Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

marynowana cukinia
18.07.2024 15:21 Pokrój cukinię w plastry i zalej miksturą. Nikt nie zdoła się oderwać, smak zasługuje na nagrodę

Masz tyle cukinii, że już nie wiesz, co z nią zrobić? Marynowana cukinia to odpowiedź na ten problem. Z tym przepisem przygotujesz ją niezwykłe łatwo, szybko, a co najważniejsze - warzywo w tej formie zachwyci każdego. Wypróbuj ten sposób, a będziesz wracać do niego bardzo często.

sok z jeżyn
18.07.2024 06:00 Polacy zapomnieli o tych owocach. Robię z nich pyszny sok

Jeżyny nie są tak popularne jak maliny lub czereśnie, a szkoda. Te owoce zawierają w sobie szereg cennych witamin i składników odżywczych. Do tego zrobimy z nich pyszny sok, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty zimowe dni.

sklep Żabka
17.07.2024 21:13 Duża zmiana w Żabce. Klienci nie będą zachwyceni

Żabka mówi dość popularnym praktykom i wprowadza nowe zasady swojego flagowego programu lojalnościowego. Do tej pory z jednego konta mogło korzystać kilka osób. Teraz się to zmieni.

szynka w papierku
17.07.2024 19:41 Największy, niedopuszczalny błąd w przechowywaniu wędliny. Przez niego szybko się psuje

Właściwe przechowywanie jedzenia jest ważne przez cały rok, ale w upały nabiera szczególnego znaczenia. Oto sposób na poprawne przechowywanie wędliny, która – choć przeznaczona do dłuższego leżenia – często słabo znosi trzymanie w lodówce przez kilka dni.

galaretka z kiwi
16.07.2024 20:10 Galaretka z kiwi stężeje w kilka chwil. Wystarczy ta czynność

Kiwi prezentowałoby się świetnie w galaretce i jest wprost stworzone, by się w niej znaleźć. Jaka szkoda, że taka galaretka w ogóle nie chce się zsiąść. Też macie ten problem? Oto rozwiązanie.

kryształowe patery
16.07.2024 15:56 Przeszukaj szuflady i szafki. Jeśli je masz, dużo zyskasz

Kiedyś były wyznacznikiem statusu, każdy chciał je mieć, a dzisiaj kurzą się w szafach. Sprawdź, czy w swoim domu masz jeszcze kryształy z PRL. Znowu zyskują popularność, więc ceny szybują w górę. Możesz sprzedać je ze sporym zyskiem.

Koperek w pudełku
16.07.2024 11:19 Zanim zamrozisz koperek, zrób z nim 1 rzecz. Będzie świeży, jakbyś dopiero go pokroił

Mrożenie koperku wydaje się zadaniem banalnym, do którego nie trzeba przywiązywać zbyt dużej wagi czy uwagi. Ot, wystarczy posiekać roślinę, przesypać do pudełeczka i wstawić do zamrażalnika. Niestety taka praktyka może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Klasyczne plastikowe pojemniki, jak kultowe już pudełka po lodach, mają jeden ogromny minus. Z jego powodu ten aromatyczny dodatek może stać się zwyczajnie niejadalny. Niżej zdradzam jak ja mrożę koperek i dlaczego zawsze wychodzi idealnie pyszny, jakbym go dopiero co pokroił. 

ogórki kiszone
15.07.2024 11:20 Przed kiszeniem ogórków zawsze sprawdzam pogodę. Powód też cię przekona

Aby przygotować dobre ogórki kiszone, musimy zapewnić im właściwe warunki. Swoją rolę odgrywa tu także pogoda. Wiedziały o tym nasze babcie.

obiad z kiełbasy
14.07.2024 13:53 Zrobiła obiad dla 10 osób za 20 zł. Internauci byli zdumieni, co podała

Znana z mediów społecznościowych kucharka dokonała niemożliwego. Ugotowała obiad dla dziesięciu osób za grosze. Przygotowała go z produktów, które są dostępne w popularnym markecie. O wszystkim opowiedziała w filmie na swoim profilu. 

mięso w słoikach
13.07.2024 17:44 Pakuję mięso do słoików i wkładam do gara z wodą. Ten przepis mam jeszcze od babci

Oto tradycyjny, bardzo stary sposób na peklowane mięso, które sprawdzi się świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taki obiad można przygotować z wyprzedzeniem, a z kawałka niedrogiego mięsa wyczarować cuda.

zupa kurukowa
12.07.2024 14:27 Zwykła grzybowa może się schować, zupa z kurek bije ją na głowę. Najważniejszy jest ten dodatek

Uwielbiasz grzyby? Z tego smacznego, sezonowego składnika można przygotować naprawdę wiele. Większość gotuje z nich grzybową, ale nie wiedzą, że można przygotować coś znacznie lepszego. Zupa kurkowa ma o wiele lepszy smak, a dzięki składnikom smakuje wyjątkowo. Wypróbuj przepis, a już nigdy nie przygotujesz z nich nic innego. 

książulo i pizza
11.07.2024 13:31 Książulo w ogniu krytyki internautów. „Ogólnie chaos straszny”

Książulo i Wojek, czyli Szymon Nyczke i Maciej Wojas, wzięli się za youtube'owy test pizzy z gotowych mrożonek. Coś jednak poszło nie po ich myśli. Na kardynalne błędy degustatorów szybko zwrócili uwagę ich widzowie.

sklep dino
11.07.2024 12:04 Czynny 24/7 i bez żadnych kolejek. Pierwszy taki sklep Dino w Polsce

Wygląda na to, że Dino to jedna z najbardziej innowacyjnych firm w polskim handlu detalicznym. Na Śląsku sieć otworzyła właśnie nietypowy sklep. W jego opracowaniu brali udział inżynierowie z Politechniki Śląskiej.

kotlet schabowy
10.07.2024 15:35 Zamiast w bułce tartej, opanierował schab w tym produkcie. „Świetnie to wygląda i smakuje”

Kotlet schabowy jest daniem, które wyjątkowo lubimy. Jadamy je na co dzień i od święta. O smaku kotletów decyduje też panierka. Jaka jest najlepsza panierka do schabowego? Sprawdził to popularny youtuber. Jeden produkt go urzekł. Warto go wypróbować.

koperek
10.07.2024 15:19 Przechowuję koperek metodą „odwróconego słoika”. Jest świeży aż przez 4 tygodnie

Koperek jest znakomitym dodatkiem nie tylko do ziemniaków, ale i wielu innych dań. Dlatego poznaj metodę, dzięki której jego świeżość zachowasz na bardzo długo. Nie uwierzysz, jakie to proste i skuteczne. Kiedy poznasz ten sposób, już nigdy nie przechowasz go inaczej. 

kisiel
09.07.2024 13:50 Większość osób go pomija, a działa cuda na jelita. W czasach PRL ten deser zajadali wszyscy

Pamiętasz o takiej przekąsce jak kisiel? Kiedyś zajadli się nim wszyscy, a teraz mało kto o nim pamięta. Czas przypomnieć ten deser, bo ma wiele prozdrowotnych właściwości. Szczególnie jeżeli przygotujesz go od podstaw sama. To prostsze niż mogłoby się wydawać. 

zupa ogórkowa
09.07.2024 13:03 Do zupy ogórkowej zawsze dodaję ten składnik. Jest niezastąpiona na upały

Zupa może być doskonałym daniem na upały. Wystarczy wprowadzić do niej małą modyfikacją. Do mojej zupy ogórkowej zamiast ziemniaków dorzucam inny, lżejszy składnik. Ugotuj ją choćby dziś i przekonaj się sama.

fasolka szparagowa
08.07.2024 13:02 Ten sposób na fasolkę szparagową znam od babci. Sekret całego smaku tkwi w 1 dodatku

Latem fasolka szparagowa często gości na moim stole. Smakuje doskonale dzięki składnikowi, którego używam podczas gotowania tego warzywa. Każdemu polecam sposób babci na pyszną fasolkę szparagową. Dodaj szczyptę i się przekonaj. Wcale nie chodzi o sól.

domowe przetwory
07.07.2024 16:15 To powszechny błąd przy robieniu przetworów. Przez niego nadają się tylko do wyrzucenia

Domowe przetwory są nieocenione o każdej porze roku. Pełne smaku i aromatu mogą jednak nie zawsze się udać. Wszystko przez błąd, który sprawi, że cała nasza praca pójdzie na marne. Upewnij się, że go nie popełniasz.

makaron
05.07.2024 15:38 Nigdy tak nie rób przy odcedzaniu makaronu. Przez ten błąd będzie do niczego

Gotowanie makaronu wydaje się banalnie proste. Jednak warto zwrócić uwagę na odcedzanie tego produktu. Pewien błąd sprawi, że makaron będzie nie taki, jak powinien. Dlatego radzimy, jakiego błędu unikać. 

zupa z kalarepy
04.07.2024 07:40 Wcześniej nie wiedziałem, że z tego warzywa robi się zupę. Teraz mógłbym ją jeść niemal codziennie

Ugotowałaś już wszystkie zupy i nie wiesz już, czym zaskoczyć rodzinę? Zrób ją z jednego zaskakującego warzywa, o którym nigdy byś nie pomyślała. Poznaj przepis oraz główny składnik zupy i ugotuj ją nawet dzisiaj. To banalnie proste, a smak zostanie z tobą na długo.

mielone mięso
03.07.2024 17:36 Wsyp to do masy na mielone, wymieszaj i poczekaj 15 minut. Kotlety będą cudownie soczyste

Kotlety mielone są zbyt suche? Z tym dodatkiem mielone za każdym razem wyjdą soczyste. Wystarczy do masy dodać jeden składnik. Dowiedz się, co to za produkt oraz jak go stosować, a już nigdy nie zrobisz inaczej.

fasolka szparagowa
03.07.2024 15:59 Sypię do garnka z gotującą się fasolką szparagową. Dzięki temu nie jest łykowata

Czy gotowana przez ciebie fasolka szparagowa jest łykowata? Czy na pewno wiesz jak poprawnie ją ugotować? Dodając do niej dwa powszechne składniki, sprawisz, że wyjdzie po prostu doskonała. Poznaj sposób oraz dowiedz się, jakie produkty musisz dodać do fasolki podczas gotowania. Z tą metodą wyjdzie pyszna jak nigdy. 

kalafior
03.07.2024 15:39 Kładę ugotowany kalafior na patelnię i wlewam tę zalewę. To mój ulubiony obiad na upały

Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj znakomite danie z kalafiora, a smak zachwyci cię tak bardzo, że będziesz chciała robić je znacznie częściej. Na szczęście przygotowanie zajmuje tylko chwilę i jest banalnie proste. Zrób to danie nawet dzisiaj i zaskocz domowników. 

smażone pieczarki
02.07.2024 15:19 Polacy wciąż popełniają ten błąd przy smażeniu pieczarek. Wychodzą przez to wodniste i bez smaku

Czy na pewno wiesz, jak smażyć pieczarki? Jeden błąd sprawi, że wychodzą wodniste, a w dodatku stracą smak. Dowiedz się, jak smażyć pieczarki, dzięki czemu za każdym razem wyjdą smaczne. Metoda jest banalna. 

kiszona cukinia
02.07.2024 07:04 Kiszę to warzywo zamiast ogórków. Jest idealne do kanapek

Cukinia ostatnio stała się ulubionym warzywem Polaków. Można ją podać na wiele sposobów. Jednym z nich jest kiszenie. Czy to danie zdetronizuje kultowe ogórki? Nie mamy wątpliwości, że już teraz ma wielu miłośników. 

jajecznica
02.07.2024 06:30 Dziadek Wojtek dodawał zawsze kilka kropel tego produktu do jajecznicy. Była puszysta jak chmurka

Czy da się ulepszyć coś tak genialnego, jak jajecznica? Wystarczy dodać do niej kilka kropel jednego produktu, a to znane danie śniadaniowe wyjdzie puszyste, jak nigdy dotąd, a w dodatku o wiele smaczniejsze. Dowiedz się, co to za produkt i dodaj go do jajecznicy. Już nigdy nie przyrządzisz jej inaczej. 

dżem z świdośliwy
01.07.2024 19:17 Ten dżem z świdośliwy jest hitem w moim domu. Idealny do racuchów i naleśników

Od kilku lat robię dżem z świdośliwy. Ten niepozorny owoc z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Przygotowany z niego dżem doskonale się sprawdza jako dodatek do racuchów lub naleśników.