Smakosze.pl

facebook/ Nathallae - Natalia Maszkowska

Unikatowy przepis dla fanów pierogów ruskich. Ale hit! Nie musisz nawet ich lepić

20 Listopada 2023

Autor tekstu:

Monika Dec

Ten przepis zachwyci każdego miłośnika pierogów ruskich. Te kopytka smakują niemal identycznie, a przy tym nie musimy ich lepić. Podane z kleksem śmietany i podsmażonym boczkiem są rewelacyjną propozycją na szybki obiad.

Ekspresowe kopytka zamiast pierogów

Pierogi ruskie są smaczną, ale dość czasochłonną potrawą. Wszystkim, którzy chcą cieszyć się podobnym smakiem, lecz nie mają czasu na spędzanie wielu godzin w kuchni, polecamy kopytka “ruskie”. Nie wymagają one lepienia, a w smaku nie ustępują kultowemu specjałowi. 

Na naszej stronie znajdziecie także inne wyśmienite obiadowe propozycje m.in. kotlety jajeczne oraz zapiekankę gyros .

Kopytka z nietypowych składników.jpg
Canva/MichalLudwiczak
śledzie

Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej

CZYTAJ DALEJ

Lista składników na pierogi ruskie bez lepienia

Lista składników:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków 
  • 250 g twarogu
  • 1 cebula
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • masło do smażenia

Dodatkowo:

  • podsmażony na patelni boczek
  • śmietana

Jak zrobić pierogi ruskie bez lepienia?

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie i przepuść je przez praskę. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną cebulę, którą później dodajemy do ziemniaków. Kiedy warzywa przestygną dodajemy do nich twaróg, przyprawy i ponownie wszystko ugniatamy. Na koniec sypiemy mąkę pszenną, jajko i ugniatamy ciasto. Gdy nie lepi się do rąk, jest to znak, że jest już gotowe. Ostatnim krokiem jest uformowanie ciasta na wałki i wykrojenie z niego kopytek.

Kopytka wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy do ich wypłynięcia. Danie podajemy z chrupiącym boczkiem oraz śmietaną.

kopytka
Canva/MichalLudwiczak
surówka

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty w wykonaniu Tomasza Strzelczyka bije rekordy popularności. Idealnie dobrał dodatki

CZYTAJ DALEJ
mielone kotlety

Lewandowska robi mielone inaczej niż wszyscy. Dodaje składnik, o którym nikt by nie pomyślał

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >