Ten sernik króluje w moim domu. Smakuje bosko i zawsze się udaje, lepiej zrób dwie blaszki
Sernik w moim domu zawsze szybko znikał. Słodycz z niedawno znalezionego przepisu jest jednak tak smaczna, że nie zdąży ostygnąć, a już są pytania, czy można spróbować. Na szczęście nie wymaga wiele pracy. Polecam spróbować.
Sernik pyszny jak żaden inny
Lekkie i przyjemne ciasto z sera nie zawsze jest proste w przygotowaniu. Wiele receptur wymaga odpowiedniego połączenia składników czy starannego wykonania. Przepis, na który natrafiłam jakiś czas temu, daje nieco więcej swobody.
Deser jest mimo wszystko bardzo przyjemny, a zawdzięcza to prostemu dodatkowi do masy. Produkt, który zapewni mu niesamowita konsystencje i sprawi, że ciasto będzie się przyjemnie układało na języku, kupimy w każdym sklepie. Co to takiego? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Przepis na wyśmienity sernik
Niesamowitą delikatność i pełnię smaku temu sernikowi zapewnia biała czekolada, którą dodajemy do masy. Jeśli lubicie desery zachwycające subtelnym, kremowym finiszem — ten przepis jest dla was.
Składniki spód:
- 300 g herbatników
- 200 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka
- 250 g twarogu półtłustego
- 170 g cukru pudru
- 15 g cukru waniliowego
- 400 ml śmietany 30%
- 6 dużych jajek
- 200 g białej czekolady
Do zrobienie pysznego sernika z białą czekoladą przyda się jeszcze wyłożona papierem do pieczenia blacha o wymiarach 24 cm x 28 cm. Po jej przygotowaniu możemy zabrać się za przyrządzanie masy i spodu. Dokładnie instrukcje znajdziecie poniżej.
Jak zrobić dobry sernik? Dodatek czekolady nadaje smaku
Zaczynam od zmielenia herbatników na proszek. Łączę je ze stopionym masłem , a uzyskaną masę wykładam dno formy. Wstawiam do lodówki na 30 minut. W tym czasie sporządzam masę serową.
Białą czekoladę podgrzewam w rondlu wraz ze śmietanką. Gdy się połączą, studzę zawartość naczynia. Twaróg rozgniatam widelcem i łączę z serem z wiaderka. Teraz nabiał ucieram z cukrem i cukrem wanilinowym. Kolejnym krokiem jest wymieszanie uzyskanego słodkiego twarożku z czekoladową masą.
Po zmiksowaniu sztuka po sztuce wbijam jeszcze jajka, a na koniec wylewam masę serową na schłodzony spód z ciastek. Piekę przez 70-80 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i studzę sernik przez 10-15 minut. Następnie wyjmuję go na kratkę. Gdy całkowicie ostygnie, schładzam przez 4 godziny w lodówce.
Jak podawać sernik z białą czekoladą?
Ciasto po ostudzeniu można wykończyć czekoladową polewą , wykonaną ze 100 g mlecznej czekolady stopionej w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek oleju rzepakowego. Nie jest to jednak konieczne.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne sernik. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować Izaurę na czekoladowym spodzie . Być może skusi was też wersja z tofu przypominająca klasyczny sernik krakowski.