Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój rabarbar i dodaj uwielbiany owoc. Lepszych ciastek nie kupisz w cukierni
Renata Materlińska
Renata Materlińska 28.04.2023 22:17

Pokrój rabarbar i dodaj uwielbiany owoc. Lepszych ciastek nie kupisz w cukierni

ciastka z rabarbarem
canva/CCat82

Już pojawił się w ogródkach i sklepach. Aż szkoda przejść obok niego obojętnie. Rabarbar, bo o nim mowa, to sezonowy przysmak, który warto wykorzystać do przygotowania pysznych wypieków. Jego kwaskowy smak przełamiemy dziś słodkim jabłkiem, a otrzymany farsz zawiniemy w ciasto francuskie. Zapraszamy na chrupiące ciastka!

Co przygotować z rabarbaru?

Rabarbar jest warzywem, które stosujemy w kuchni podobnie, jak owoce. A więc gotujemy z niego kompot, a także dodajemy go do ciast i ciastek. O jego zastosowaniu przesądza kwaśny smak, który doskonale przełamuje słodycz ciast drożdżowych, kruchych i ucieranych. My dziś sięgniemy jednak po ciasto francuskie, z którego błyskawicznie przygotujemy słodką przekąskę. 

Żaden ketchup, żadna musztarda. Ten sos do dań z grilla bije je na głowę

Przepis na ciastka francuskie z rabarbarem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 łyżka masła
  • cukier do smaku
  • 1 jajko

Przygotowanie ciastek z rabarbarem

Łodygi rabarbaru oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Jabłko obierz, oczyść, pokrój w kostkę. W rondelku rozpuść masło, wsyp rabarbar i jabłko, chwilę je przesmaż, dosłodź do smaku. 

Ciasto francuskie pokrój na 12 prostokątów. W połowie zrób po 2 nacięcia. Na nie ponacinanych kawałkach ciasta rozłóż przygotowany farsz, brzegi ciasta posmaruj białkiem. Przykryj ponacinanymi prostokątami, brzegi dociśnij widelcem. 

Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozkłóconym żółtkiem, możesz też posypać grubym cukrem, np. brązowym. Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika o temperaturze 210 st. C. Ciastka piecz ok. 15 minut, aż będą rumiane. 

Polecamy także przepis na rogaliki z czekoladą, a także na pierogi gyros z ciasta francuskiego