Smakosze.pl Przepisy Ten sernik z wiaderka to specjalność mojej mamy. Jest idealnie puszysty i zawsze się udaje
fot. youtube.com/swojskiejedzonko

Ten sernik z wiaderka to specjalność mojej mamy. Jest idealnie puszysty i zawsze się udaje

27 lipca 2024

Aby sernik wyszedł puszysty i kremowy, potrzebny jest sprawdzony przepis. Ten jest wypróbowany wiele razy. Szybki sernik z mielonego twarogu to jeden z najlepszych deserów.

Sernik z wiaderka

To szybki i dość prosty przepis na idealny sernik . Kruchy spód osiągamy skrótem, czyli używając herbatników. Znacznie mniej na skróty idziemy w wypadku najważniejszej składowej sernika – masy serowej . Dzięki kilku prostym zabiegom – takim jak ubicie białka osobno – masa na bazie gotowego budyniu będzie lekka jak chmurka.

Przygotowanie serników bardzo zmieniło się wraz z pojawieniem się twarogów sernikowych. Teraz, kiedy przygotowanie tego deseru nie wymaga wielokrotnego mielenia sera , możemy sięgać po takie przepisy co kilka dni. Tym bardziej w cenie są przepisy takie jak ten.

masa na sernik
fot. youtube.com/swojskiejedzonko
Polacy wciąż je kupują, a to najgorszy rodzaj mięsa. Omijaj szerokim łukiem

Puszysty sernik pieczony

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Swojskie jedzonko. Przygotowując sernik należy zwrócić uwagę na opis na wiaderku sera. Niektóre mają zaznaczone, że nie wymaga on dodatku masła . W naszym przepisie masło jest, autorka kanału Swojskie jedzonko stosuje olej, jednak czasem można w ogóle powstrzymać się od tego dodatku.

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 opakowanie herbatników
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 350 ml mleka
  • ½ szklanki roztopionego masła
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (+ cukier, jeśli są niesłodzone)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 30 ml śmietanki 30%

Sernik z mlekiem w proszku

Oddzielamy białka jaj od żółtek. W kielichu miksera ucieramy twaróg z żółtkami . Dodajemy cukier lub pastę waniliową i budyń. Kiedy połączą się w jednolitą masę, dodajemy masło. Do dobrze wymieszanej masy dorzucamy jeszcze mleko w proszku i dokładnie wyrabiamy.

W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na puszysto . Dodajemy powoli cukier, cały czas ubijając. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, mieszamy wszystkie składniki. Do masy sernikowej dodajemy po trochę piany i dolewamy mleka. Mieszamy już tylko łopatką, by nie zepsuć struktury ciasta.

Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Wylewamy na nie gotową, rzadką masę. W stawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Pod koniec pieczenia przykrywamy ciasto papierem, by skórka nie spiekła się zanadto.

Po wyłączeniu piekarnika studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach . W rondelku rozpuszczamy połamaną czekoladę ze śmietanką. Kiedy będą płynne i dobrze połączone, polewamy sernik i odstawiamy do zastygnięcia.

Wypróbuj też przepisy na ciasto agrestowe i syrop z mięty .

ciasto na sernik
fot. youtube.com/swojskiejedzonko
Wszyscy gotują żurek, a ja wolę ten przepis. Zupa dziadowska nie ma sobie równych
Gotuję wodę w garnku i dokładam folię aluminiową. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy