Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > W jakiej wodzie najlepiej moczyć suszone grzyby? Głęboki smak i aromat gwarantowane

W jakiej wodzie najlepiej moczyć suszone grzyby? Głęboki smak i aromat gwarantowane

W jakiej wodzie moczyć suszone grzyby?
canva/pixelshot

Czy wiecie, w jakiej wodzie należy moczyć suszone grzyby? Nie w zimnej, nie w gorącej, a w ciepłej. Letnia woda sprawi, że grzyby szybko napęcznieją, nie tracąc przy tym aromatu. Warto mieć świadomość, nim ruszy się z przygotowywaniem wigilijnych potraw.

Suszone grzyby są istotnym składnikiem wielu wigilijnych potraw. Korzystając z nich, musimy pamiętać, by nie tylko starannie je oczyścić, ale też zmiękczyć, nim wrzucimy je do przyrządzanego dania. Podpowiadamy, jaki jest najlepszy sposób postępowania.

W jakiej wodzie moczyć suszone grzyby? Ciepła najlepsza

Najlepsza do zmiękczenia skarbów lasu będzie woda ciepła. Pod żadnym pozorem nie można traktować ich wrzątkiem — spowoduje on, że grzyby stwardnieją jeszcze bardziej i stracą dużo ze swojego aromatu.

Ilość wody nie może też być zbyt duża. Wtedy unikniemy nadmiernego wypłukania smaku suszonych grzybów. Jest to szczególnie ważne, jeśli do dania nie zamierzamy dodawać płynu pozostałego z moczenia.

Grzybowa woda — nawet jeśli nie przyda się do przyrządzanego przez nas dania — powinna zostać przez nas zabezpieczona. Jest niezwykle aromatyczna i sprawdzi się do podlewania bigosu albo do sporządzenia zupy grzybowej.

Jak długo powinno się moczyć grzyby?

Najczęściej stosowane podgrzybki i prawdziwki będą miękkie już mniej więcej po 2 godzinach od zalania ciepłą wodą. Inne gatunki będą potrzebowały dłuższego namaczania. Część szefów kuchni zaleca jednak pozostawienie skarbów lasu w płynie na całą noc.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne wigilijne dania z grzybami suszonymi. Polecamy szczególnie świetny staropolski bigos, gdzie skarby lasu łączymy z wyśmienitą kiszoną kapustą. Być może też skuszą was pierogi z kapustą i grzybami w wersji pieczonej.

Wiemy, w jakiej wodzie moczyć suszone grzyby
canva/siloto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: