Gotuję chwilę w garnku i przelewam do słoiczków. Ten dżem nie ma grama owóców, a robi furorę
Lubisz dżemy? Zwykle robiłam je z owoców sezonowych. Jednak teraz to się zmieniło. Przyrządzam dżem, który w ogóle ich nie zawiera. Rodzina zajada się tym dżemem, aż im się uszy trzęsą.
Dżem z papryki zachwyca smakiem
Lubimy smak letnich owoców i warzyw. Są soczyste i dojrzewają w pełnym słońcu. Każdy chciałby zatrzymać ten wyjątkowy smak na dłużej. Jak to zrobić? Dobrym pomysłem jest przygotowywanie dżemów. Pyszne przetwory robię nie tylko z owoców, ale też z warzyw.
Prawdziwym hitem stał się u mnie dżem z papryki. Z dodatkiem papryczki chili wyróżnia się ostrym smakiem i doskonale nadaje się do makaronów, sosów i mięs. Rodzina się nim zajada, dlatego każdemu polecam przepis na wyborny dżem z papryki. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Wyroby domowe. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Kupiłem w Biedronce nową czekoladę z magnezem. Gdy spojrzałem na skład, zamarłemJak zrobić dżem z papryki?
Składniki:
- 5 czerwonych papryk
- 2 papryczki chili
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu winnego
- 1 opakowanie pektyn w proszku
Przygotowanie dżemu z papryki zacznij od pozbycia się gniazd nasiennych z warzyw. Pokrój paprykę i papryczkę chili, a następnie zblenduj. Przełóż do garnka, wlej ocet winny i wsyp cukier. Dołóż też środek żelujący i wymieszaj składniki.
Gotuj przez 60 minut na małym ogniu. Co jakiś czas pamiętaj o mieszaniu. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków. Zakręć i ustaw do góry dnem. Zostaw tak do ostygnięcia przetworów.
Dżem z papryki, czyli prosty i pyszny
Dżem z papryki nadaje się do mięs, zapiekanek, czy sosów. Będzie też pysznym dodatkiem do kiełbasek i tostów. Wyrazisty smak i aromat to jego atuty. Takim rarytasem możesz się cieszyć przez cały rok. Dlatego koniecznie skorzystaj z tego przepisu.
Jest prosty, ale gwarantuje doskonały efekt. Taki dżem z papryki wzbogaci smak wielu potraw. Przetwory będą idealne dla całej rodziny. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić najlepsze pulpety na piątek bez mięsa. Podpowiadaliśmy, czym różni się kabaczek od cukinii.