Przepis na pasztet drobiowy
Pasztet drobiowy to doskonała potrawa na święta i uroczystości rodzinne. Przygotowany z wątróbką i warzywami gotowanymi w rosole jest niezwykle delikatny, mokry i pyszny. Pasztet doskonale smakuje na kanapce w towarzystwie ogórków kiszonych lub żurawiny. Sprawdź, jak przygotować doskonały pasztet drobiowy.
Pasztet drobiowy przygotowuję na święta lub jako dodatek do zimnej płyty na większe uroczystości. Jest delikatny, niezwykle aromatyczny i zawsze błyskawicznie znika z talerzy. Aby pasztet nie był suchy, dodaj do niego odrobinę rosołu, na którym ugotujesz warzywa i mięso. Bardzo ważne jest również pieczenie-piekarnik musi być ustawiony na grzanie góra-dół. Termoobieg wysuszy potrawę.
Do przygotowania pasztetu wykorzystaj dowolną blachę, jednak polecam pieczenie w tradycyjnych keksówkach. Keksówki są wąskie i dzięki temu pasztet będzie miał ładny kształt i będzie się łatwo kroił.
Jeśli chcesz spróbować pasztetu w innej, bezmięsnej odsłonie - tu znajdziesz przepis na doskonały pasztet gryczany z pieczonych warzyw.
Przepis na pasztet drobiowy
Składniki:
5 udek z kurczaka
350 g wątróbki drobiowej
2 czerwone cebule
2 marchewki
por
korzeń i natka pietruszki
bułka pszenna, np. kajzerka
2 jajka
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Jak przygotować pasztet drobiowy?
Udka umyj, oczyść, zalej 3 litrami wody i gotuj na wolnym ogniu. Zbierz wszystkie szumowiny z góry, następnie dodaj pokrojną w kostkę marchewkę, korzeń pietruszki, pokrojony por, jedną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw pieprzem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gotuj przez 2 godziny. Na koniec dopraw do smaku solą i odstaw, aby rosół całkowicie ostygł.
Bułkę namocz w wodzie. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej posiekaną cebulę, czosnek, dodaj wątróbkę i smaż kilka minut z każdej strony, następnie dodaj bułkę i podsmaż jeszcze chwilę. Odstaw do przestygnięcia.
Z rosołu wyciągnij udka i obierz je z kości. Mięso i warzywa dwukrotnie zmiel w maszynce o drobnych oczkach i przełóż do dużej miski. Dodaj wątróbkę z bułką, odrobinę rosołu, wbij jajka i całość dokładnie wymieszaj ręką lub drewnianą łyżką.
Pasztet przełóż na wysmarowaną masłem blachę (najlepiej keksówkę) i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół na 40-50 minut. Ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Smacznego.