Adam Małysz podał swój mistrzowski przepis na ogórki małosolne. Jeden dodatek zaskakuje
Ogórki małosolne to wyśmienity dodatek obiadowy. Każdy przygotowuje je nieco inaczej. Adam Małysz zdradził swój przepis na pikantne ogórki małosolne z dodatkiem papryczki chili, smakują rewelacyjnie. Poznaj prosty przepis Małysza na ogórki małosolne.
Niedawno Adam Małysz na swoim profilu na portalu społecznościowym, podał fanom przepis na ogórki małosolne przygotowane w dużym słoju. Były skoczek do ogórków dodaje papryczkę chili, która doskonale podkreśla smak i sprawia, że ogórki są pikantne i bardzo aromatyczne.
Przed przygotowaniem ogórków małosolnych przepisu Adama Małysza koniecznie dokładnie umyj i wyparz słoik. Wyparzenie jest niezbędne, aby pozbyć się bakterii i innych drobnoustrojów, które mogłyby zepsuć przetwory. Zakrętka również musi być sterylnie czysta.
Bardzo ważne jest także odpowiednie przygotowanie samych ogórków- ogórki gruntowe muszą być małe lub średnie. Przed włożeniem ich do słoika, umyj je, wyszoruj, następnie zalej wodą i odstaw na 3 godziny, dzięki czemu będą świeże, jędrne i bardzo smaczne.
Mistrzowski przepis na ogórki małosolne z dodatkiem papryczki chili
Składniki:
3 kg małych ogórków gruntowych
koper włoski
papryczka chili
czosnek
chrzan
1 łyżka soli na 1 l wody
Jak zrobić ogórki małosolne z przepisu Adama Małysza?
Ogórki umyj, wyszoruj, przełóż do większej miski, zalej zimną wodą i odstaw na 3 godziny. W garnku zagotuj 3 l wody z 3 łyżkami soli, ostudź. Papryczkę chili przekrój, wydrąż pestki, pokrój na mniejsze kawałki korzeń chrzanu, przekrój ząbki czosnku na pół.
Ogórki wkładaj do wyparzonego, dużego słoja na przemian z czosnkiem, koprem, chrzanem i papryczką chili. Całość zalej zimną zalewą, zakręć i odstaw na 3 dni, smacznego.
Ogórki małosolne będą pysznym dodatkiem do obiadu. Podaj je np. z duszonymi żeberkami, pieczonym schabem i innymi daniami, a wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealny sposób na zawsze doskonałe młode ziemniaki z wody. Wystarczy zapamiętać 1 zasadę
Jakie ryby najlepiej smakują z grilla i jak je przygotować? Najważniejsze informacje
Najsmaczniejsze pierogi leniwe babci Julci. Ich tajemnica tkwi w aksamitnym składniku
Źródło: Facebook/ Adam Małysz