Smakosze.pl Przepisy Wachowicz łączy selera z 2 owocami i ma pyszną surówkę. Takiej nie jadłem w restauracjach
fot. facebook.com/ewawachowiczofficial; Canva

Wachowicz łączy selera z 2 owocami i ma pyszną surówkę. Takiej nie jadłem w restauracjach

8 marca 2024

Jest w selerze coś niezwykłego. Choć zazwyczaj kojarzy się z mało urodziwą bulwą wrzucaną do rosołu, w rękach doświadczonej kucharki zmienia się bardzo uniwersalny produkt. Ewa Wachowicz zaproponowała zestawienie, które wydobywa pełnię jego smaku.

Surówka Ewy Wachowicz

Zestawianie warzyw i owoców w surówce nie wydaje się niczym zaskakującym. Jednak jak często wpadamy na pomysły tak odważne jak połączenie żurawiny z selerem ? A jednak, to właśnie mieszanki tego typu wprowadzają na nasze stoły powiew warzywnej świeżości.

Znana kucharka i gospodyni programów kulinarnych prezentuje nam surówkę z zaledwie trzech składników, i to w bardzo lekkim wydaniu – bez majonezu, a zaledwie ze śmietaną, którą dodatkowo można zastąpić jogurtem. Taka sałatka jest więc świetną dietetyczną przekąską.

pokrojony seler
fot. Canva
W moim domu nie ma Wielkanocy bez babki z prodiża. Co roku robię taką według przepisu babci

Winne jabłka

W przepisie prócz selera i żurawiny znalazły się też jabłka . Wachowicz poleca, by użyć odmiany winnej . Na półkach szukamy więc soczystych odmian takich jak szampiony, ligole, cortlandy, makintosze, golden delicious czy jonagold . Dobrze nadadzą się też malinówki.

Składniki

  • 1 duży seler
  • 1 jabłko odmiany winnej
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • Sok z cytryny
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany 12% (lub gęstego jogurtu naturalnego)

Surówka z selera

Seler ścieramy na tarce o grubych okach lub, jeśli mamy więcej cierpliwości, kroimy w zapałkę (julienne). Obficie skrapiamy go sokiem z cytyny i posypujemy szczyptą soli. Mieszamy w miseczce, żeby smaki się połączyły.

Jabłko odkrawamy od ogryzka i ścieramy na tarce o grubych okach. Żurawinę namaczamy w wodzie i po kilkunastu minutach odsączamy. Owoce mieszamy z selerem w salaterce. Całość zalewamy śmietana lub jogurtem i mieszamy.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę chrzanową i zupę ogórkową z maślanką .

seler julienne
fot. Canva
Babcia na Wielkanoc robiła mazurek pomarańczowy według Neli Rubinstein. Dziś nie wyobrażam sobie świąt bez niego
Gorąca pizza na Dzień Kobiet. Sprawdziliśmy promocje w największych polskich sieciach
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy