Smakosze.pl Przepisy Ubij ziemniaki i owiń nimi kulki mięsa. Ten przysmak wygra z każdym schabowym i mielonym
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT

Ubij ziemniaki i owiń nimi kulki mięsa. Ten przysmak wygra z każdym schabowym i mielonym

6 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na obiad nie przygotowuj osobno ziemniaków i kotletów mielonych. Poznaj przepis, z którym połączysz je w jedno znakomite danie. Dawno nie ugotowałaś czegoś tak smacznego, dlatego poznaj prosty przepis i zaskocz domowników. Taki obiad przygotujesz nieraz.

Niecodzienny pomysł na obiad

Od dawna wiadomo, że ziemniaki i porcja mięsa to doskonale połączenie na obiad . Taki posiłek jest naprawdę smaczny, a przy tym bardzo sycący. Dlatego doskonałym pomysłem wydaje się połączenie obu składników w jedno danie.

Jest to możliwe z przepisem , który znajdziesz w dalszej części artykułu. Przygotowane na jego podstawie obiad, na pewno zachwyci domowników, będziesz przyrządzać go bardzo często. Na szczęście nie jest to zbyt trudne i czasochłonne. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je zrobić.

mięso na ziemniakch.jpg
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT
Nie wyrzucam ziemniaków, które zostały z obiadu. W kilka chwil robię z nich kluski lepsze, niż kopytka

Mięso, ziemniaki i kilka składników

Podstawowymi składnikami takiego obiadu są przede wszystkim ziemniaki oraz pozostałe składniki na mięsny farsz. Nie ma ich wiele, dzięki czemu obiad dla całej rodziny przygotujesz za grosze. Wszystkie niezbędne produkty znajdziesz na liście poniżej. Trzymaj się jej, a obiad wyjdzie doskonały. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału AZIZA GOTOVIT , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 800 g ziemniaków
  • 800 ml wody
  • 1 cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 60 ml mleka
  • olej
  • majonez
  • pieprz
  • sól

Przepis na obiad z ziemniaków i mięsa

Ziemniaki obierz, umyj i przełóż do garnka. Zalej je wodą, dopraw solą i zagotuj. Ziemniaki gotuj do miękkości. W tym czasie przygotuj mięsny farsz. Do miski przełóż mięso. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Dodaj ją do mięsa. Całość przypraw pieprzem, solą i wymieszaj.

Z powstałej masy uformuj dziewięć równej wielkości kulki. Ugotowane ziemniaki odcedź i przełóż do dużej miski. Wlej mleko oraz wsyp posiekany koper. Wymieszaj składniki w jednolitą masę. Z niej również utwórz dziewięć kulek, a następnie rozpłaszcz je w placki.

Na każdym z nich ułóż mięso, a następnie zawiń w ziemniaczany placek, w taki sposób, aby mięso wystawało od góry. Ułóż je w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i piecz przez 35 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia na wierzch dania nałóż odrobinę majonezu i piecz przez 5 minut. Gotowe podawaj na obiad.

danie.jpg
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT
Z 7 składników robię najwilgotniejszą babkę twarogową. Prosto, pysznie i tanio
Tomasz Jakubiak zupełnie się tego nie spodziewał. Schorowany kucharz może się cieszyć
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy