tak, jak znany kucharz.
Ogórki kiszone uwielbia wielu z nas. Jednak, jaką wodą je zalewać, żeby wyszły smaczne i twarde? Ta odpowiedź może być nie lada zaskoczeniem.
Jest wiele sposobów przyrządzania jajek, ale nie wszystkie są sobie równe pod względem zdrowotnym. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, jest jedna zasada, którą warto się kierować.
Wypróbuj świetny przepis, z którym zgubisz zbędne kilogramy. Odchudzanie nigdy nie było tak proste, a przede wszystkim smaczne. Ugotuj tę zupę i o wszystkich jej zaletach przekonaj się sama. Efekt chudnięcia gwarantowany.
Tradycyjnie już nasze domowe zamrażarki zamieszkują pudełka po lodach pełne mrożonego koperku. Są jednak lepsze metody by zakonserwować to – i inne – zioła z myślą o zimie. Wiele z nich jest lepszych.
Czy wiesz, co się stanie, gdy weźmiesz folię aluminiową i odpalisz blender? Warto to sprawdzić, bo dzięki tej sztuczce kuchennej ułatwisz sobie pracę w kuchni. Polecam patent, który przyda się każdemu smakoszowi.
Smaki PRL mają dla wielu smakoszy wymiar sentymentalny. Teraz smażonej mortadeli, kogla mogla, czy bloku czekoladowego można skosztować w Radomiu. Do 30 czerwca w ramach “Radomskiego Czerwca Wolności” w wielu restauracjach zagoszczą dania rodem z PRL-u.
Dżem z agrestu jest wspaniałym dodatkiem do kanapek lub naleśników. Robi się go tylko z dwóch składników. Przepis pochodzi z kanału Uwaga Babcia Gotuje.
Ta rzadko dziś spotykana krewniaczka rzodkwi czy kalarepy to okaz zdrowia. Niskokaloryczna i bogata w błonnik, w wielu krajach północy jest wciąż popularnym produktem. Warto przypomnieć sobie o niej także u nas.
Jak wyczyścić kuchenkę? To pytanie zwykle pojawia się, gdy załamujemy ręce w kuchni. Tłuste ślady i zabrudzenia trudne do usunięcia bywają kuchenną zmorą. Jednak można skutecznie umyć kuchenkę dzięki tej paście. Sposób babci jest wart polecenia, bo zawsze działa.
Lara Gessler, córka sławnej Magdy, powiedziała, co myśli o nawykach żywieniowych Polaków. Potraktowani zbiorowo, oberwaliśmy od niej po uszach. Padły mocne słowa, a wręcz diagnozy.
NUTA istnieje na kulinarnej mapie stolicy dopiero od niespełna trzech lat, a ma na swoim koncie już drugą gwiazdkę Michelin. Jak dotąd żadna restauracja w naszym kraju nie dostąpiła takiego zaszczytu w tak krótkim czasie. Mistrz sztuki kulinarnej Andrea Camastra, z gracją wirtuoza zachwycił anonimowych inspektorów już po raz drugi. A nie jest to takie oczywiste, bowiem w tym roku we Francji słynny czerwony przewodnik pozbawił jednej lub więcej gwiazdek aż 31 lokali. Restauracja niedawno zajęła także pierwsze miejsce w rankingu Top 50 Restauratorów Forbes&FOR. Czemu zawdzięcza swój gigantyczny sukces i kim jest człowiek, który za nim stoi?
Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez bułki tartej. Jednak etykieta tego popularnego produktu, który pokazała Katarzyna Bosacka, woła o pomstę do nieba. Takie składniki nigdy nie powinny się znaleźć w bułce tartej.
Ogórki mają mnóstwo zastosowań kulinarnych, ale, jak się okazuje, nie tylko. Oto do czego wykorzystać można skórki ogórka, których nie chcemy jeść, ale nie chcemy ich też wyrzucać.