Weź mięso z kurczaka i zetrzyj je na tarce. Ten patent to rewelacja, jeszcze mi podziękujesz
Ścieranie mięsa na tarce to z pewnością rzadko spotykana technika kulinarna. Jednak w tym wypadku daje ona niezwykłe efekty – przekąskę bogatą w białko, która doskonale sprawdzi się jako szybki obiad, lunch albo podwieczorek.
Zetrzyj kurczaka na tarce
Do niewątpliwych zalet tej techniki należy to, jak bardzo oszczędza ona czas. Zdarza się, że chcemy przygotować szybki obiad , ale do dyspozycji mamy tylko zamrożone mięso. Zazwyczaj rozmrożenie go zużyje więcej czasu niż faktyczne gotowanie.
Tymczasem w naszym przypadku fakt, że pierś z kurczaka jest zmrożona na kość, działa na naszą korzyść. To dzięki temu możemy tak szybko przygotować smaczne mięsno-warzywne placuszki .
Szybki obiad z kurczaka
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Rezept hub, który proponuje placuszki mięsno-ziemniaczane. Proponujemy jednak wersję bogatszą w warzywa, z dodatkiem cukinii .
Składniki
- 1 zamrożona pierś z kurczaka
- 1 duży ziemniak
- ½ cukinii
- 100 g mozzarelli
- Opcjonalnie: ½ cebuli
- 1 jajko
- Mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, suszony czosnek
Placuszki mięsno-warzywne
Zamrożoną pierś z kurczaka ścieramy na tarce o grubych okach . Podobnie postępujemy z pozostałymi składnikami: obranym surowym ziemniakiem, cukinią, mozzarellą i cebulą. Jeśli cebula okaże się zbyt soczysta, należy ją nieco odcisnąć po starciu.
Warzywa i kurczaka wrzucamy do jednej miski. Dodajemy posiekaną drobno pietruszkę i przyprawiamy do smaku. Do miski wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę.
Z masy formujemy placuszki, nabierając łyżką porcję, układając na patelni i rozpłaszczając. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron . Podajemy z gęstym jogurtem lub skyrem.
Wypróbuj też przepisy na roladki szpinakowe i doskonałe kartacze według Tomasza Strzelczyka .