Smakosze.pl Przepisy W życiu nie jadłem lepszych pieczonych ziemniaków. Szwedzki patent bije na głowę inne
Fot. Canva/mirceax

W życiu nie jadłem lepszych pieczonych ziemniaków. Szwedzki patent bije na głowę inne

15 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli znudziły ci się gotowane ziemniaki na obiad, to musisz spróbować tych pieczonych z tego przepisu. Są doskonałe, a dzięki szwedzkiemu patentowi za każdym razem się udają. Poznaj przepis, patent i zaskocz rodzinę podczas obiadu. Smak tych ziemniaków na pewno im podpasuje.

Najlepszy dodatek do obiadu

Ziemniaki to sprawdzony dodatek do obiadu. Są sycące, a w dodatku znakomicie łączą się z mięsem oraz surówką. Dzięki nim obiad jest pełnowartościowy i po prostu doskonały.

Ja od niedawna przyrządzam ziemniaki z przepisu, który dostałem od znajomej.  Piekę je według szwedzkiego patentu i według mnie to najlepszy sposób. Udają się za każdym razem. Zrób i przekonaj się sama, jakie są pyszne.

obieranie ziemniaków.jpg
Fot. Canva/grapix
Koniec z przychodzeniem do restauracji z laptopem? Decyzje lokali budzą emocje

Nie tylko ziemniaki

Do przygotowania tego pieczonego dodatku do obiadu, będziesz potrzebować nie tylko ziemniaków. Najważniejsze są przyprawy i sam sposób ich przyrządzenia. Poniżej umieściłem listę z potrzebnymi składnikami, a na końcu sam przepis. Zapoznaj się i przygotuj ziemniaki.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • odrobina masła
  • mielona papryka słodka
  • sól morska
  • oregano
  • olej
  • parmezan

Przepis na pieczone ziemniaki

Ziemniaki obierz i dokładnie je umyj. Następnie każdy z ziemniaków natnij w poprzek w odstępach co 2 milimetry. Zasugeruj się zdjęciem, znajdującym się poniżej. Tak przygotowane ziemniaki opłucz w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru skrobi.

Wysuszone ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmaruj je olejem i obsyp oregano, solą oraz mieloną papryką słodką. Następnie umieść w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku i piecz je przez 50 minut.

Po 30 minutach pieczenia ziemniaki posmaruj roztopionym masłem i ponownie umieść w piekarniku. Na 5 minut przed końcem pieczenia ziemniaki obsyp drobno startym parmezanem. Po upieczeniu wyciągnij je i podawaj na obiad. Na pewno będą wszystkim smakowały.

nacięty ziemniak.jpg
Fot. Canva/bonchan
Zawsze dodaję kilka kropli tego soku do jajecznicy. Wychodzi idealna w smaku
Zalewam banany pysznym kremem i wstawiam do lodówki. Ten deser to hit nad hity
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy