Najlepszy przepis na udziec wołowy
Udziec wołowy to pomysł na długo pieczoną wołowinę w marynacie, jasnym piwie i miodzie. Mięso jest niezwykle aromatyczne, delikatne i soczyste, a podane z pieczarkami podsmażonymi na maśle, świeżą pietruszką i żurawiną smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na niezwykły przepis na udziec wołowy.
Jeśli masz ochotę na wyjątkowo smaczną i soczystą wołowinę, koniecznie przygotuj ją według poniższego przepisu. Pieczony przez 4 godziny niskiej temperaturze udziec ma doskonały smak i jest bardzo aromatyczny. Bardzo ważnym elementem pieczenia jest systematyczne obracanie mięsa, żeby równomiernie się upiekło.
Udziec zamarynuj dobę przed pieczeniem, dzięki czemu najdzie przyprawami i będzie pięknie pachnieć. Wołowinę podaję z grzybkami podsmażonymi na maśle i konfiturą żurawinową, która świetnie podkreśla smak całego dania. Do wołowiny piekę również ziemniaki pieczone w mundurkach.
Jeśli masz ochotę na wołowinę w niecodziennym wydaniu- tu poznasz przepis na wołowinę wellington , czyli tradycyjne, brytyjskie danie świąteczne.
Przepis na udziec wołowy
Składniki:
-
1 kg udźca wołowego
-
500 g pieczarek
-
natka pietruszki
-
400 ml piwa jasnego
-
2 łyżki miodu płynnego
-
łyżka masła
-
konfitura żurawinowa (opcjonalnie)
-
łyżka oliwy do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Składniki na marynatę:
-
5 łyżek oliwy z oliwek
-
łyżka soku z cytryny
-
pół łyżeczki soli
-
łyżeczka czosnku granulowanego
-
łyżeczka majeranku suszonego
-
łyżeczka suszonego tymianku
-
pieprz
Jak zrobić udziec wołowy?
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty, udziec umyj, osusz, następnie obtocz dokładnie w przyprawach, przełóż do pojemnika, przykryj i wstaw do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki i odstaw na pół godziny, żeby się zagrzało.
Naczynie żaroodporne wysmarkuj oliwą, przełóż udziec, piwo wymieszaj z miodem i wlej do naczynia z mięsem. Całość wstaw do nagrzanego do 130 stopni C piekarnika, piecz 4 godziny. Co godzinę przewracaj mięso, aby równomiernie się upiekło.
Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov Pod koniec pieczenia obierz i pokrój pieczarki, następnie zeszklij je na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i natki pietruszki. Udziec pokrój w plastry, podaj z potrawką z grzybów i konfiturą. Smacznego.