Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Pasztet

Pasztet

Co dodać do masy, żeby pasztet nie wyszedł suchy jak wiór?
15.03.2022 01:00 Co dodać do masy, żeby pasztet nie wyszedł suchy jak wiór? Znamy odpowiedź

Pasztet jest jednym ze smaczniejszych dodatków do świeżego pieczywa. Mięsny specjał jednak nie zawsze wychodzi tak smaczny, jak byśmy chcieli. Okazuje się, że dodanie do niego ubitego białka jaja jest w stanie rozwiązać problem suchej masy. Sprawdźcie, co jeszcze możecie zrobić, by uzyskać odpowiednią konsystencję wyrobu. Dobrego pasztetu nie odmówi sobie żaden smakosz. Delikatny i rozpływający się w ustach wyrób można przygotować w przeróżnych wariantach. Niezależnie od wybranego przez nas smaku, pasztet musi jednak wyjść wilgotny. Suchy wyrób będzie się kruszył, więc jego zjedzenie nastręczy problemów. A wystarczą proste dodatki, by tego uniknąć.

mięso i warzywa z rosołu
17.02.2022 01:00 Jak przygotować pasztet z mięsa i warzyw po rosole?

Rosół gotujemy na dużej ilości mięsa i warzyw. Niektórzy lubią je potem zjeść, innym gotowany kurczak czy wołowina nie bardzo smakują. Dlatego dziś powiemy wam, jak przygotować pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Będzie pyszny i doskonały na kanapki, a dzięki temu rozwiązaniu w waszej kuchni nic się nie zmarnuje. Jeśli często przyrządzacie rosół, gotowane mięso może się zwyczajnie przejeść domownikom. Nawet jeśli je lubią. Na szczęście, z takiego mięsa, a także z warzyw pozostałych po rosole, można przygotować kilka potraw. Jakich? Na przykład farsz do pierogów, pastę na kanapki czy właśnie pasztet.

 Pasztet wielkanocny bez wątróbki
16.02.2022 01:00 Doskonały pasztet wielkanocny bez wątróbki

Pasztet wielkanocny bez wątróbki to pomysł na wyśmienitą potrawę z łopatki, karkówki i udka kurzego. Pasztet z mięsa gotowanego z warzywami rosołowymi ma doskonały smak i jest bardzo aromatyczny. Poznaj przepis na wilgotny pasztet wielkanocny bez wątróbki. Klasyczny pasztet robiony jest na wątróbce, ma wyraźny, lekko gorzkawy smak. Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść podrobów, pasztet bez wątróbki jest świetną alternatywą. Potrawa genialnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Podaj pasztet z kromkami świeżego pieczywa i dodatkiem żurawiny i tartego chrzanu, a zniknie błyskawicznie.Pasztet zawsze będzie wilgotny, jeśli zastosujesz kilka następujących rad, po pierwsze zmielone warzywa z mięsem podlej wywarem, w którym gotowały się wszystkie składniki, w ten sposób nawilżysz danie od środka. Nigdy nie piecz pasztetu z włączonym termoobiegiem, ponieważ wyjdzie suchy. Kolejną rzeczą są plastry słoniny położone na pasztecie przed włożeniem do piekarnika- słonina rozpuści się pod wpływem wysokiej temperatury i dodatkowo nawilży danie i zapobiegnie przesuszeniu.Ciekawą i smaczną alternatywą dla pasztetu z wątróbką jest również pasztet królika- tu poznasz przepis na pasztet z tuszy króliczej i wieprzowiny.

Pasztet wielkanocny ze śliwką
14.02.2022 01:00 Pyszny i prosty pasztet wielkanocny ze śliwką

Pasztet wielkanocny ze śliwką to obowiązkowa potrawa na świątecznym stole. Pasztet z łopatki, drobiu, wątróbek i warzyw rosołowych nie ma sobie równych. Dopraw go cząbrem, majerankiem, tymiankiem i gałką muszkatołową, a zniknie w mgnieniu oka. Poznaj przepis na wilgotny pasztet wielkanocny ze śliwką.Pasztet mięsny jest świetnym pomysłem na Wielkanoc, jest idealny na kanapki i jako dodatek do zimnej płyty. Podany z sosem żurawinowym i chrzanem smakuje wyśmienicie. Pasztet przygotuj z trzech rodzajów mięsa- łopatki wieprzowej, udek drobiowych i wątróbki, wtedy będzie miał najlepszy smak.Ważną rolę w pasztecie ogrywają również warzywa rosołowe i przyprawy. Jeśli chcesz, żeby pasztet wyszedł wilgotny w środku, podczas wyrabiania masy dolej odrobinę wywaru, w którym gotowało się mięso, a na wyłożony do keksówek pasztet poukładaj plastry słoniny. Podczas pieczenia słonina stopi się, a pasztet nigdy nie będzie suchy. Do pasztetu dodaj suszone, namoczone wcześniej śliwki. Owoce doskonale łączą się z mięsno- warzywną potrawką, nadając jej ciekawego smaku. Pasztet po upieczeniu odstaw w suche miejsce, żeby całkowicie ostygł, najsmaczniejszy będzie na drugi dzień po upieczeniu.Na wielkanocnym stole nie może również zabraknąć pieczeni, jest idealna zarówno na obiad, jak i podana na zimno, w formie zimnej płyty. Tu poznasz przepis na soczysty schab pieczony, doskonały na Wielkanoc.

pasztet
20.01.2022 01:00 Jak uratować zbyt suchy pasztet?

Domowy pasztet przewyższa zwykle smakiem kupny. Wiadomo, do jego przygotowania używamy składników najwyższej jakości i nie dodajemy żadnej chemii. Czasami jednak pojawiają się małe problemy, na które na szczęście można coś zaradzić. Dziś powiemy wam jak uratować zbyt suchy pasztet. Sprawa jest bardzo prosta. Pasztet można robić z różnych rodzajów mięs, ryb czy warzyw. Zasada jest w sumie podobna — ugotowane składniki trzeba zemleć i wymieszać z przyprawami i innymi dodatkami. Jakimi? Zwykle jest to bułka tarta lub namoczona w wodzie albo w mleku, a także cebula. Jeśli chodzi o pasztet mięsny, zazwyczaj dodaje się do niego też wątróbkę. Nadaje ona charakterystycznego smaku, ciemniejszego koloru i kremowej konsystencji. Oczywiście pod warunkiem, że nie została zbyt mocno sparzona.

Domowy pasztet — sprawdzone patenty
16.01.2022 01:00 Co zrobić, żeby domowy pasztet był zarazem kremowy i puszysty?

Domowy pasztet świetnie smakuje na kanapkach. Jeśli do mięsnej masy dodamy pianę z białek, uzyskamy wyrób tak puszysty i delikatny jak nigdy wcześniej. Babciny sekret jest jedną z kilku wskazówek, które pomogą wam zrobić pasztet, który zachwyci waszych gości. Dowiedźcie się, o co jeszcze warto zadbać. Pożywna przekąska, która dobrze komponuje się z wieloma dodatkami takimi jak np. ogórek kiszony czy pomidor doczekała się już wielu wersji, także wegańskich z żurawiną czy kaszą pęczak. Tradycyjny przepis oparty jest jednak o mięsa, a sekretem idealnej konsystencji takiego pasztetu są dobrze zastosowane składniki.

pasztet
14.01.2022 01:00 Cudowny, sycący pasztet od niezastąpionej siostry Anastazji

Dziś mamy dla was przepis niezwykły. Będziemy piec pasztet, który, choć wygląda jak tradycyjny, nie zawiera mięsa. Poznajcie przepis na cudowny, sycący pasztet od niezastąpionej siostry Anastazji. Gwarantujemy, że gdy raz go posmakujecie, będziecie do niego wracać częściej.Na słowo pasztet większość z was myśli o gotowaniu mięsa i sparzaniu wątróbki. Te czynności rzeczywiście robi się, przygotowując klasyczny pasztet. My jednak proponujemy dziś pasztet dla tych, którzy za mięsem nie przepadają albo nieco się nim znudzili. Ta odmiana będzie smaczna, choć równie sycąca. Zrobimy bowiem pasztet z białej fasoli. Fasola, podobnie jak mięso, jest doskonałym źródłem białka. Dlatego stanowi doskonały zamiennik mięsa i z tego powodu warto po nią sięgać, będąc wegetarianinem, ale nie tylko. Również, jeśli chcesz zmniejszyć ilość tłuszczu i cholesterolu w swojej diecie, fasola przyjdzie ci z pomocą.

Pasztet z kaszą pęczak i suszonymi pomidorami
26.12.2021 01:00 Pasztet bez mięsa z kaszą pęczak

Pasztet jest doskonałym dodatkiem do kanapek, który lubi wielu smakoszy. Jego przyrządzenie jest idealnym pomysłem na wykorzystanie warzyw po rosole. Z dodatkiem suszonych pomidorów i przypraw będzie bardzo aromatyczny. Spróbujcie go koniecznie. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić smaczny pasztet z soczewicy i żurawiny. Na naszej stronie znajdziecie też przepis na bezmięsny pasztet z dodatkiem ciecierzycy. Tym razem pokażemy wam jak przygotować ten wytrawny wypiek z warzyw i kaszy pęczak. Włoszczyzna z rosołu się nie zmarnuje, a smak zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Pasztet Ewy Wachowicz
18.12.2021 01:00 Idealny i rozpływający się w ustach pasztet wigilijny od Ewy Wachowicz

Wigilijny pasztet zachwyca głównie fanów intensywnego grzybowego smaku, ponieważ to właśnie one stanowią najważniejszy składnik. Ewa Wachowicz ma własny przepis na tę świąteczną klasykę, dzięki czemu jego przygotowanie jest proste i intuicyjne. Niżej wyjawiamy tajniki receptury oraz przeprowadzamy krok po kroku przez cały proces. Pasztet na Wigilię nie powinien zawierać żadnego mięsa, jeśli chce się zachować świąteczną tradycję. Głównym produktem, który odpowiada zarówno za smak, jak i konsystencję pasztetu, są grzyby. Mnóstwo intensywnego aromatu, połączonego z innymi składnikami sprawiają, że nie można przejść obojętnie obok tego dania. Ewa Wachowicz znana jest ze swojego zamiłowania do klasycznej polskiej sztuki kulinarnej, dlatego można mieć pewność, że pasztet posmakuje każdemu. Aby faktura potrawy byłą puszysta i delikatna, do surowej masy dodaje się ubite na sztywną pianę białka.

Pasztet z żurawiną
01.12.2021 01:00 Cudownie pyszny przepis na pasztet z soczewicy i żurawiny

Pasztet jest doskonałym pomysłem na śniadaniowe kanapki. Ten z dodatkiem suszonych owoców jest delikatnie słodki i ziołowy, przez co smakuje jeszcze lepiej. Zróbcie go z kaszy i soczewicy, a będziecie mogli nim poczęstować każdego. Przepis inspirowany jest recepturą Jadłonomii i z pewnością skradnie serca tych z was, którzy spróbowali choć raz pasztetu z warzyw z rosołu. Zioła możecie dowolnie zmienić i dodać ich tyle, ile lubicie. Wypróbujcie lubczyk lub tymianek. Trzymajcie się tylko zasady, że ziarniste przyprawy podsmażamy z cebulką, a sypkie dodajemy na etapie doprawiania, a wydobędziecie maksimum smaku.

Ewa Wachowicz, gulasz
10.11.2021 01:00 Lekko orientalny, rozgrzewający gulasz Ewy Wachowicz

Gulasz jest fantastycznym daniem, bo jednocześnie rozwiązuje kwestię mięsa i sosu. A gdy dodamy do niego warzywa, obiadowy dodatek też może być zbędny. Tak więc wystarczy, że gulasz podasz do kaszy czy ziemniaków i posiłek gotowy. Dziś swój przepis na lekko orientalny, rozgrzewający gulasz zdradzi wam Ewa Wachowicz. Gulasz to potrawa, która zadowoli tych, dla których mięso bez sosu jest zbyt suche. Tutaj mamy mięso i sos. Sos nie jest zbyt kaloryczny, bo jego podstawą jest woda, smak zaś pochodzi z mięsa, dodanych warzyw i przypraw. Na dodatek przygotowanie gulaszu nie jest niczym trudnym, bo po obsmażeniu mięsa potrawa dalej robi się sama. Wachowicz poleca potrawę w orientalnym stylu, który nadaje jej dodatek aromatycznej przyprawy curry.

warzywa z rosołu
08.11.2021 01:00 Sycący pasztet z warzyw po rosole

Często gotujesz rosół i wyrzucasz, pozostałe po nim warzywa? Nie rób tego więcej, tylko przygotuj z nich sycący pasztet. Jest naprawdę smaczny, wilgotny i delikatny. Nie ma też przy nim dużo pracy, bo wystarczy zmiksować składniki, dodać kilka składników i można piec. Rosół gotujemy zwykle na dużej ilości mięsa i warzyw. Wiadomo, dzięki temu zyskuje pełny smak i doskonały aromat. Często jednak nie mamy ochoty na jedzenie gotowanego mięsa, więc przerabiamy je np. na farsz. To samo warto zrobić z warzywami po rosole. Są smaczne, bo nagotowane w esencjonalnym wywarze i naprawdę szkoda ich zmarnować.

Przepis na pasztet drobiowy
12.10.2021 02:00 Przepis na pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy to doskonała potrawa na święta i uroczystości rodzinne. Przygotowany z wątróbką i warzywami gotowanymi w rosole jest niezwykle delikatny, mokry i pyszny. Pasztet doskonale smakuje na kanapce w towarzystwie ogórków kiszonych lub żurawiny. Sprawdź, jak przygotować doskonały pasztet drobiowy.Pasztet drobiowy przygotowuję na święta lub jako dodatek do zimnej płyty na większe uroczystości. Jest delikatny, niezwykle aromatyczny i zawsze błyskawicznie znika z talerzy. Aby pasztet nie był suchy, dodaj do niego odrobinę rosołu, na którym ugotujesz warzywa i mięso. Bardzo ważne jest również pieczenie-piekarnik musi być ustawiony na grzanie góra-dół. Termoobieg wysuszy potrawę.Do przygotowania pasztetu wykorzystaj dowolną blachę, jednak polecam pieczenie w tradycyjnych keksówkach. Keksówki są wąskie i dzięki temu pasztet będzie miał ładny kształt i będzie się łatwo kroił.Jeśli chcesz spróbować pasztetu w innej, bezmięsnej odsłonie - tu znajdziesz przepis na doskonały pasztet gryczany z pieczonych warzyw.

Prosty przepis na pasztet z cukinii
12.10.2021 02:00 Łatwy przepis na pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii to pyszny pasztet wegetariański, który posmakuje całej rodzinie. Pasztet z cukinii jest wilgotny w środku z chrupiącą, zapieczoną skórką. Doprawiony jest orientalną przyprawą curry, ziołami i czerwoną papryką. Poznaj sprawdzony i niezwykle prosty przepis na pasztet z cukinii.Pasztet z cukinii jest ciekawą alternatywą dla klasycznego, mięsnego pasztetu. Jest niezwykle delikatny, wilgotny i doskonale doprawiony. Pasztet z cukinii smakuje doskonale zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do kanapek. Pasztet zawsze wychodzi rewelacyjnie, musisz pamiętać jednak, aby dokładnie odsączyć cukinię i marchewkę z wody. Warzywa szybciej puszczą sok, jeśli oprószysz je delikatnie solą. Starte warzywa odsącz przy pomocy ręcznika papierowego lub gazy.Cukinia jest warzywem, z którego przygotujesz wiele smacznych i zdrowych posiłków. Jeśli szukasz pomysłu na wegetariański obiad, który posmakuje całej rodzinie-tu znajdziesz prosty przepis na cukinię faszerowaną pomidorami, oliwkami i mozzarellą.

Przepis na pasztet wieprzowo - drobiowy
12.10.2021 02:00 Przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy

Pasztet wieprzowo-drobiowy jest polskim daniem tradycyjnym, przygotowywanym od wielu pokoleń, głównie na święta, wesela i ważne uroczystości. Pasztet ma intensywny, mięsny smak i aromat, jest wilgotny w środku i ma zapieczoną skórkę. Poznaj tradycyjny przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy jak od babci.Sekretem pysznego pasztetu wieprzowo-drobiowego jest połączenie kilku rodzajów mięsa i odpowiednie przygotowanie. Warzywa do pasztetu muszą być gotowane na udku, aby zyskały mocny, rosołowy smak. Łopatka wieprzowa musi być najwyższej jakości. Wątróbka natomiast musi być podsmażona wcześniej na patelni, aby wydobyła swój intensywny, lekko gorzki smak.Wszystkie składniki zawsze mieszam ręką, aby dokładnie je połączyć. Białka natomiast dodaję na samym końcu i całość mieszam już łopatką silikonową. Piana z białek dodatkowo zmiękczy pasztet i dzięki niej będzie wyjątkowo delikatny i miękki.Jeśli szukasz pomysłu na pasztet-tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy krok po kroku, jak przygotować pasztet z królika, czyli niezwykle delikatny i aromatyczny przysmak polskiej, tradycyjnej kuchni.

Pasztet
02.10.2021 02:00 Przepis na pasztet z mięsa z rosołu od Jakuba Kuronia

Pasztet z mięsa z rosołu jest doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek, których normalnie byśmy nie zjedli. Przepis Jakuba Kuronia pozwala cieszyć się pyszną potrawą o delikatnym i kremowym smaku. Świetnie komponuje się na pajdzie świeżego chleba. Pasztet z mięsa po rosole powinien gościć w każdym domu, gdzie rosół gotowany jest przynajmniej raz w tygodniu. Pozwala on na zagospodarowanie mięsa, w efektowny i smaczny sposób. Poniższy pasztet Jakuba Kuronia warto podawać nie tylko ze świeżym i chrupiącym chlebem, lecz również konfiturą z żurawiny, ostrą cebulką oraz kwaśnym ogórkiem kiszonym. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pasztet
12.09.2021 02:00 Tradycyjny przepis na pasztet z królika według babci Anieli

Pasztet wykonany z królika to prawdopodobnie najlepszy wariant tej potrawy. Ma intensywny smak, kremową konsystencję oraz wyjątkowy aromat. Przepis pochodzi od babci Anieli, która znała go od wielu lat. Pasztet z królika kojarzy nam się głównie jako danie typowo świąteczne, które przygotowywane jest jedynie raz czy dwa razy do roku. Warto jednak zmienić przyzwyczajenie, ponieważ jest wyjątkowo smakowity. Co więcej, choć mogłoby się wydawać, że proces gotowania go wymaga sporo wysiłku, jest zupełnie przeciwnie. Z poniższym przepisem przekonasz się, jak łatwo wygląda jego sporządzenie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

pasztet
02.09.2021 02:00 Jak zrobić pasztet z mięsa po rosole?

Jeśli twoi najbliżsi nie lubią gotowanego mięsa z rosołu, mamy dla ciebie dobre rozwiązanie. Przygotuj z niego pyszny pasztet. Nic się nie zmarnuje, a w twojej lodówce pojawi się domowy dodatek do pieczywa. Oto jak zrobić pasztet z mięsa z rosołu. Mięso z rosołu jest smaczne i lekkostrawne. Jeśli jednak nie ma na nie w domu amatorów, nie musimy się przejmować. Szybko przerobisz je na przykład na pasztet. Możesz też do niego wykorzystać warzywa z rosołu. Zmiksowana marchewka, pietruszka i cebula dodadzą pasztetowi soczystości i lekkości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pasta z cukinii na śniadanie
30.06.2021 02:00 Pasztet z cukinii wg przepisu Agnieszki Maciąg

Cukinia jest wyjątkowo uniwersalnym warzywem, z którego przyrządzić można wiele potraw, sałatek czy nawet sosów. Poniżej prezentujemy przepis na pasztet z cukinii autorstwa Agnieszki Maciąg. Kiedy włożysz do ust pierwszy kęs, poczujesz, jak rozpływa się w ustach.Cukinia swoją wszechstronnością powoduje, że można wykonywać z niej wiele dań i dodatków. Jednym z najpopularniejszych dań wakacyjnych są pieczone talarki z cukinii, które można zrobić choćby na grillu.Poniższy przepis na pasztet z tego warzywa zaskakuje największych smakoszy. Jest zarazem lekki i sycący, co idealnie wpisuje się w diety odchudzające.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Pasztet z rosołu wyjdzie obłędnie
24.05.2021 02:00 Co zrobić, żeby pasztet z rosołu nie wyszedł suchy?

Nie da się ukryć, że pasztet jest nie lada specjałem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby wyborne mięsne danie. Warto wiedzieć, co trzeba zrobić, by pasztet nie okazał się suchy.

  • 1
  • 2