W Milionerach padło pytanie o grzyby
Teleturniej Milionerzy przyciąga przed telewizorami tysiące oglądających, którzy czują podobne emocje co uczestnicy. We wczorajszym wydaniu programu padło pytanie o grzyby. Zgadłbyś, o którego chodziło?
W Milionerach często można zauważyć pytania z dziedziny kulinariów. Jest to wszak element życia dotyczący każdego z nas, stąd taka popularność.
Niestety nie każdy ma nieograniczoną wiedzę na temat kotletów schabowych, zup i pieczeni. Gdy gracz musiał odpowiedzieć na pytanie o grzybach, nie był do końca pewien swojej odpowiedzi.
Która odpowiedź jest prawidłowa
Pytanie na temat grzybów było za 10 tysięcy złotych, a więc był to dopiero sam początek tego rozdania - gracz mógł być więc stosunkowo rozluźniony.
Pytanie brzmiało:
Ten rosnący w dużych kępach jadalny grzyb jest groźnym pasożytem drzew: A) hubiak pospolity B) czubajka kania C) opieńka miodowa D) gąska zielonka
Jakub Walczak, który odpowiadał na powyższe pytanie, przyznał, że nie jest grzybiarzem i nie przepada za zbieraniem grzybów - choć zajada się wybranymi gatunkami, takie jak czubajka kania.
I to właśnie kania została przez Walczaka wybrana, co okazało się błędem. Prawidłową odpowiedzią była opcja C) opieńka miodowa. Po tym pytaniu Milionerzy zakończyli swój poniedziałkowy odcinek.
Charakterystyka opieńków
Opieńki są licznymi grzybami w całym naszym kraju i można znaleźć je nie tylko w lasach, lecz również w ogrodach czy parkach. Często można znaleźć je na pniach drzew, korzeniach, gałęziach czy pniakach - są w końcu pasożytami drzew. Przed spożyciem należy je wstępnie obgotować, gdyż surowe mogą wywoływać zatrucie pokarmowe. Doskonale sprawdzają się jako składnik zupy grzybowej, sosu grzybowego, bigosu, pierogów i krokietów.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak optymalnie korzystać z folii aluminiowej. Ten tekst zdradza zalety picia zsiadłego mleka.
Źródło zdjęcia: canva/belizar73, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: plejada.pl; wikipedia.org