Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź ryż i wymieszaj z ziemniakami. Ta zapiekanka nie ma sobie równych
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.11.2024 07:00

Weź ryż i wymieszaj z ziemniakami. Ta zapiekanka nie ma sobie równych

zapiekanka
Fot. Canva

Jak przygotować obiad, który zachwyci smakiem i nie zrujnuje naszego budżetu? Należy przyrządzić zapiekankę, która smakiem przypomina nieco placki ziemniaczane. Podana wprost z piekarnika będzie tanim i pysznym obiadem na jesienne dni. 

Zapiekanka, czyli tani obiad dla każdego

W kuchni warto postawić na proste receptury, które gwarantują doskonały smak. Dlatego już teraz zróbmy tani obiad z ziemniaków, ryżu i skwarek. Przyda się też trochę przypraw i piekarnik. Wszystko dlatego, że już wkrótce trafi do niego ta apetyczna zapiekanka.

Smakuje trochę jak placki ziemniaczane i już to sprawia, że warto ją przyrządzić. Kilka składników, które każdy z nas ma w swojej kuchni, gwarantuje pyszny efekt. Ta zapiekanka nie ma sobie równych. Przepis na ten tani obiad prezentujemy poniżej. 

ziemniaki
Fot. Canva/feri1
Gdy tylko zaczynają się jesienne chłody, gotuję tę zupę. Nic tak nie rozgrzewa

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków, ryżu i skwarek?

Składniki:

  • 1 ½ kg ziemniaków
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • ½ kg tłustego boczku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • majeranek

Przygotowanie obiadu zaczniemy od ugotowania ryżu i zostawienia go do ostygnięcia. Cebulę, czosnek i boczek drobno kroimy. Zaczynamy od wytapiania boczku, następnie dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy do zarumienienia.

Następnie obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dokładamy ryż i składniki z patelni. Wsypujemy sól, pieprz, kminek i majeranek. Składniki mieszamy, a na koniec wlewamy gorące mleko. Ponownie mieszamy masę. 

Zapiekanka najlepsza na jesień

Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 70 minut. Następnie podajemy. Danie wychodzi pyszne, jest pożywne i proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, by uzyskać tak smaczny efekt.

Dlatego przepis na zapiekankę jest wart wypróbowania. Sprawdzi się na jesienny obiad. Takie danie nasyci, rozgrzeje i sprawi, że każdy chętnie sięgnie po dokładkę. Na jednej może się nie skończyć. Pisaliśmy o tym przed, jakimi parówkami ostrzega dietetyk. Polecaliśmy domowy sposób na lśniący piekarnik. 

zapiekanka
Fot. Canva/LeeAnnWhite

Źródło: beszamel.se.pl