Ten dżem słynie w całej mojej rodzinie. Przepis mam po prababci, sekret tkwi w głównym składniku
Dżem można zrobić z dowolnego owocu. Moja prababcia zawsze przygotowywała zapas przetworu z pomidorów. Dodawała ostrej papryczki, która nadawała mu wyjątkowego charakteru. Słoiki z tym specjałem znikają ze spiżarni raz dwa.
Prosty sposób na aromatyczny dżem z pomidorów
Choć większość z nas uważa pomidora za warzywo, jest owocem. Wykonanie z niego dżemu jest więc możliwe. Wyrób mojej prababci smakował nieziemsko i co roku korzystam z jej przepisu. Umila mi zimowe dni.
Składniki:
- 3 kg pomidorów jajo
- 3 kg cukru
- 3 cytryny
- 1 małe chili (można pominąć)
Dodatek chili przyjemnie wyostrza słodki smak dżemu. Prababcia uważała, że wzmacnia odporność i zawsze go używała. Polecam nie pomijać go, bo wcale nie komplikuje przygotowania, a rewelacyjnie podkręca smak. Sprawdźcie sami w instrukcji zamieszczonej w dalszej części artykułu.
Jak zrobić dżem z pomidorów? Przepis prababci jest niezawodny
Zaczynam od sparzenia pomidorów wrzątkiem. Wszystkie używane sztuki z jednej strony nacinam na krzyż, by łatwiej było usunąć skórkę. Następnie kroję warzywo na kawałki i przekładam do dużego garnka.
Dodaję sok wyciśnięty z umytych cytryn. Podgrzewam zawartość naczynia, aż zacznie lekko bulgotać. Wtedy wsypuję cukier. Wrzucam też oczyszczoną z pestek i starannie posiekaną chili.
Całość smażę przez 2 godziny na niewielkim ogniu. Często mieszam , by dżem z pomidorów nie przywarł do dna garnka. Gdy masa utraci mniej więcej 2/3 początkowej objętości, przenoszę ją do oczyszczonych i suchych słoików.
Jak podać dżem z pomidorów?
Smakołykiem śmiało możecie smarować ulubione pieczywo. Będzie równie dobry, co inne owocowe rarytasy. Świetnie pasuje także do serów, wędlin i mięs.
Na naszej stornie znajdziecie więcej przepisów na dżemy. Sprawdźcie jak wykonać znakomity smakołyk z dzikiej róży . Być może skusi was też receptura na słodziutki dżem z jeżyn .