Wielkanocna surówka z selera
Surówka wcale nie musi być nudnym dodatkiem do dań. Starannie skomponowany miks warzyw może wręcz doskonale podkreślić smak naszych potraw. Polecamy Wam wielkanocną wersję surówki z selera. Zrobisz ją w dosłownie w parę chwil i od razu zachwycisz bliskich!
Prozdrowotny dodatek
Chrzan to niemal obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Co rok wkładamy go do koszyka ze święconką. Warzywo symbolizuje siły witalne i ma za zadanie przynieść nam zdrowie oraz dobre samopoczucie.
Korzeń chrzanu faktycznie ma ogrom bardzo cennych dla naszego zdrowia właściwości. Jest sprawdzonym remedium na uciążliwe bóle reumatyczne, pozytywnie wpływa również na nasze trawienie, dlatego warto położyć go na wielkanocnym stole obok innych świątecznych potraw.
"Przemycenie" tego zdrowego warzywa w surówce ma zalety nie tylko smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. Żaden z gości nie powinien skarżyć się na jakiekolwiek problemy z trawieniem. Poniżej podajemy przepis na ten zdrowy i smaczny dodatek do obiadu.
undefined
Wielkanocna surówka z selera i chrzanu
Składniki:
1 średni seler
duże jabłko
1 pomarańcza
sok z cytryny
łyżka tartego chrzanu
4 liście sałaty
cząstki mandarynek oraz zioła do przybrania
Sos:
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
cukier
pieprz
Sposób wykonania:
Utrzyj seler na tarce i obficie posyp go sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Obierz i pozbaw gniazd nasiennych jabłko. Następnie utrzyj je na grubych oczkach tarki i połącz z selerem. Z pomarańczy usuń skórkę i białe błony, pokrój je i wraz z chrzanem dodaj do pozostałych składników.
Przygotuj sos: śmietanę i jogurt lekko ubij z przyprawami. Gotową papką zalej surówkę. Jej wierzch udekoruj cząstkami mandarynek i zieleniną np. natką pietruszki. Surówkę warto podać na liściach sałaty, nie później niż 10 minut po jej przygotowaniu.
Polecamy inne przepisy na wielkanocne potrawy. Podawaliśmy m.in. domowy sposób na pyszny chrzan oraz prostą recepturę na kajmakowy mazurek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: A.Aszkiewicz i R. Chojnacka "365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta" wyd. Publicat/ haps.pl