Smakosze.pl Produkty W wielu krajach już zakazana, a Polacy wciąż ją piją. Najgorszy rodzaj herbaty
Canva/@eliane

W wielu krajach już zakazana, a Polacy wciąż ją piją. Najgorszy rodzaj herbaty

25 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pod żadnym pozorem nie pij herbaty, która w wielu krajach jest zakazana. Dowiedz się, dlaczego musisz jej unikać. Jej spożywania może przynieść poważne konsekwencje.

Herbata to rytuał

Dla wielu picie herbaty jest codzienną czynnością, bez której nie wyobrażają sobie dnia. W dodatku picie tego gorącego napoju ma inne zalety. Zimą oczywiście rozgrzewa. Natomiast pita w upalny letni dzień pozwoli przetrwać wysokie temperatury i gasi pragnienie.

Herbata spożywana do posiłku poprawia jego trawienie. Pita do śniadania poprawia koncentrację i pobudza na resztę dnia .

czajnik.jpg
Canva/@Photospirit
Zawijam banany w ciasto francuskie i wrzucam na patelnię. Ten deser to hit

Te herbaty są zdrowe

Herbaty oprócz właściwości rozgrzewających i chłodzących mają także właściwości zdrowotne. Najzdrowszymi herbatami są: zielona i biała . Ta pierwsza oczyszcza organizm z toksyn oraz obniża poziom cukru. Biała herbata reguluje poziom cholesterolu, ciśnienie krwi oraz zagości stres .

Ten gorący napój będzie także dużo lepszy dla twojego zdrowia, jeżeli będziesz zaparzać herbaty liściaste. Te z torebek są znacznie tańsze, ale nigdy nie wiesz, co znajduje się w środku.

Nigdy nie pij tej herbaty

Niestety wciąż możemy kupić herbaty, które są szkodliwe. Są to napary żywokostu . Ich szkodliwość bierze się stąd, że zawarte w niej alkaloidy uszkadzają wątrobę . Dlatego wiele krajów zakazało sprzedaży tych herbat.

Nie należy także spożywać wszelkiego rodzaju herbat oczyszczających. Te z zawartością sennozydów pomagają w walce z zaparciami. Niestety organizm szybko się do tego przyzwyczaja. Jelita stają się leniwe i przestają odpowiednio pracować . Zwracaj uwagę, jaką herbatę pijesz i w jakich ilościach. Sprawdź, jak zrobić sos tatarski oraz dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić parówki na kolację .

herbata liściasta.jpg
Canva/@MarikaSan
Od dawna nie dodaję mleka do ciasta na naleśniki. Z tym prostym dodatkiem smakują mi 100 razy bardziej
Taką śniadaniową roladę chętnie robię w niedzielę. Dodaję do niej co chcę, nigdy mi się nie nudzi
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy