Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > W jaki sposób zamrozić barszcz czerwony?

W jaki sposób zamrozić barszcz czerwony?

Zamrażanie czerwonego barszczu
canva/fazeful

Przyrządzić małą ilość zupy świątecznej jest bardzo trudno. Zdarza się, że wychodzi jej nawet kilka litrów. Co jednak zrobić, jeśli apetyt gościom świątecznym nie dopisze? Okazuje się, że danie w prosty sposób można zamrozić. Będziecie zaskoczeni jak dobrze się przechowa.

Mrożenie to dokonały sposób na zabezpieczenie większości potraw wigilijnych. W ten sposób z powodzeniem przechowacie pierogi czy warzywa do przyrządzenia jarzynowej. Być może zastanawia was też jak niska temperatura zadziała na barszcz. Mamy dobrą wiadomość.

Barszcz czerwony można zamrozić

Warunek jest tylko jeden — nie możecie do niego wcześniej dodać nabiału. Zupy zabielone mlekiem czy śmietaną przy odmrażaniu mogą się rozwarstwić i stracić swoje walory. Polecamy zatem danie dosmaczać ulubionymi dodatkami bezpośrednio na talerzu.

Przechowywany w lodówce barszcz zaczyna tracić swoje walory już po 2-3 dniach. Zamrożenie dania przedłuży jego trwałość o kilkanaście tygodni. Jeżeli dobrze go zabezpieczymy postoi nawet do sześciu miesięcy.

Zupę wlewamy do pojemników, woreczków strunowych lub słoików. Pamietajmy tylko, by nie nalewać do pełna — pod wpływem niskiej temperatury płyn nabierze objętości i może się to skończyć uszkodzeniem naczynia, w którym chcemy ją przechować.

Ważne jest bezpieczne rozmrożenie zupy

Zamrożone płyny łatwiej odmrozimy, gdy będą spakowane w plastikowe opakowania. Nieco więcej czasu będzie wymagało rozmrożenie zupy wlanej do słoja. Wynika to z faktu, że szkło zdecydowanie wolniej się ogrzewa.

Niezależnie od tego, w co przelaliśmy zupę, rozmrażanie prowadzone powinno by stopniowo. Najlepiej jeśli naczynie z nią po prostu przełożymy do lodówki i poczekamy, aż stanie się płynne. w ten sposób unikniemy rozwijania się ewentualnych drobnoustrojów, które mogły przedostać się do dania.

Barszcz czerwony ze śmietaną
Jeśli do barszczu dodaliście śmietany, nie zamrażajcie go

Źródło zdjęcia: canva/Yulia_Kotina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: perfekcyjnawdomu, rodzice

Zapraszamy na nasz Instagram