Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ocet

Ocet

rosół w garnku
04.08.2024 14:57 Dodaję do rosołu. Łyżka produktu wystarczy, by wzmocnić jego smak i aromat

O rozmaitych tajemnych składnikach rosołu słyszy się tak często, że wydaje się, jakby idealny przepis był pilnie strzeżoną tajemnicą. Tak jednak nie jest. Ale nie wszystkie sztuczki, które stosują wybitni kucharze, wprowadzamy w życie na co dzień. Do rosołu dodaję łyżkę popularnego produktu. W ten sposób wydobywam z niego cały smak i aromat.

rosół w garnku
30.07.2024 17:31 Dlaczego kucharze wlewają ocet do rosołu? Odpowiedź zaskoczy niemal każdego

Łyżka octu dodana do garnka rosołu potrafi bardzo zmienić oblicze tej potrawy. Wiedzą o tym kucharze i nie często stosują ten tajemny składnik. Sprawdzamy dlaczego.

zakamieniony czajnik
25.07.2024 15:49 1 trik i po kamieniu. Czajnik będzie jak nowy

Kamień z wody może być w naszych kuchniach prawdziwym utrapieniem. Jednak na radzenie sobie z nim są proste i szybkie metody, które nie wymagają użycia toksycznej chemii. Jeśli jeszcze ich nie znacie, koniecznie wypróbujcie.

czyszczenie zmywarki
20.07.2024 19:47 Zapomnij o czyszczeniu zmywarki octem i sodą. Jest lepszy sposób

Niedomyte naczynia i wydobywający się nieprzyjemny zapach to znak, że twoja zmywarka potrzebuje solidnego czyszczenia. Produkty ze sklepu nie przyniosą takiego efekty jak domowy sposób. Poznaj go, a przekonasz się, że czyszczenie zmywarki jeszcze nigdy, nie było tak łatwe.

brudny okap kuchenny
20.07.2024 15:49 Jak szybko, tanio i skutecznie wyczyścić okap? Tak w chwilę usuniesz tłusty osad

Nie możesz doczyścić zalegającego na okapie tłuszczu? Zwykłe produkty chemiczne są bez szans. Poznaj sprawdzony sposób, a czyszczenie okapu nigdy nie było prostsze. Zrobisz to za pomocą środków, które na pewno masz w domu.

mole
16.07.2024 18:08 Rozrzuć w kuchni, największy szkodnik nie ma szans. Od razu wyniesie się z domu

Czy w twojej kuchni zalęgły się mole spożywcze? Istnieje prosty domowy trik, z którym pozbędziesz się tego szkodnika bardzo szybko. Poznaj sposób, a już nigdy nie sięgniesz po gotowe produkty ze sklepu ogrodniczego.

Skorupki jajek
16.07.2024 13:11 Zalej skorupki octem. Ekspresowo rozwiążesz problem w domu

Jajka przyrządzamy często, niektórzy nawet codziennie. Śniadanie bez nich dla wielu jest nie do pomyślenia. Po gotowaniu zostają skorupki, z którymi zwykle nie ma co zrobić — dlatego lądują w koszu na śmieci.Nie trzeba ich jednak wcale wyrzucać. Można zalać je octem, aby sporządzić skuteczny nawóz dla roślin, pokruszyć i wyczyścić garnki, a nawet wykorzystać jako dodatek do kawy. Zastosowań tego “odpadku” jest dużo i niżej zdradzam je wszystkie.

rosół
07.07.2024 06:00 Znajomy szef kuchni wlewa ocet do rosołu. Powód zachwyca i zaskakuje

Rosół króluje na naszych stołach w niedzielę i od święta. Niektórzy szefowie kuchni wlewają do niego ocet. Dlaczego sięgają po ten składnik? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć.

muszki na pomidorach
06.07.2024 08:00 Wystarczy, że wymieszasz te 2 kuchenne składniki. Muszki owocowe znikną, jak ręką odjął

Muszki owocówki to letni problem niejednej gospodyni. Atakują nie tylko owoce, ale i warzywa. Niełatwo pozbyć się z ich, bo atakują całymi blagami. Istnieje jednak skuteczny sposób, który przygotujesz ze składników dostępnych w każdej kuchni.

kobieta pije wodę z butelki
04.07.2024 20:27 Najgorsze co można pić podczas upałów. Zielarka mówi wprost: “Babcie wiedziały i ostrzegały”

Popularny napój na upały jest szkodliwy dla człowieka, pomimo że pije go każdy z nas. Rad udzieliła znana z mediów społecznościowych zielarka. Dowiedz się, o jaki napój chodzi i dlaczego jest aż tak szkodliwy dla ciała. Nie będziesz w stanie uwierzyć, że jest aż tak niebezpieczny. 

surówka
23.06.2024 16:50 Taką samą surówkę jadłem w chińskiej restauracji. Dzięki temu dodatkowi smakuje wspaniale

Szukasz inspiracji na surówkę? Poznaj przepis na tę, która smakuje jak ta z chińskiej restauracji. Wszystko za sprawą jednego dodatku. Dowiedz się, jak ją zrobić i podaj ją na obiad. Smak zachwyci całą rodzinę, a surówka zamieni zwykły obiad w prawdziwą ucztę.

ogród
20.06.2024 15:58 Wyjmij z szafki kuchennej i wykorzystaj w ogrodzie. Ten produkt jest dla roślin bezcenny

Produkt, który masz w kuchni możesz zastosować w ogrodzie. Pomoże roślinom pięknie rosnąć, ale rozwiąże też uciążliwe problemy, z którymi borykają się działkowcy i ogrodnicy. Dzięki niemu pozbędziesz się niechcianych gości. Czy już wiesz o co chodzi?

mszyce
18.06.2024 16:13 Rozpraw się z mszycami raz na zawsze. Wszystko, czego potrzebujesz, masz w kuchni

Mszyce potrafią być prawdziwym utrapieniem dla ogrodników i działkowców. Wypijają soki z roślin, uszkadzają młode pędy i liście. Teraz rozprawisz się z nimi raz na zawsze. Składniki, które zwalczą mszyce, masz w swojej kuchni. 

mleko i ocet w garnku
02.06.2024 17:10 Wlej ocet do gorącego mleka i dokładnie wymieszaj. Efekt Cię zaskoczy

Połącz ocet z gorącym mlekiem. To, co z tego wyjdzie, na pewno cię zaskoczy. W dodatku będziesz przyrządzać ten przysmak bardzo często. Poznaj przepis, a domownicy ci podziękują i nie będą kryli zdziwienia, jak ty na to na wpadłaś. 

orzeźwiajacy napój
29.04.2024 19:21 Zamiast porannej kawy robię ten pobudzający napój. Trudno w 1 zdaniu wymienić wszystkie jego zalety

Kiedy poznasz zalety tego napoju, kawa okaże się słabym pomysłem na pobudzenie. Pozytywnych właściwości jest tak wiele, że trudno wymienić wszystkie od razu. Wypróbuj ten napój jutro rano, a energii starczy ci na cały dzień i zapomnisz o kawie. A to nie jedyne jego zalety.

rosół w garnku
27.04.2024 12:48 Najlepsze kucharki zawsze pamiętają o tym dodatku do rosołu. Nic tak nie podkręca smaku

Można pewnie powiedzieć, że ile kucharzy na świecie, tyle rosołów – tak wiele wariantów tej podstawowej potrawy można uzyskać. Niektóre składniki brzmią niecodziennie, ale ich dodatek niezwykle wpływa na efekt. Rosół przyrządzony z jednym niecodziennym elementem zapada w pamięć na długo.

konfitura z mniszka lekarskiego
17.04.2024 11:40 Wszyscy robią miód z mniszka, a ja stawiam na ocet. Trudno streścić zalety w jednym zdaniu

Mniszek lekarski to wszechobecny kwiat porastający nasze łąki jak chwast. Jest jednak czymś dokładnie przeciwnym – bardzo pożyteczną rośliną, która, jeśli odpowiednio ją przetworzyć, odda nam nieopisane zasługi zdrowotne.

mięso w misce
13.03.2024 12:20 Zawsze dodaję ten składnik przy marynowaniu mięsa. Dzięki temu moja karkówka rozpada się pod widelcem

Komponując składniki do marynaty do mięsa kierujemy się zazwyczaj wyłącznie smakiem. Są jednak składniki, które warto dodać dla innego efektu – zmiękczenia mięsa. Wśród tych składników jeden, często pomijany, jest zawsze pod ręką.

napój na niestrawność
21.12.2023 13:16 Mama zawsze na święta robi dla taty ten napój. W tym roku poproszę też o porcję dla siebie

Przed nami Boże Narodzenie i suto zastawione stoły wigilijne. Znakomite świąteczne potrawy w nadmiarze mogą być przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości. Z niestrawnością doskonale poradzi sobie specyfik, który wiele osób stosuje w swojej kuchni. Zrobicie z niego napój na niestrawność. 

woda
19.12.2023 16:58 Babcia Bronia dodawała go do wody i piła po Wigilii. Nic lepszego nie wymyślono na przejedzenie

Świąteczne potrawy zawsze smakują i aż proszą się o dokładkę. Czasem na jednej się nie kończy, a stąd już tylko krok do przejedzenia. Jak sobie poradzić z jego nieprzyjemnymi skutkami? Babcia Bronia do wody dodawała składnik, który pomagał w powrocie do formy.

racuchy
07.12.2023 18:30 To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu

Racuchy to dla wielu z nas smak beztroskiego dzieciństwa. Jednak, co zrobić, by smakowały jak danie z tamtych czasów i nie piły tłuszczu? Jest na to sprawdzony sposób. Jeden dodatek sprawia, że racuchy wychodzą po prostu idealnie.

Gessler przestrzega przed śledziami z niepewnego źródła
01.12.2023 22:30 Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu

"Bez śledzia Wigilii nie ma i każdy czeka na tego idealnego" – przekonuje Magda Gessler w jednym z nagrań, które opublikowała w internecie. "Ale ostatnio w śledziach są same porażki" – dodaje szybko i wskazuje na jedną z nich.

Rosół z octem
18.11.2023 16:16 Babcia zawsze na niedzielę gotowała taki rosół. Intensywny smak zapewniał mu 1 niepozorny dodatek

Niedzielny rosół w wielu domach jest już regułą. Moja babcia zawsze przyrządzała go z dodatkiem, który nie każdemu wyda się oczywisty. Dobrze wiedziała, że to właśnie on nadawał zupie niesamowitego smaku. Dostałam przepis i wypróbowałam go sama.

Marynowane grzyby
18.10.2023 10:25 Marynowane grzyby od mojej cioci nigdy nie wychodzą oślizgłe. Słyną w całej rodzinie, każdy by chciał słoiczek

Marynowane grzyby mają specyficzną konsystencję. Wielu osobom nie podoba się jednak śluz, który na nich występuje. Stosowana przez moją ciotkę metoda pozwala uniknąć nieprzyjemnego efektu ciągnięcia. Koniecznie wypróbuj ten sposób. 

warzywa z rosołu
24.09.2023 10:11 To najlepszy pomysł na warzywa z rosołu. Korzystam z niego od dawna, mąż zawsze chce dokładkę

Rosół jest prawdziwym rarytasem wśród polskich zup. Jednak co zrobić z warzywami z rosołu? Od dawna stosuję na nie smaczny patent. Powstaje pyszne danie, które uwielbiam. Koniecznie go spróbujcie.

Czyszczenie czajnika obierkami ziemniaka
17.09.2023 13:07 Wrzuć obierki ziemniaków do czajnika i zagotuj wodę. Pozbędziesz się uporczywego problemu

Czysty czajnik bez kamienia jest gwarancją smacznych i zdrowych napojów. O stan urządzenia można zadbać na wiele sposobów, ale jeden jest wyjątkowo skuteczny. Zakłada wykorzystanie obierek ziemniaka. 

Ocet Ewy Wachowicz z kombuchy
01.09.2023 21:36 Niebywałe, z czego Wachowicz robi ocet. Zapomnij o jabłkach

Ocet Ewy Wachowicz jest nietuzinkowy. Miss Polski przyrządza go z herbaty, którą poddaje fermentacji z udziałem japońskiego grzybka kombucha. Efekty jakie uzyskuje są znakomite. 

Przepis na domowy ser
30.08.2023 13:46 Wlej ocet do gorącego mleka i wymieszaj. Nie uwierzysz co się stanie, efekt nie mieści się w głowie

Przepis na domowy ser przyda się każdemu. Proste wykonanie i niska cena sprawiają, że warto pokusić się o jego zrobienie. Można sporo zaoszczędzić, a smak jest znakomity. Spróbujecie?