Smakosze.pl
Tort budyniowy z kremem kokosowym

pixabay.com

Tort budyniowy z kremem kokosowym

26 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Tort budyniowy to przepyszny deser w delikatnych, pastelowych kolorach, z dużą ilością kokosowego kremem budyniowego. Pięknie się prezentuje na stole i jest bardzo prosty do wykonania. Dekorować można go wiórkami kokosowymi oraz dowolnymi owocami. Jak przygotować tort budyniowy?

Składniki na tort budyniowy

Biszkopty:

  • 6 jajek,

  • 3 budynie (waniliowy, czekoladowy oraz malinowy lub truskawkowy),

  • 3 łyżki cukru.

Kokosowy krem budyniowy:

  • 4 łyżki cukru,

  • 400 ml mleka kokosowego z puszki,

  • 100 ml wody,

  • 1 budyń waniliowy bez cukru,

  • 250 g mascarpone.

Nasączenie:

  • 9 łyżek Malibu.

Przełożenie:

  • 6 łyżek dżemu z owoców tropikalnych.

Dekoracje:

  • 100 g płatków migdałów lub wiórki kokosowe lub wiórki z białej czekolady,

  • 100 g dowolnych owoców,

  • Potrzebne będą: 3 tortownice o średnicy 22-23 cm lub 1 tortownica (wówczas robimy i pieczemy biszkopty jeden po drugim).

Tort budyniowy - przygotowanie

Biszkopty:

Podgrzej jajka do temperatury pokojowej. Wyłóż dno 3 tortownic papierem do pieczenia i zamknij obręcz odkładając papier na zewnątrz. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Oddziel białko od żółtka jaja. Białka ubij na twardo, następnie dodaj łyżkę cukru i dalej mieszaj, stopniowo dodawaj żółtka i ubijaj je z dużą prędkością, aż jakość objętość masy wzrośnie. Im dłuższy czas ubijania, tym lepiej.

Podzielić masę na 3 części, następnie dodaj budyń osobno (najlepiej przecedzić przez sito i podzielić na 3), delikatnie wymieszaj szpatułką lub krótko wymieszaj z małą prędkością w mikserze. Masę przełóż do foremki i piecz przez 15 minut, możesz piec równocześnie na 2 poziomach piekarnika. Ostudź.

Kokosowy krem budyniowy:

Zagotuj pod przykryciem mleko kokosowe (powinno wyraźnie bulgotać). Jeśli proszek budyniowy nie ma dodatku cukru, wymieszaj w proszku ze 100 ml wody i ewentualnie 2 łyżkami cukru. Dodaj do wrzącego mleka, energicznie wymieszaj i zagotuj. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Włóż ser mascarpone i 2 łyżki cukru do miski i mieszaj mikserem przez około 15-30 sekund, aż ser będzie lekko napuszony. Następnie dodaj 1/3 budyniu i wymieszaj, ponownie dodaj 1/3 budyniu i wymieszaj i powtórz powyższe kroki.

Przełożenie:

Rozłóż ciemny biszkopt na talerzu, namocz go 3 łyżkami Malibu, posmaruj 3 łyżkami dżemu i dodaj 1/3 kremu. Połóż 2 krążek i nasącz, posmaruj dżemem i kremem. Połóż ostatni jasny krążek, nasącz. Wierzch i boki posmarować kremem. Boki (oraz wierzch, jeśli chcesz) możesz obłożyć migdałami lub wiórkami kokosowymi. Na wierzch połóż owoce. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >
schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >