O rozmaitych tajemnych składnikach rosołu słyszy się tak często, że wydaje się, jakby idealny przepis był pilnie strzeżoną tajemnicą. Tak jednak nie jest. Ale nie wszystkie sztuczki, które stosują wybitni kucharze, wprowadzamy w życie na co dzień. Do rosołu dodaję łyżkę popularnego produktu. W ten sposób wydobywam z niego cały smak i aromat.
Łyżka octu dodana do garnka rosołu potrafi bardzo zmienić oblicze tej potrawy. Wiedzą o tym kucharze i nie często stosują ten tajemny składnik. Sprawdzamy dlaczego.
Kamień z wody może być w naszych kuchniach prawdziwym utrapieniem. Jednak na radzenie sobie z nim są proste i szybkie metody, które nie wymagają użycia toksycznej chemii. Jeśli jeszcze ich nie znacie, koniecznie wypróbujcie.
Niedomyte naczynia i wydobywający się nieprzyjemny zapach to znak, że twoja zmywarka potrzebuje solidnego czyszczenia. Produkty ze sklepu nie przyniosą takiego efekty jak domowy sposób. Poznaj go, a przekonasz się, że czyszczenie zmywarki jeszcze nigdy, nie było tak łatwe.
Nie możesz doczyścić zalegającego na okapie tłuszczu? Zwykłe produkty chemiczne są bez szans. Poznaj sprawdzony sposób, a czyszczenie okapu nigdy nie było prostsze. Zrobisz to za pomocą środków, które na pewno masz w domu.
Czy w twojej kuchni zalęgły się mole spożywcze? Istnieje prosty domowy trik, z którym pozbędziesz się tego szkodnika bardzo szybko. Poznaj sposób, a już nigdy nie sięgniesz po gotowe produkty ze sklepu ogrodniczego.
Jajka przyrządzamy często, niektórzy nawet codziennie. Śniadanie bez nich dla wielu jest nie do pomyślenia. Po gotowaniu zostają skorupki, z którymi zwykle nie ma co zrobić — dlatego lądują w koszu na śmieci.Nie trzeba ich jednak wcale wyrzucać. Można zalać je octem, aby sporządzić skuteczny nawóz dla roślin, pokruszyć i wyczyścić garnki, a nawet wykorzystać jako dodatek do kawy. Zastosowań tego “odpadku” jest dużo i niżej zdradzam je wszystkie.
Rosół króluje na naszych stołach w niedzielę i od święta. Niektórzy szefowie kuchni wlewają do niego ocet. Dlaczego sięgają po ten składnik? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć.
Muszki owocówki to letni problem niejednej gospodyni. Atakują nie tylko owoce, ale i warzywa. Niełatwo pozbyć się z ich, bo atakują całymi blagami. Istnieje jednak skuteczny sposób, który przygotujesz ze składników dostępnych w każdej kuchni.
Popularny napój na upały jest szkodliwy dla człowieka, pomimo że pije go każdy z nas. Rad udzieliła znana z mediów społecznościowych zielarka. Dowiedz się, o jaki napój chodzi i dlaczego jest aż tak szkodliwy dla ciała. Nie będziesz w stanie uwierzyć, że jest aż tak niebezpieczny.
Szukasz inspiracji na surówkę? Poznaj przepis na tę, która smakuje jak ta z chińskiej restauracji. Wszystko za sprawą jednego dodatku. Dowiedz się, jak ją zrobić i podaj ją na obiad. Smak zachwyci całą rodzinę, a surówka zamieni zwykły obiad w prawdziwą ucztę.
Produkt, który masz w kuchni możesz zastosować w ogrodzie. Pomoże roślinom pięknie rosnąć, ale rozwiąże też uciążliwe problemy, z którymi borykają się działkowcy i ogrodnicy. Dzięki niemu pozbędziesz się niechcianych gości. Czy już wiesz o co chodzi?
Mszyce potrafią być prawdziwym utrapieniem dla ogrodników i działkowców. Wypijają soki z roślin, uszkadzają młode pędy i liście. Teraz rozprawisz się z nimi raz na zawsze. Składniki, które zwalczą mszyce, masz w swojej kuchni.
Połącz ocet z gorącym mlekiem. To, co z tego wyjdzie, na pewno cię zaskoczy. W dodatku będziesz przyrządzać ten przysmak bardzo często. Poznaj przepis, a domownicy ci podziękują i nie będą kryli zdziwienia, jak ty na to na wpadłaś.
Kiedy poznasz zalety tego napoju, kawa okaże się słabym pomysłem na pobudzenie. Pozytywnych właściwości jest tak wiele, że trudno wymienić wszystkie od razu. Wypróbuj ten napój jutro rano, a energii starczy ci na cały dzień i zapomnisz o kawie. A to nie jedyne jego zalety.
Można pewnie powiedzieć, że ile kucharzy na świecie, tyle rosołów – tak wiele wariantów tej podstawowej potrawy można uzyskać. Niektóre składniki brzmią niecodziennie, ale ich dodatek niezwykle wpływa na efekt. Rosół przyrządzony z jednym niecodziennym elementem zapada w pamięć na długo.
Mniszek lekarski to wszechobecny kwiat porastający nasze łąki jak chwast. Jest jednak czymś dokładnie przeciwnym – bardzo pożyteczną rośliną, która, jeśli odpowiednio ją przetworzyć, odda nam nieopisane zasługi zdrowotne.
Komponując składniki do marynaty do mięsa kierujemy się zazwyczaj wyłącznie smakiem. Są jednak składniki, które warto dodać dla innego efektu – zmiękczenia mięsa. Wśród tych składników jeden, często pomijany, jest zawsze pod ręką.
Przed nami Boże Narodzenie i suto zastawione stoły wigilijne. Znakomite świąteczne potrawy w nadmiarze mogą być przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości. Z niestrawnością doskonale poradzi sobie specyfik, który wiele osób stosuje w swojej kuchni. Zrobicie z niego napój na niestrawność.
Świąteczne potrawy zawsze smakują i aż proszą się o dokładkę. Czasem na jednej się nie kończy, a stąd już tylko krok do przejedzenia. Jak sobie poradzić z jego nieprzyjemnymi skutkami? Babcia Bronia do wody dodawała składnik, który pomagał w powrocie do formy.
Racuchy to dla wielu z nas smak beztroskiego dzieciństwa. Jednak, co zrobić, by smakowały jak danie z tamtych czasów i nie piły tłuszczu? Jest na to sprawdzony sposób. Jeden dodatek sprawia, że racuchy wychodzą po prostu idealnie.
"Bez śledzia Wigilii nie ma i każdy czeka na tego idealnego" – przekonuje Magda Gessler w jednym z nagrań, które opublikowała w internecie. "Ale ostatnio w śledziach są same porażki" – dodaje szybko i wskazuje na jedną z nich.
Niedzielny rosół w wielu domach jest już regułą. Moja babcia zawsze przyrządzała go z dodatkiem, który nie każdemu wyda się oczywisty. Dobrze wiedziała, że to właśnie on nadawał zupie niesamowitego smaku. Dostałam przepis i wypróbowałam go sama.
Marynowane grzyby mają specyficzną konsystencję. Wielu osobom nie podoba się jednak śluz, który na nich występuje. Stosowana przez moją ciotkę metoda pozwala uniknąć nieprzyjemnego efektu ciągnięcia. Koniecznie wypróbuj ten sposób.
Rosół jest prawdziwym rarytasem wśród polskich zup. Jednak co zrobić z warzywami z rosołu? Od dawna stosuję na nie smaczny patent. Powstaje pyszne danie, które uwielbiam. Koniecznie go spróbujcie.
Czysty czajnik bez kamienia jest gwarancją smacznych i zdrowych napojów. O stan urządzenia można zadbać na wiele sposobów, ale jeden jest wyjątkowo skuteczny. Zakłada wykorzystanie obierek ziemniaka.
Ocet Ewy Wachowicz jest nietuzinkowy. Miss Polski przyrządza go z herbaty, którą poddaje fermentacji z udziałem japońskiego grzybka kombucha. Efekty jakie uzyskuje są znakomite.
Przepis na domowy ser przyda się każdemu. Proste wykonanie i niska cena sprawiają, że warto pokusić się o jego zrobienie. Można sporo zaoszczędzić, a smak jest znakomity. Spróbujecie?