Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kuroń do fasolki po bretońsku dodaje 2 aromatyczne składniki. Jednogarnkowe danie doskonale syci
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 15.12.2022 18:30

Kuroń do fasolki po bretońsku dodaje 2 aromatyczne składniki. Jednogarnkowe danie doskonale syci

fasolka po bretońsku
Canva / -lvinst-

Fasolka po bretońsku jest powszechnie znanym i lubianym daniem jednogarnkowym. W okresie jesienno-zimowy stanowi rozgrzewający i sycący obiad. Jakub Kuroń podkręca jej smak szczodrym dodatkiem wędzonego boczku oraz kiełbasy. Aromat takiej fasolki jest nie do podrobienia.

W fasolce po bretońsku nie może zabraknąć cebuli oraz czosnku. Te dwa warzywa na stałe zagościły w naszej kuchni. Staranny dobór ziół i przypraw stawia kropkę nad i w tym smakowitym przepisie. Musisz go wypróbować.

Przepis na aromatyczną fasolkę po bretońsku Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 400 g fasoli Piękny Jaś

  • ok. 1,2 l wody

  • 4 liście laurowe

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 250 g wędzonego boczku (ze skórą)

  • 500 g dobrej wędzonej kiełbasy

  • 1 duża cebula

  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego

  • 2 puszki pomidorów krojonych

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka suszonego majeranku

  • łyżeczka pieprzu, np. ziołowego

  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej

  • sól, pieprz

Pyszna fasolka po bretońsku krok po kroku

Pięknego Jasia do fasolki po bretońsku przepłucz pod zimną wodą. Następnie przesyp go do miski i zalej dużą porcją zimnej wody. Odstaw do namoczenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Po upływie tego czasu przygotuj duży garnek do gotowania fasolki po bretońsku. Wrzuć do niego fasolę, liście laurowe, ziele angielskie oraz skórę odkrojoną z boczku. Całość zalej wodą i gotuj ok. 2 godziny, aż fasola zmięknie.

Z garnka wyjmij wieprzową skórę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż na nim pozostały boczek pokrojony w kostkę. Po kilku minutach dorzuć do niego pokrojoną w półplasterki kiełbasę i smaż jeszcze chwilę.

Cebulę do fasolki po bretońsku posiekaj i dodaj do zawartości patelni. Do składników dorzuć pokrojony w plasterki czosnek. Wszystko to smaż 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Zawartość patelni przełóż do garnka z fasolą.

Do fasolki po bretońsku dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Całość gotuj na małej mocy palnika, aż wszystkie smaki dobrze się połączą. Dopraw do smaku. Po ok. 30 minutach fasolka po bretońsku gotowa jest do podania. Gęsta zupa inspirowana fasolką po bretońsku zachwyca swoim aromatem. Bezmięsna wersja fasolki przekona do siebie zarówno wegetarian, jak i miłośników mięsa.

Canva / gyro
Canva / gyro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron