Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego warto dodać do kawy zblendowane skorupki z jajek?
Monika Dec
Monika Dec 29.03.2021 02:00

Dlaczego warto dodać do kawy zblendowane skorupki z jajek?

Kawa ze skorupkami  z jajek - brzmi dziwnie, ale jak smakuje
pixabay/congerdesign

Aromatyczna kawa to poranne marzenie wielu z nas. Na smak napoju ma wpływ wiele czynników. Mogą go podkręcić choćby odpowiednio dobrane dodatki. Od cynamonu, przez kardamon po zblendowane skorupki z jajek.

Dlaczego warto dodać skorupki z jajek do kawy?

Chociaż miks skorupek z jajek z kawą wydaje się dość nietypowym pomysłem, to docenia go wiele osób. Wszystko z powodu właściwości nietypowego dodatku. Doceni je każdy kawosz!

Okazuje się, że skorupki z jajek złagodzą kwaśny smak kawy. Zawarty w nich związek alkaliczny dosłownie pochłonie jej niezbyt pożądany smak. A nasza kawa będzie delikatniejsza i o wiele łagodniejsza w smaku.

Niektórzy uważają wręcz, że będzie smakować tak jak z najlepszych kawiarni. Niestety, w ostatnim czasie wyjście do klimatycznych lokali stało się niemożliwe, więc warto przyrządzić ten aromatyczny napój w domu. W jaki sposób go zrobić?

Kawa ze skorupkami z jajek - jak to zrobić?

Tagi: Kawa