Ten sernik z wiaderka to specjalność mojej mamy. Jest idealnie puszysty i zawsze się udaje
Aby sernik wyszedł puszysty i kremowy, potrzebny jest sprawdzony przepis. Ten jest wypróbowany wiele razy. Szybki sernik z mielonego twarogu to jeden z najlepszych deserów.
Sernik z wiaderka
To szybki i dość prosty przepis na idealny sernik . Kruchy spód osiągamy skrótem, czyli używając herbatników. Znacznie mniej na skróty idziemy w wypadku najważniejszej składowej sernika – masy serowej . Dzięki kilku prostym zabiegom – takim jak ubicie białka osobno – masa na bazie gotowego budyniu będzie lekka jak chmurka.
Przygotowanie serników bardzo zmieniło się wraz z pojawieniem się twarogów sernikowych. Teraz, kiedy przygotowanie tego deseru nie wymaga wielokrotnego mielenia sera , możemy sięgać po takie przepisy co kilka dni. Tym bardziej w cenie są przepisy takie jak ten.
Puszysty sernik pieczony
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Swojskie jedzonko. Przygotowując sernik należy zwrócić uwagę na opis na wiaderku sera. Niektóre mają zaznaczone, że nie wymaga on dodatku masła . W naszym przepisie masło jest, autorka kanału Swojskie jedzonko stosuje olej, jednak czasem można w ogóle powstrzymać się od tego dodatku.
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 opakowanie herbatników
- 6 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 350 ml mleka
- ½ szklanki roztopionego masła
- 1,5 szklanki mleka w proszku
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (+ cukier, jeśli są niesłodzone)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 30 ml śmietanki 30%
Sernik z mlekiem w proszku
Oddzielamy białka jaj od żółtek. W kielichu miksera ucieramy twaróg z żółtkami . Dodajemy cukier lub pastę waniliową i budyń. Kiedy połączą się w jednolitą masę, dodajemy masło. Do dobrze wymieszanej masy dorzucamy jeszcze mleko w proszku i dokładnie wyrabiamy.
W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na puszysto . Dodajemy powoli cukier, cały czas ubijając. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, mieszamy wszystkie składniki. Do masy sernikowej dodajemy po trochę piany i dolewamy mleka. Mieszamy już tylko łopatką, by nie zepsuć struktury ciasta.
Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Wylewamy na nie gotową, rzadką masę. W stawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Pod koniec pieczenia przykrywamy ciasto papierem, by skórka nie spiekła się zanadto.
Po wyłączeniu piekarnika studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach . W rondelku rozpuszczamy połamaną czekoladę ze śmietanką. Kiedy będą płynne i dobrze połączone, polewamy sernik i odstawiamy do zastygnięcia.
Wypróbuj też przepisy na ciasto agrestowe i syrop z mięty .