Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na pasztet drobiowy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.10.2021 02:00

Przepis na pasztet drobiowy

Przepis na pasztet drobiowy
canva/THEPALMER

Pasztet drobiowy to doskonała potrawa na święta i uroczystości rodzinne. Przygotowany z wątróbką i warzywami gotowanymi w rosole jest niezwykle delikatny, mokry i pyszny. Pasztet doskonale smakuje na kanapce w towarzystwie ogórków kiszonych lub żurawiny. Sprawdź, jak przygotować doskonały pasztet drobiowy.

Pasztet drobiowy przygotowuję na święta lub jako dodatek do zimnej płyty na większe uroczystości. Jest delikatny, niezwykle aromatyczny i zawsze błyskawicznie znika z talerzy. Aby pasztet nie był suchy, dodaj do niego odrobinę rosołu, na którym ugotujesz warzywa i mięso. Bardzo ważne jest również pieczenie-piekarnik musi być ustawiony na grzanie góra-dół. Termoobieg wysuszy potrawę.

Do przygotowania pasztetu wykorzystaj dowolną blachę, jednak polecam pieczenie w tradycyjnych keksówkach. Keksówki są wąskie i dzięki temu pasztet będzie miał ładny kształt i będzie się łatwo kroił.

Jeśli chcesz spróbować pasztetu w innej, bezmięsnej odsłonie - tu znajdziesz przepis na doskonały pasztet gryczany z pieczonych warzyw.

Przepis na pasztet drobiowy

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka

  • 350 g wątróbki drobiowej

  • 2 czerwone cebule

  • 2 marchewki

  • por

  • korzeń i natka pietruszki

  • bułka pszenna, np. kajzerka

  • 2 jajka

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

Jak przygotować pasztet drobiowy?

Udka umyj, oczyść, zalej 3 litrami wody i gotuj na wolnym ogniu. Zbierz wszystkie szumowiny z góry, następnie dodaj pokrojną w kostkę marchewkę, korzeń pietruszki, pokrojony por, jedną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw pieprzem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gotuj przez 2 godziny. Na koniec dopraw do smaku solą i odstaw, aby rosół całkowicie ostygł.

Bułkę namocz w wodzie. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej posiekaną cebulę, czosnek, dodaj wątróbkę i smaż kilka minut z każdej strony, następnie dodaj bułkę i podsmaż jeszcze chwilę. Odstaw do przestygnięcia.

Z rosołu wyciągnij udka i obierz je z kości. Mięso i warzywa dwukrotnie zmiel w maszynce o drobnych oczkach i przełóż do dużej miski. Dodaj wątróbkę z bułką, odrobinę rosołu, wbij jajka i całość dokładnie wymieszaj ręką lub drewnianą łyżką.

Pasztet przełóż na wysmarowaną masłem blachę (najlepiej keksówkę) i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół na 40-50 minut. Ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Smacznego.