Wachowicz łączy selera z 2 owocami i ma pyszną surówkę. Takiej nie jadłem w restauracjach
Jest w selerze coś niezwykłego. Choć zazwyczaj kojarzy się z mało urodziwą bulwą wrzucaną do rosołu, w rękach doświadczonej kucharki zmienia się bardzo uniwersalny produkt. Ewa Wachowicz zaproponowała zestawienie, które wydobywa pełnię jego smaku.
Surówka Ewy Wachowicz
Zestawianie warzyw i owoców w surówce nie wydaje się niczym zaskakującym. Jednak jak często wpadamy na pomysły tak odważne jak połączenie żurawiny z selerem ? A jednak, to właśnie mieszanki tego typu wprowadzają na nasze stoły powiew warzywnej świeżości.
Znana kucharka i gospodyni programów kulinarnych prezentuje nam surówkę z zaledwie trzech składników, i to w bardzo lekkim wydaniu – bez majonezu, a zaledwie ze śmietaną, którą dodatkowo można zastąpić jogurtem. Taka sałatka jest więc świetną dietetyczną przekąską.
Winne jabłka
W przepisie prócz selera i żurawiny znalazły się też jabłka . Wachowicz poleca, by użyć odmiany winnej . Na półkach szukamy więc soczystych odmian takich jak szampiony, ligole, cortlandy, makintosze, golden delicious czy jonagold . Dobrze nadadzą się też malinówki.
Składniki
- 1 duży seler
- 1 jabłko odmiany winnej
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- Sok z cytryny
- Szczypta soli
- 2 łyżki śmietany 12% (lub gęstego jogurtu naturalnego)
Surówka z selera
Seler ścieramy na tarce o grubych okach lub, jeśli mamy więcej cierpliwości, kroimy w zapałkę (julienne). Obficie skrapiamy go sokiem z cytyny i posypujemy szczyptą soli. Mieszamy w miseczce, żeby smaki się połączyły.
Jabłko odkrawamy od ogryzka i ścieramy na tarce o grubych okach. Żurawinę namaczamy w wodzie i po kilkunastu minutach odsączamy. Owoce mieszamy z selerem w salaterce. Całość zalewamy śmietana lub jogurtem i mieszamy.
Wypróbuj też przepisy na sałatkę chrzanową i zupę ogórkową z maślanką .