Sezon na ogórki gruntowe w pełni. Jednak powoli rusza też sezon na niechcianych lokatorów, których spotykamy w naszych kuchniach. Mowa o mrówkach. Wykorzystaj obierki z ogórków, by się ich pozbyć.
Ogórki gruntowe już pojawiają się na straganach. Zamiast je kisić czy sporządzać małosolne, proponujemy wam jednak przygotowanie ich po kartusku — z papryką i w słodko-kwaśnej zalewie. Musicie spróbować — jest prosto i smacznie.
Czerwiec jest miesiącem, w którym pojawia się prawdziwy wysyp gruntowych truskawek. To najlepszy czas, aby zajadać się tymi pysznymi owocami. Aby były one bezpieczne dla zdrowia, należy je wcześniej odpowiednio oczyścić. Poza zwykłą wodą przyda się także ocet oraz soda oczyszczona.
Muszki owocówki stają się prawdziwym utrapieniem w cieplejsze dni. Namnażają się w szaleńczym tempie w naszych domach, a do tego siadają na produktach, które mamy w kuchni. Jak się ich pozbyć? Polecamy skuteczny sposób, do którego potrzebujesz tylko trzech tanich składników.
Przepis na mizerię wszyscy doskonale znają. Nie każdy jednak wie, że receptura zmienia się w zależności od regionu Polski. W Warszawie do klasycznej sałatki dodaje się niespodziewany dodatek. Tamtejsza mizeria nie może się obyć bez octu.
Danuta Martyniuk jakiś czas temu przeszła spektakularną metamorfozę. Żona znanego artysty, dzięki zdrowym nawykom żywieniowym pokonała zbędne kilogramy. Od tego czasu co jakiś czas zdradza któryś ze swoich ulubionych, dietetycznych przepisów. Tym razem podzieliła się sposobem na surówkę z sosem na bazie octu jabłkowego.
Drożyzna nie omija żadnej gałęzi przemysłu spożywczego. Tym razem trafiło na sklep rybny na Pomorzu. Pod pewną klientką ugięły się nogi, kiedy usłyszała kwotę do zapłaty. Za wcale nie duże zakupy przyszło jej wysupłać niemal 100 złotych.
Wiosną na naszych stołach często pojawia się sałata. Serwujemy ją do dań obiadowych, a także dodajemy do sałatek. Warzywo to ma tę zaletę, że przyrządza się je raz, dwa. Przy tym doskonale smakuje i dostarcza dużo cennych składników. Jeśli znudziła Ci się sałata ze śmietaną, wypróbuj nasz prosty sos. Jest idealny do chrupiących listków solo i w przekąskowych mieszankach.
Mleko i ocet wystarczą, by szybko i sprawnie przygotować porcję sera idealnie pasującego do świeżego pieczywa. Prosty patent sprawdzi się, gdy zabraknie dodatków na rodzinne śniadanie. Smakuje tak pysznie, że znajdzie się w waszym stałym repertuarze kulinarnym.
O niezwykłych właściwościach mniszka lekarskiego świadczy sama nazwa tej rośliny. Jak jednak możemy wprowadzić ten cenny składnik do naszej diety? W domu w prosty sposób przyrządzić możesz ocet z tej rośliny. Wpłynie on w korzystny sposób na nasz układ trawienny, ale nie tylko.
Danuta Martyniuk zachwyca szczupłą sylwetką i zdrowym wyglądem. Żona znanego artysty skutecznie zbiła zbędne kilogramy. Sekretem jej sukcesu jest zdrowa dieta i świadome odżywianie. Jako jeden ze swoich ulubionych przepisów zaprezentowała surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem niesamowitego sosu na bazie octu jabłkowego.
Znamy najlepszy przepis na wielkanocną babkę. Cały sekret tkwi w nietypowych dodatkach. Dzięki niewielkiej ilości oleju oraz octu ciasto wychodzi puszyste i delikatne. Ta receptura idealnie sprawdzi się przez cały okrągły rok.
Ocet balsamiczny stosowany jest w kulinariach zbyt rzadko. Dodawany zwykle do sosów sałatkowych składnik ma dobroczynny wpływ na układ trawienny. Już kilka kropel poprawi nasz komfort po posiłku.
Chrzan jest jednym z popularniejszych dodatków do potraw świątecznych. W domowej wersji nie może zabraknąć octu winnego, który podkreśli smak korzenia i sprawi, że nie ściemnieje przy tarciu. Babcie doskonale zdawały sobie sprawę z jego roli. Musicie spróbować tego patentu.
W kuchni spotyka nas wiele małych, ale irytujących potknięć. Jednym z nich jest pękanie skorupek jaj podczas ich gotowania. Na szczęście można temu zapobiec za pomocą niewielkiej ilości octu czy soku z cytryny. Ten trik jest niezastąpiony zwłaszcza w obliczu nadchodzących świąt wielkanocnych.
Smak buraczków na ciepło towarzyszy nam od dzieciństwa. Co jednak do nich dodać, aby dorównywały smakiem tym przygotowywanym przez babcie? Najbardziej zbalansowany smak zapewni dodatek octu winnego. Na tę potrawę znamy jednak więcej sposobów.
Katarzyna Bosacka wrzuciła na YouTube istną petardę. Podzieliła się z internautami wyjątkowym przepisem na majonez. Jego tajemnica tkwi w dodatku domowego oleju szczypiorkowego. Teraz taki wykwintny sos możesz przyrządzić w swoim domu z okazji nadchodzących świąt.
Zapomnij o nudnej sałatce jarzynowej. Znamy coś znacznie od niej lepszego. Koniecznie sprawdź przepis na barwną i pyszną sałatkę nicejską. Intensywny sos na bazie octu jabłkowego zapewnia jest wyjątkowy, idealnie zbalansowany smak.
Gotujesz żurek? Dopraw go niewielką ilością octu. Płyn wzmocni smak, aromat i doda charakterystycznej, kwaskowatej nuty. Żurek koniecznie dopraw również suszonym majerankiem i ugotuj go na wędzonce. Wszyscy zjedzą go ze smakiem.
W naszych kuchniach możemy znaleźć rozmaite zdrowe składniki. Jednym z nich jest dobrze wszystkim znany ocet jabłkowy. Dietetyk Bartek Kulczyński przypomina, że spożywanie go niesie ze sobą wiele korzyści. Podpowiada, z jakimi składnikami warto go połączyć, aby stosowanie było zarazem smaczne i skuteczne.
Zapomnij o śmietanie, jogurcie i majonezie. Są o wiele lepsze produkty, aby podbić smak surówki z czerwonej kapusty. Oprócz jabłka i marchewki koniecznie dodaj jeszcze świeży czosnek i ocet balsamiczny. Efekt zachwyci każdego.
Gotujesz rosół? Wlej do niego łyżkę octu, a wywar będzie smakował wyśmienicie. Stanie się bardziej zawiesisty, pełen smaku i aromatu. Przetestuj ten trik choć raz, a z pewnością będziesz do niego wracać. Zwłaszcza, że smak octu nie będzie wyczuwalny w potrawie.
Twarde mięso na obiad jest zmorą każdej gospodyni domowej. Na szczęście w łatwy sposób można uniknąć tej kulinarnej katastrofy. Do garnka z nieco podduszonym gulaszem dolej trochę octu spirytusowego. To sprawdzona, choć nie jedyna metoda na przyspieszenie mięknięcia mięsa.
Mizeria jest znakomitym dodatkiem do niejednego obiadu. Popularna surówka z ogórków będzie smakowała fantastycznie, gdy oprócz śmietany doprawimy ją cukrem i octem. Oba dodatki świetnie podkreślają delikatny smak szklarniowego warzywa. Musicie spróbować.Tradycyjna mizeria przyrządzana jest z ogórków gruntowych, o które zimą już trudno. Jednak warzywo sałatkowe, uprawiane w szklarniach też będzie dobre do jej zrobienia. Podkreślone delikatnie słodkim i lekko kwaśnym sosem ze śmietanki z odrobiną octu z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi.
Zetrzyj, przypraw i wymieszaj - tylko te trzy kroki dzielą Cię od przyrządzenia wyśmienitej surówki z czerwonej kapusty. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a składniki tanie i ogólnodostępne. Jesteśmy przekonani, że ten przepis na stałe zagości w Twojej kuchni.Surówka z czerwonej kapusty jest prawdziwie uniwersalnym dodatkiem. Pasuje do niemal wszystkich dań obiadowych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Samo przygotowanie dodatku zajmie zaledwie kilkanaście minut.Przepis na surówkę z czerwonej kapusty przewiduje dodatek majonezu. Bez trudu można jednak przygotować lżejszą wersję sosu. Majonez z powodzeniem można zastąpić jogurtem naturalnym lub po prostu olejem. Który wariant wybierzesz?Drobno poszatkowaną kapustę na surówkę należy osolić i odstawić na bok. Dzięki takiemu działaniu warzywo zmięknie i nabierze przyjemnej do jedzenia konsystencji. Czas oczekiwania na kapustę wynosi około 60 minut. Jeśli jednak wolisz bardziej chrupiące warzywo, bez problemu możesz odstawić je tylko na 30 minut, a nawet pominąć etap oczekiwania.
Czy wiecie, co zrobić, żeby racuchy nie piły tłuszczu? Prosty patent polegający na dodaniu łyżki octu do ciasta uchroni smakołyk przed nasiąkaniem olejem. Niewielka zmiana zaowocuje znakomitym deserem dla całej rodziny. Spróbujecie? Smażone na patelni ciasto często chłonie tłuszcz. Jednym ze sposobów przeciwdziałania temu zjawisku jest dodawanie octu do masy. Patent znany z przepisów na pączki będzie przydatny także podczas przygotowywania racuchów. Warto przetestować i przekonać się jak delikatną słodycz można uzyskać.
Cukinia jest nie tylko wdzięcznym warzywem do duszenia czy pieczenia. Z powodzeniem można jeść ją również bez wcześniejszej obróbki cieplnej. Jednym ze sprawdzonych sposobów na to warzywo jest doskonała w smaku surówka. Musicie jej spróbować.Do przyrządzenia tej pysznej surówki potrzebujecie jedynie 2 warzyw. Do tego przyda się też garstka przypraw. Dodatek octu jabłkowego zapewnia intrygujący, nieco ostrawy smak. Aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły, surówka przed podaniem musi spędzić w lodówce przynajmniej 24 godziny, a najlepiej 2 doby.
Czy wiecie, jak wyczyścić piekarnik? Specjalistyczne środki wcale nie będą potrzebne. Niektóre zabrudzenia usuniemy nawet przy pomocy czystej wody. Zdradzamy tanie sposoby na zachowanie urządzenia w dobrej kondycji. Środki czystości promowane w telewizji czy innych mediach, wcale nie są niezbędne, by w naszej kuchni panował porządek. Czasem proste taktyki, takie jak np. podgrzanie wody w piekarniku, mogą przynieść spektakularne efekty. Przekonajcie się sami, jak skuteczne potrafią być ekologiczne i tanie alternatywy domowej chemii ze sklepów.