Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking

Te kluski smakują lepiej niż ziemniaczane. Nie uwierzysz, z czego są zrobione. To tylko 3 składniki

20 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kluski z ziemniaków mogą się znudzić. Na szczęście sycące danie można przygotować także bez popularnego warzywa. Wykorzystując zdrowy napój mleczny, uzyskamy znakomite efekty.

Szybkie i smaczne kluski na kefirze

Ziemniaki wcale nie są niezbędne do przygotowania smacznych klusek. Jeśli macie pod ręką kefir, pyszne danie zrobicie w zaledwie kilak minut. Wystarczy dodać mąkę pszenną oraz jaja, doprawić i ugotować. Prościej się chyba nie da.

Składniki:

  • 225-300 g mąki pszennej 
  • 250 ml kefiru
  • 2 duże jaja
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Zaledwie trzy produkty, które z pewnością znajdziecie w każdym sklepie spożywczym, pozwolą wam wyczarować świetny posiłek dla najbardziej wybrednych. Jak go zrobić? Wyjaśniam w dalszej części  artykułu.

Wbijam jajka na kluski kefirowe.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking
Obieranie orzechów włoskich

Moja babcia zawsze wrzucała orzechy włoskie do wrzątku. Powód jest bardzo ważny, mało kto ma pojęcie

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić smaczne kluski? użyjcie kefiru

Przygotowanie lekkich i pysznych klusek zaczynam od wbicia jaj do miski i połączenia ich z kefirem. Gdy uzyskam już gładką masę, stopniowo wsypuję mąkę pszenną. Na początek dodaję tylko szklankę — ilość tego składnika zależeć będzie od gęstości kefiru.

Docelowe ciasto na kluski musi być bowiem na tyle płynne, by udało się je włożyć do wody przy pomocy łyżki, ale też na tyle gęste, by zbyt swobodnie z niej nie spłynęło.

Gdy już uzyskam odpowiednią konsystencję, doprawiam masę solą oraz pieprzem. Kluski gotuję w osolonym wrzątku przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię płynu. Dokładnie odcedzam.

Jak podać kluski na kefirze?

Do dania świetnie pasuje zrumieniona na oleju lub maśle cebulka. Możecie do niej też wrzucić pokrojony w kosteczkę boczek. Dobrą opcją są też mięsne lub wegetariańskie sosy np. grzybowy .

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na wyborne kluski. Sprawdźcie jak zrobić tradycyjny śląski rarytas z dziurką . Być może też skuszą was smakowite cepeliny z mięsem .

Ciasto na kluski musi być dość gęste.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking
Placki ziemniaczane z dodatkami

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych placków ziemniaczanych. Ta wersja bije inne na głowę

CZYTAJ DALEJ
biszkopt

To najprostszy przepis na biszkopt. Zawsze się udaje i jest cudownie wyrośnięty

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >