W czym moczyć suszone grzyby? 1 sposób jest absolutnie najlepszy
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już wkrótce w naszych kuchniach królować będą rozmaite potrawy, a wśród nich te wykorzystujące suszone grzyby. W czym moczyć suszone grzyby, aby zachować ich niezwykły aromat? Postaw na mleko i przekonaj się, jak pyszny efekt dzięki temu uzyskasz.
Suszone grzyby wymagają namoczenia, aby można je było dodać do dania. Dzięki takiej kąpieli będą miękkie i delikatne. W czym moczyć suszone grzyby, aby uzyskać najlepszy efekt? Poznaj więcej szczegółów na ten temat.
W czym moczyć suszone grzyby i jakie korzyści daje mleko?
Warto przypomnieć sobie staropolską metodę w czym moczyć suszone grzyby. Okazuje się, że jeszcze jakiś czas temu powszechnie do tego celu używano mleka. Takie moczenie daje zaskakująco dobre rezultaty.
Grzyby moczone tym sposobem charakteryzują się bardzo delikatnym smakiem i aksamitną konsystencją. Wystarczy zalać je letnim mlekiem i lekko osolić całość. W czym moczyć suszone grzyby i jak długo to robić?
Grzyby w mleku powinny być namaczane przez 5-6 godzin. Po namoczeniu wystarczy ugotować je do miękkości w czystej wodzie. Tak przygotowane grzyby można śmiało wykorzystać do ulubionej potrawy. W czym można namaczać suszone grzyby poza mlekiem?
W czym moczyć suszone grzyby? Pozostałe metody
Najpopularniejszą metodą, w czym moczyć suszone grzyby, jest użycie wody. Oczyszczone dary lasu należy zalać i pozostawić na kilka godzin. W czym moczyć suszone grzyby i ile czasu to zajmuje?
Moczenie grzybów w wodzie trwa co najmniej 3-4 godziny. Od czasu do czasu zawartość naczynia warto przemieszać. Niektórzy do moczenia grzybów używają wody osolonej. W takim wypadku należy uważać, aby nie przesolić grzybów podczas późniejszego gotowania.
Wodę z moczenia grzybów koniecznie zachowaj na później. Po usunięciu z niej ewentualnych zanieczyszczeń można użyć jej do gotowania leśnych zbiorów. Zapewni to im bardziej intensywny, grzybowy smak. Mamy nadzieję, że teraz znasz odpowiedź na pytanie, w czym moczyć suszone grzyby. Z prawidłowo namoczonych grzybów przygotujesz wyśmienity farsz do pierogów. Koniecznie dowiedz się, jaki pomysł na tę potrawę ma Ewa Wachowicz.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Świąteczną kapustę z grochem zrobisz szybko i bez namaczania. Wystarczy 1 sprytna sztuczka
Z kilku składników zrobisz surówkę lepszą niż z restauracji. Pamiętaj o kwaśno-słonym przysmaku
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama