Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te kluski smakują lepiej niż ziemniaczane. Nie uwierzysz, z czego są zrobione. To tylko 3 składniki

Te kluski smakują lepiej niż ziemniaczane. Nie uwierzysz, z czego są zrobione. To tylko 3 składniki

Kluski na kefirze
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking

Kluski z ziemniaków mogą się znudzić. Na szczęście sycące danie można przygotować także bez popularnego warzywa. Wykorzystując zdrowy napój mleczny, uzyskamy znakomite efekty.

Szybkie i smaczne kluski na kefirze

Ziemniaki wcale nie są niezbędne do przygotowania smacznych klusek. Jeśli macie pod ręką kefir, pyszne danie zrobicie w zaledwie kilak minut. Wystarczy dodać mąkę pszenną oraz jaja, doprawić i ugotować. Prościej się chyba nie da.

Składniki:

  • 225-300 g mąki pszennej 
  • 250 ml kefiru
  • 2 duże jaja
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Zaledwie trzy produkty, które z pewnością znajdziecie w każdym sklepie spożywczym, pozwolą wam wyczarować świetny posiłek dla najbardziej wybrednych. Jak go zrobić? Wyjaśniam w dalszej części  artykułu.

Wbijam jajka na kluski kefirowe.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking
Moja babcia zawsze wrzucała orzechy włoskie do wrzątku. Powód jest bardzo ważny, mało kto ma pojęcie

Jak zrobić smaczne kluski? użyjcie kefiru

Przygotowanie lekkich i pysznych klusek zaczynam od wbicia jaj do miski i połączenia ich z kefirem. Gdy uzyskam już gładką masę, stopniowo wsypuję mąkę pszenną. Na początek dodaję tylko szklankę — ilość tego składnika zależeć będzie od gęstości kefiru.

Docelowe ciasto na kluski musi być bowiem na tyle płynne, by udało się je włożyć do wody przy pomocy łyżki, ale też na tyle gęste, by zbyt swobodnie z niej nie spłynęło.

Gdy już uzyskam odpowiednią konsystencję, doprawiam masę solą oraz pieprzem. Kluski gotuję w osolonym wrzątku przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię płynu. Dokładnie odcedzam.

Jak podać kluski na kefirze?

Do dania świetnie pasuje zrumieniona na oleju lub maśle cebulka. Możecie do niej też wrzucić pokrojony w kosteczkę boczek. Dobrą opcją są też mięsne lub wegetariańskie sosy np. grzybowy.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na wyborne kluski. Sprawdźcie jak zrobić tradycyjny śląski rarytas z dziurką. Być może też skuszą was smakowite cepeliny z mięsem.

Ciasto na kluski musi być dość gęste.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking