Test na fasolkę szparagową bez łyka znają wszyscy. My wiemy, jak najłatwiej je usunąć
Fasolka szparagowa to przysmak, którym zajadamy się podczas wakacji. Jest smaczna i zdrowa, ale problem pojawia się, gdy fasolka jest łykowata. Przypominamy test na fasolkę szparagową bez łyka. Radzimy też, jak łyko najłatwiej usunąć.
Fasolka - jedz ją na zdrowie!
Fasolkę szparagową zwykle podajemy z masłem i bułką tartą. Jednak można dodawać ją też do sałatek i zup. Stanowi pyszny dodatek do dań obiadowych, ale wiele osób je ją bez żadnych dodatków. Fasolka szparagowa jest nie tylko warzywem smacznym, ale też zdrowym.
Fasolka szparagowa dostarcza nam witamin A i C. Jest też dobrym źródłem beta-karotenu, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Cenimy smak fasolki, ale problemem kulinarnym bywa łyko w tym warzywie. Jak sprawdzić, czy fasolka jest łykowata i jak usunąć twardą część fasolki? Wyjaśnienia znajdziesz niżej.
Fasolka łykowata - co z tym fantem począć?
Jak sprawdzić, czy fasolka jest łykowata? To bardzo proste - wystarczy wziąć przeciętnej wielkości strąk i go przełamać. Gdy po złamaniu fasolki nie będą widoczne włókna, fasolka jest młoda i będzie pyszna po ugotowaniu. Co jednak zrobić, gdy warzywo ma już łyko?
Taką fasolkę należy oczyścić przed gotowaniem nie tylko z twardych końcówek, ale też właśnie z łyka. Do tego celu warto posłużyć się małym nożykiem, którym pociągniemy za włókno w czasie oczyszczania. Zadanie to będzie o wiele łatwiejsze, gdy umytą fasolkę zalejemy wrzątkiem i pozostawimy na 2-3 minuty. Wtedy łyko zacznie odstawać i bez problemu da się zdjąć.
Ile czasu gotować fasolkę szparagową?
Żółtą fasolkę zwykle gotujemy 10-15 minut. Jeśli warzywo jest młode, to nawet po około 5 minutach może być dobre do jedzenia . Zieloną fasolkę gotujemy nieco dłużej niż żółtą. Młodą 8 minut, starszą do 20 minut.
By sprawdzić, czy fasolka jest już odpowiednio miękka, należy wyłowić jedną w czasie gotowania i zbadać jej stopień ugotowania. Warto zaznaczyć, że czas gotowania odliczamy od momentu, gdy woda z fasolką ponownie zacznie wrzeć. Pisaliśmy o przepisie na fasolkę marynowaną. Radziliśmy też, jak gotować fasolkę, by była intensywnie zielona.
Źródło: pysznosci.pl, eska.pl