Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Grzyby

Grzyby

Czy można jeść surowe pieczarki?
14.04.2021 02:00 Czy można jeść surowe pieczarki?

Pieczarki są grzybami, po które Polacy bardzo często sięgają. Dodajemy je nie tylko do zup czy sos, ale również do ulubionych zapiekanek, pizz czy tostów. Przepis na zupę pieczarkową znajdziesz tutaj, z kolei porady, jak przygotować pyszny sos pieczarkowy przeczytasz w tym artykule.Czy jednak możemy spożywać pieczarki bez żadnej obróbki? Odpowiedź nie jest taka oczywista, jak mogłoby się wydawać.

Wiosenne grzyby w kuchni
27.03.2021 01:00 Jak wykorzystać w kuchni wiosenne grzyby?

Smakowite grzyby zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią by je spałaszowali. Mało kto spodziewałby się, że grzyby można znaleźć nawet wczesną wiosną.

Domowa hodowla pieczarek
27.03.2021 01:00 Domowa hodowla pieczarek - krok po kroku

Pieczarki jedzone są na całym świecie - grzyb ten jest banalnie prosty w uprawie, smaczny i dostarcza całkiem sporo substancji odżywczych. Najczęściej hodowany jest na ogromną przemysłową skalę w specjalnych halach. Poniżej przedstawiamy prostszy i zdrowszy domowy sposób na wyhodowanie pieczarek. Ostatnimi czasy wiele sklepów ogrodniczych umożliwia swoim klientom kupienie zestawów do domowej uprawy pieczarek. Taka hodowla zdobywa coraz większą ilość fanów, ponieważ cały proces jest banalnie prosty - wystarczy mieć specjalne podłoże i odrobinę wolnej przestrzeni.

Grzyby zmienią swoje nazwy
19.03.2021 01:00 Zmiana nazewnictwa uwielbianych grzybów

Grzyby co roku wypełniają koszyki, torby i reklamówki ludzi, którzy uwielbiają spędzać wczesne poranki na leśnych spacerach. Grzybobrania są szczególnie popularne na wsiach, lecz wielu miastowych także wyjeżdża do najbliższego lasu, aby pozbierać swoje ulubione okazy. Już niedługo grzybiarze mogą być zdezorientowani, gdy w atlasach grzybów i oficjalnych dokumentach nie znajdą żadnych podgrzybków oraz borowików. Nazwy te zostaną bowiem usunięte i zamienione na nowe - PTM chce wprowadzić nowe nazewnictwo.

Grzyby i ich wpływ na zdrowie
10.03.2021 01:00 5 najzdrowszych grzybów na świecie

Nie da się ukryć, że grzyby odgrywają istotną rolę w kulinariach. Kuchnia polska obfituje w te wyjątkowe smakołyki. Pyszne grzyby mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Wystarczy sięgnąć po odpowiednie odmiany.

Zupa grzybowa od Magdy Gessler
07.03.2021 01:00 Przepis Magdy Gessler na zupę grzybową

Nie da się ukryć, że zupa grzybowa jest jednym z najlepszych specjałów naszej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ten rarytas. Przepis Magdy Gessler powala na łopatki.

Trufle i ich sekrety
05.03.2021 01:00 Trufle są obecnie prawdziwym rarytasem

Nie da się ukryć, że trufle są ekskluzywnym produktem. Mało kto jest w stanie wydać pieniądze na te uwielbiane grzyby. Okazuje się, że średniowieczni mieszkańcy Europy byli zaniepokojeni ich wyglądem i miejscem występowania.

Pieczarki mogą Cię zaskoczyć
18.02.2021 01:00 Jakie są zalety pieczarek?

Pieczarki często goszczą w naszych kuchniach. Można dostać je o każdej porze roku w niemal wszystkich sklepach. Powszechnie uważa się, że nie są one zbyt pożywne. Prawda jest o wiele bardziej zaskakująca.

Zapiekanka z dworca
26.01.2021 01:00 Pamiętasz na którym dworcu można było kupić najlepszą zapiekankę? Zdradzamy najprostszy przepis

Zapiekanka jest pierwszym polskim fast foodem, który był odpowiedzią na zachodnią pizzę. W Polsce brakowało podstawowych składników do przygotowywania włoskiego przysmaku, dlatego zdecydowano się zrobić coś zupełnie innego. Początki tego dania sięgają lat 70 XX w. kiedy w Polsce panował głęboki komunizm. Trudna sytuacja gospodarcza sprawiała, że Polacy nie mieli ani możliwości ani pieniędzy na raczenie się drogimi przysmakami zza zachodniej granicy. Opracowano więc danie, które jest zarazem smaczne i szybkie w przyrządzeniu, a jego cena stosunkowo niewielka.