Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Grzyby

Grzyby

Grzyb wygląda trochę jak kalafior
20.05.2021 02:00 Czy grzyb przypominający kalafiora jest jadalny?

Smakowite grzyby wiele razy przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu cieszą się takim uznaniem wśród smakoszy. Oczywiście ciekawe walory smakowe nie są wyłącznie domeną borowików, kurek i maślaków. Godne uwagi są również grzyby noszące miano siedziuni sosnowych.

GIS przestrzega grzybiarzy
17.05.2021 02:00 GIS przestrzega przed grzybobraniem

Nie da się ukryć, że komunikaty publikowane przez GIS przeważnie nie oznaczają niczego dobrego. Jednak tym razem informacje opublikowane na rządowej stronie można potraktować jako działania prewencyjne. O czym przypomina GIS?

Grzyb w niezwykłej formie
12.05.2021 02:00 Jak przyrządzić zółciak siarkowy?

Grzyby stanowią bardzo ważny element naszej diety. W sezonie uwielbiamy jeść je świeże, jako składnik sosu czy panierowane i smażone na oleju. Poza sezonem wybieramy grzyby suszone lub marynowane, które mogą przetrwać wiele miesięcy bez psucia. W naturze występuje wiele gatunków grzybów, jednak większość z nich nie jest jadalna. Jak się okazuje, dziwny lub niepokojący wygląd nie zawsze musi oznaczać, że dany grzyb nie może zostać zjedzony. Poniższy przypadek dokładnie to pokazuje. Na grupie Grzybomaniacy na Facebooku pan Sebastian zapytał się internautów co to za grzyb widoczny na zdjęciach - szybko odpowiedzieli mu, że to właśnie żółciak siarkowy.

Apel Lasów Państwowych
11.05.2021 02:00 Komunikat Lasów Państwowych dotyczący smardzy

Najlepszy okres na grzyby wypada w połowie lata oraz wczesną jesienią, gdy w lasach jest ciepło i wilgotno. Takie warunki są optymalne do dobrego rozwoju owocników. Niektóre gatunki są jednak przystosowane do wzrostu nawet teraz gdy sezon dopiero się zaczyna. Lasy Państwowe wydały pilny komunikat, z którym powinien zapoznać się każdy Polak wybierający się na grzyby. Początkujący grzybiarze mogą bowiem pomylić pyszne i zdrowe smardze z niebezpiecznym dla zdrowia sobowtórem, wyglądającym bardzo podobnie.

Grzyby shiitake
10.05.2021 02:00 Które grzyby są najzdrowsze?

Grzyby cenione są głównie za charakterystyczny i doskonały smak umami, którego nigdzie indziej w takim wydaniu nie jesteśmy w stanie znaleźć. Pomimo popularnego mitu, jakoby grzyby były dla nas bezwartościowe, prawda jest zaskakująca i zupełnie inna. Mało kto bowiem wie, że posiadają liczne właściwości lecznicze, a niektóre z nich są znane od tysięcy lat - jako lekarstwa stosowane były przez mieszkańców antycznych królestw. Poniżej zdradzamy które z nich mają najcenniejsze prozdrowotne działanie.

Grzyby, na które lepiej uważać
07.05.2021 02:00 Grzyb, którego nie powinniśmy zbierać wiosną

Smakowite grzyby potrafią przyprawić nas o szybsze bicie serca. Niestety, część leśnych frykasów może okazać się trująca dla człowieka. Niekiedy łatwo pomylić je z jadalnymi odmianami. Służby już teraz przestrzegają, by nie zbierać nieznanych nam gatunków grzybów.

Grzyby mogą kosztować ogromne pieniądze
04.05.2021 02:00 Ile są warte i gdzie znajdziemy smardze?

Nie da się ukryć, że grzyby odgrywają niezwykle ważną rolą w naszej rodzimej kuchni. Wiele swojskich specjałów bazuje na tych leśnych smakołykach. Na szczególną uwagę zasługują smardze. Mało kto spodziewałby się, że mogą one tyle kosztować.

Grzyb piestrzenica kasztanowata
29.04.2021 02:00 Silnie trujący grzyb w polskich lasach

Sezon na grzyby jeszcze się w pełni nie zaczął, lecz niecierpliwi fani grzybobrania już teraz penetrują knieje, w celu znalezienia głównie jednego gatunku. Mowa o smardzach, które przez smakoszy są bardzo cenione głównie za delikatny smak i lekko korzenny aromat. W przypadku gdy jesteś jednym z zapalonych grzybiarzy, musisz uważać na pewien rodzaj nietypowego grzyba, który do złudzenia przypomina wyżej wspomniane smardze. Zjedzenie go może zakończyć się nawet zgonem nieostrożnego człowieka.

Trufle
28.04.2021 02:00 Gdzie w Polsce można znaleźć trufle?

Trufle nazywane są potocznie "czarnym złotem" i uznawane są zarazem za najrzadsze, jak i najdroższe grzyby znane człowiekowi. W Polsce przez dłuższy czas nie wiedziano, czy na terenie naszego kraju rośnie - na szczęście kilka lat temu odkryto miejsce, gdzie można je spotkać. Smak trufli jest tak silny, że nie stanowią one samodzielnego dania. Wykorzystuje się je do doprawiania posiłków, dzięki czemu te nabierają charakterystycznego aromatu. Poszukiwanie trufli jest również bardzo trudne, dlatego ich cena potrafi zwalać z nóg.

Grzyby
27.04.2021 02:00 Czy w lasach są już grzyby?

Grzyby dodajemy do wielu tradycyjnych polskich dań, dzięki czemu nabierają one znacznie lepszego i intensywniejszego smaku. Do niedawna mogliśmy jedynie korzystać z grzybów suszonych, których zapasy udało nam się zrobić do zeszłej jesieni. Zima jest już za nami, a pogoda zaczyna być coraz cieplejsza, dlatego grzybiarze powoli zaczynają spacerować, udając się do swoich ulubionych miejscówek. Okazuje się, że nawet tak wczesną porą można oczekiwać całkiem sporych zbiorów, co udowadniają najbardziej doświadczeni.

Pieczarki w rosole?
27.04.2021 02:00 W jaki sposób można wykorzystać obierki po pieczarkach?

Pieczarki wiele razy sprawiały, że przygotowane dania wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Popularne grzyby przyrządza się na rozmaite sposoby. Ciężko zliczyć potrawy, w których możemy się na nie natknąć. Okazuje się, że dzięki nim nawet kultowy rosół może wiele zyskać.

Rosół w przedwojennej odsłonie
24.04.2021 02:00 Przepis na przedwojenny rosół z dodatkiem grzybów

Nie da się ukryć, że rosół jest kulinarnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanego weekendu bez talerza pełnego złocistego specjału. Przedwojenny rosół z pewnością spotka się z aprobatą najbliższych.

Odgrzewane grzyby
18.04.2021 02:00 Dlaczego odgrzewanie grzybów jest szkodliwe?

Grzyby są produktem, który nierzadko wywołuje wiele kontrowersji, głównie wokół doniesień o licznych zatruciach spowodowanych błędną identyfikacją grzyba. Okazuje się, że toksyczne mogą być również gatunki całkowicie jadalne, lecz poddane złej obróbce. Grzyby smakują tak pysznie z uwagi na dużą ilość piątego smaku nazywanego umami. Po początku XX wieku odkryli go Japończycy i znajduje się między innymi w mięsie, pomidorach, wodorostach, grzybach, serze, kukurydzy czy groszku konserwowym. Jeśli uwielbiasz jeść grzyby, dla bezpieczeństwa podgrzewaj je jedynie raz.

Czy można jeść surowe pieczarki?
14.04.2021 02:00 Czy można jeść surowe pieczarki?

Pieczarki są grzybami, po które Polacy bardzo często sięgają. Dodajemy je nie tylko do zup czy sos, ale również do ulubionych zapiekanek, pizz czy tostów. Przepis na zupę pieczarkową znajdziesz tutaj, z kolei porady, jak przygotować pyszny sos pieczarkowy przeczytasz w tym artykule.Czy jednak możemy spożywać pieczarki bez żadnej obróbki? Odpowiedź nie jest taka oczywista, jak mogłoby się wydawać.

Domowa hodowla pieczarek
27.03.2021 01:00 Domowa hodowla pieczarek - krok po kroku

Pieczarki jedzone są na całym świecie - grzyb ten jest banalnie prosty w uprawie, smaczny i dostarcza całkiem sporo substancji odżywczych. Najczęściej hodowany jest na ogromną przemysłową skalę w specjalnych halach. Poniżej przedstawiamy prostszy i zdrowszy domowy sposób na wyhodowanie pieczarek. Ostatnimi czasy wiele sklepów ogrodniczych umożliwia swoim klientom kupienie zestawów do domowej uprawy pieczarek. Taka hodowla zdobywa coraz większą ilość fanów, ponieważ cały proces jest banalnie prosty - wystarczy mieć specjalne podłoże i odrobinę wolnej przestrzeni.

Wiosenne grzyby w kuchni
27.03.2021 01:00 Jak wykorzystać w kuchni wiosenne grzyby?

Smakowite grzyby zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią by je spałaszowali. Mało kto spodziewałby się, że grzyby można znaleźć nawet wczesną wiosną.

Grzyby zmienią swoje nazwy
19.03.2021 01:00 Zmiana nazewnictwa uwielbianych grzybów

Grzyby co roku wypełniają koszyki, torby i reklamówki ludzi, którzy uwielbiają spędzać wczesne poranki na leśnych spacerach. Grzybobrania są szczególnie popularne na wsiach, lecz wielu miastowych także wyjeżdża do najbliższego lasu, aby pozbierać swoje ulubione okazy. Już niedługo grzybiarze mogą być zdezorientowani, gdy w atlasach grzybów i oficjalnych dokumentach nie znajdą żadnych podgrzybków oraz borowików. Nazwy te zostaną bowiem usunięte i zamienione na nowe - PTM chce wprowadzić nowe nazewnictwo.

Grzyby i ich wpływ na zdrowie
10.03.2021 01:00 5 najzdrowszych grzybów na świecie

Nie da się ukryć, że grzyby odgrywają istotną rolę w kulinariach. Kuchnia polska obfituje w te wyjątkowe smakołyki. Pyszne grzyby mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Wystarczy sięgnąć po odpowiednie odmiany.

Zupa grzybowa od Magdy Gessler
07.03.2021 01:00 Przepis Magdy Gessler na zupę grzybową

Nie da się ukryć, że zupa grzybowa jest jednym z najlepszych specjałów naszej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ten rarytas. Przepis Magdy Gessler powala na łopatki.

Trufle i ich sekrety
05.03.2021 01:00 Trufle są obecnie prawdziwym rarytasem

Nie da się ukryć, że trufle są ekskluzywnym produktem. Mało kto jest w stanie wydać pieniądze na te uwielbiane grzyby. Okazuje się, że średniowieczni mieszkańcy Europy byli zaniepokojeni ich wyglądem i miejscem występowania.

Pieczarki mogą Cię zaskoczyć
18.02.2021 01:00 Jakie są zalety pieczarek?

Pieczarki często goszczą w naszych kuchniach. Można dostać je o każdej porze roku w niemal wszystkich sklepach. Powszechnie uważa się, że nie są one zbyt pożywne. Prawda jest o wiele bardziej zaskakująca.

Zapiekanka z dworca
26.01.2021 01:00 Pamiętasz na którym dworcu można było kupić najlepszą zapiekankę? Zdradzamy najprostszy przepis

Zapiekanka jest pierwszym polskim fast foodem, który był odpowiedzią na zachodnią pizzę. W Polsce brakowało podstawowych składników do przygotowywania włoskiego przysmaku, dlatego zdecydowano się zrobić coś zupełnie innego. Początki tego dania sięgają lat 70 XX w. kiedy w Polsce panował głęboki komunizm. Trudna sytuacja gospodarcza sprawiała, że Polacy nie mieli ani możliwości ani pieniędzy na raczenie się drogimi przysmakami zza zachodniej granicy. Opracowano więc danie, które jest zarazem smaczne i szybkie w przyrządzeniu, a jego cena stosunkowo niewielka.