Lodówka może uprzykrzyć nam życie. Konkretnie chodzi o szron, który się w niej pojawia. Nasuwa się pytanie, jak myć lodówkę, by służyła nam jak najlepiej i jak najdłużej? Okazuje się, że pomocna jest tu jedna sztuczka. Teraz żałuję, że wcześniej o niej nie wiedziałam.
Wydajesz w aptece krocie na kupne suplementy? Niepotrzebnie, wszystko, czego potrzebujesz, łatwo i tanio przyrządzisz w domu. Od pewnego czasu dużą popularność zdobywają rozmaite octy owocowe. Założymy się jednak, że tego jeszcze nie znacie.
Mole spożywcze potrafią być prawdziwym utrapieniem. Kiedy znalazłam je w szafce kuchennej, przez długi czas nie mogłam ich wytępić. Postanowiłam wypytać babcię, jak pozbyć się moli spożywczych. Jak zwykle miała dla mnie najlepsze rozwiązanie.
Masz problem z doczyszczeniem przypalonej patelni? Zapomnij o żmudnym szorowaniu i stosowaniu chemicznych środków. Znamy najlepsze sposób na to, jak wyczyścić przypaloną patelnię. Potrzebujesz zaledwie 3 prostych składników ze swojej kuchennej szafki.
Obierasz ogórki przed marynowaniem? Nie wyrzucaj ich skórek. Moja mama zawsze zachowywała je do zrobienia znakomitej alternatywy octu jabłkowego. Receptura jest tak prosta, że każdy sobie poradzi. Warto spróbować.
Rusza sezon na śliwki i warto sięgać po te owoce, bo są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Przetwory ze śliwek nie mają sobie równych. Polecamy przepis na doskonałe śliwki w occie od siostry Anastazji. Ten wyjątkowy przepis zachwycił tysiące osób.
Surówka z białej kapusty po chińsku odmieni niejeden obiad. Prosta kompozycja za sprawą octu ryżowego będzie smakowała niczym propozycja z najlepszej restauracji. Z naszym przepisem wykonanie nie sprawi wam trudu. Musicie spróbować.
Moja babcia robiła najlepszą paprykę konserwową. Jej sposób na te przetwory był bardzo prosty, a przy tym szybki, gdyż nie wymagał pasteryzowania. Od kiedy dała mi swój przepis, korzystam z niego regularnie. Koniecznie wypróbujcie go w swojej kuchni.
Popularnym i lubianym dodatkiem do letnich obiadów jest mizeria. Smaczna i prosta w przygotowaniu często trafia na nasze stoły. Polecamy mizerię po warszawsku. Dodanie do niej jednego składnika wpływa na oryginalny smak tej surówki. Spróbuj koniecznie tego przepisu.
Mizeria pasuje nie tylko do letnich obiadów. Lubimy ją jeść bez względu na porę roku. Zwykle dodajemy do niej śmietanę. Jednak Ewa Wachowicz wybiera zupełnie inny produkt. To niezwykle zdrowa alternatywa dla tłustej śmietany.
Czy lubicie biszkopt? Warto go przygotowywać, bo stanowi świetną bazę do przyrządzenia innych ciast. Można wykorzystać do nich owoce lub krem. Jednak co zrobić, by biszkopt był idealny? Moja babcia zdradziła mi sekret tego puszystego ciasta.
Biszkopt jest doskonałą bazą do przyrządzania wielu ciast i tortów. Co jednak zrobić, by był puszysty i wysoki? Okazuje się, że jeden produkt, który nie kojarzy nam się z wypiekami- działa cuda. Dzięki niemu biszkopt zachwyca lekkością i puszystością.
Ogórki krokodylki są tak pyszne, że trudno się im oprzeć. Charakteryzuje je ostry i oryginalny smak. To połączenie pikantnego smaku z wyborną słodyczą. Warto wypróbować przepis na te smaczne ogórki.
Mizeria jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych. Orzeźwia i nadaje smaku. Jest zdrowa i doskonale komponuje się z jajkiem sadzonym oraz ziemniakami. Dodanie odrobiny octu do mizerii sprawia, że smakuje jak z najlepszej restauracji. Warto wypróbować ten przepis.
Bosacka powiedziała prawdę o truskawkach. Rozprawiła się z rozpowszechnianymi informacjami dotyczącymi mycia tych owoców. Okazuje się, że namaczanie ich w wodzie z sodą to jedna wielka ściema, za którą nie stoją żadne badania naukowe.
Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Jak jednak można przedłużyć świeżość owoców, jeśli nie zostaną zjedzone tuż po zakupie? Aby dłużej pozostały apetyczne i bez oznak psucia, warto przepłukać je w wodzie z octem. Dzięki temu będą się dobrze przechowywać przez znacznie dłuższy czas.
Sezon na ogórki gruntowe w pełni. Jednak powoli rusza też sezon na niechcianych lokatorów, których spotykamy w naszych kuchniach. Mowa o mrówkach. Wykorzystaj obierki z ogórków, by się ich pozbyć.
Ogórki gruntowe już pojawiają się na straganach. Zamiast je kisić czy sporządzać małosolne, proponujemy wam jednak przygotowanie ich po kartusku — z papryką i w słodko-kwaśnej zalewie. Musicie spróbować — jest prosto i smacznie.
Czerwiec jest miesiącem, w którym pojawia się prawdziwy wysyp gruntowych truskawek. To najlepszy czas, aby zajadać się tymi pysznymi owocami. Aby były one bezpieczne dla zdrowia, należy je wcześniej odpowiednio oczyścić. Poza zwykłą wodą przyda się także ocet oraz soda oczyszczona.
Muszki owocówki stają się prawdziwym utrapieniem w cieplejsze dni. Namnażają się w szaleńczym tempie w naszych domach, a do tego siadają na produktach, które mamy w kuchni. Jak się ich pozbyć? Polecamy skuteczny sposób, do którego potrzebujesz tylko trzech tanich składników.
Przepis na mizerię wszyscy doskonale znają. Nie każdy jednak wie, że receptura zmienia się w zależności od regionu Polski. W Warszawie do klasycznej sałatki dodaje się niespodziewany dodatek. Tamtejsza mizeria nie może się obyć bez octu.
Danuta Martyniuk jakiś czas temu przeszła spektakularną metamorfozę. Żona znanego artysty, dzięki zdrowym nawykom żywieniowym pokonała zbędne kilogramy. Od tego czasu co jakiś czas zdradza któryś ze swoich ulubionych, dietetycznych przepisów. Tym razem podzieliła się sposobem na surówkę z sosem na bazie octu jabłkowego.
Drożyzna nie omija żadnej gałęzi przemysłu spożywczego. Tym razem trafiło na sklep rybny na Pomorzu. Pod pewną klientką ugięły się nogi, kiedy usłyszała kwotę do zapłaty. Za wcale nie duże zakupy przyszło jej wysupłać niemal 100 złotych.
Wiosną na naszych stołach często pojawia się sałata. Serwujemy ją do dań obiadowych, a także dodajemy do sałatek. Warzywo to ma tę zaletę, że przyrządza się je raz, dwa. Przy tym doskonale smakuje i dostarcza dużo cennych składników. Jeśli znudziła Ci się sałata ze śmietaną, wypróbuj nasz prosty sos. Jest idealny do chrupiących listków solo i w przekąskowych mieszankach.
Mleko i ocet wystarczą, by szybko i sprawnie przygotować porcję sera idealnie pasującego do świeżego pieczywa. Prosty patent sprawdzi się, gdy zabraknie dodatków na rodzinne śniadanie. Smakuje tak pysznie, że znajdzie się w waszym stałym repertuarze kulinarnym.
O niezwykłych właściwościach mniszka lekarskiego świadczy sama nazwa tej rośliny. Jak jednak możemy wprowadzić ten cenny składnik do naszej diety? W domu w prosty sposób przyrządzić możesz ocet z tej rośliny. Wpłynie on w korzystny sposób na nasz układ trawienny, ale nie tylko.
Danuta Martyniuk zachwyca szczupłą sylwetką i zdrowym wyglądem. Żona znanego artysty skutecznie zbiła zbędne kilogramy. Sekretem jej sukcesu jest zdrowa dieta i świadome odżywianie. Jako jeden ze swoich ulubionych przepisów zaprezentowała surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem niesamowitego sosu na bazie octu jabłkowego.
Znamy najlepszy przepis na wielkanocną babkę. Cały sekret tkwi w nietypowych dodatkach. Dzięki niewielkiej ilości oleju oraz octu ciasto wychodzi puszyste i delikatne. Ta receptura idealnie sprawdzi się przez cały okrągły rok.