Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W Polsce jest powszechny i kosztuje 15 zł za kg. Za granicą płacą za niego jak za złoto
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 22.10.2024 19:28

W Polsce jest powszechny i kosztuje 15 zł za kg. Za granicą płacą za niego jak za złoto

dereń
Fot. Shutterstock/VikaVikochka

Dereń jadalny jest już dostępny. Ten niedoceniany w Polsce owoc ma wiele cennych właściwości i kosztuje grosze, a w Europie Zachodniej trzeba za niego zapłacić spore pieniądze. Czytaj dalej, a dowiesz się, dlaczego jest aż tak wartościowy i dlaczego warto włączyć go do swojej diety. 

Dereń jadalny, czyli polska oliwka już jest

Jesień to pora roku, gdzie wszyscy myślą o grzybach, a nikt nawet nie zająknie się o owocach, na które teoretycznie skończył się sezon. Okazuje się jednak, że właśnie teraz pojawił się dereń jadalny, czyli drobny czerwony owoc, który rośnie dziko. Inaczej mówi się na niego polska oliwka, bo swoim kształtem, rozmiarem, a po ukiszeniu z konikiem smakuje podobnie, jak kojarzony z Grecją przysmak. 

Owoc posiada wiele cennych dla zdrowia wartości odżywczych, a mimo to Polacy niezbyt chętnie po niego sięgają. To spory błąd, dlatego koniecznie dowiedz się, jakie właściwości ma ten jesienny owoc, a nie pożałujesz. Smak zaskoczy każdego. 

dereń na drzewie.jpg
Fot. Canva/MariaBrzostowska
Ewa Wachowicz robi pierogi z najbardziej krakowskiej mąki. Dlatego są tak pyszne

Dereń jadalny za drobne pieniądze

Zanim poznasz zalety spożywania derenia i sposoby na jego przygotowanie, musisz wiedzieć także o jeszcze jednej zalecie. Okazuje się, że polska oliwka kosztuje w naszym kraju średnio 15 złotych za kilogram. To prawdziwa okazja, ponieważ w pozostałych krajach europejskich owoc jest traktowany jako towar luksusowy. Za kilogram derenia jadalnego trzeba tam zapłacić nawet 1000 euro. Przy dzisiejszym kursie to nawet 4300 złotych, dlatego kup go w przyzwoitej polskiej cenie i zachwyć się jego smakiem. 

Dlaczego warto spożywać dereń jadalny?

Dereń jadalny powinien znaleźć się w diecie każdego z nas, ponieważ jest bogatym źródłem witamin. W jego składzie znaleźć można te z grup A, C oraz E. W dodatku znajduje się w nim także sporo cennego dla organizmu żelaza. 

Polska oliwka ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, a te świetnie sprawdzą się jesienią i zimą, kiedy jest wzmożony sezon na przeziębienie i grypę. Zawarte w owocu witaminy przyczynią się do wzmocnienia odporności. 

Organizmowi dostarczyć je w bardzo prosty sposób. Owoce te, można spożywać na surowo, a także w postaci konfitur, nalewek czy po ukiszeniu. Wybór zależy tylko od ciebie i twoich preferencji. 

de reń.jpg
Fot. Canva/rimmabondarenko