Smakosze.pl Produkty Włosi już zakazali, a Polacy wciąż jedzą. Omijaj tę rybę szerokim łukiem
Fot. Canva/dashu83

Włosi już zakazali, a Polacy wciąż jedzą. Omijaj tę rybę szerokim łukiem

17 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie każda ryba jest tak samo zdrowa. Jedna z tych najpopularniejszych została właśnie zakazana we Włoszech. W Polsce wciąż jest dostępna i może powodować poważne choroby. Czytaj dalej, a dowiesz się, jakiej ryby unikać.

Ryba podstawą diety

Eksperci twierdzą, że w diecie każdego człowieka powinna znaleźć się ryba. Jest nie tylko świetną odmianą na obiad, ale co najważniejsze ma cenne wartości odżywcze. Chodzi o kwasy omega-3, które budują odporność organizmu.

Ponadto wiele z nich zawiera cenne witaminy i wartości odżywcze. Niestety jedna z tych najpowszechniejszych jest szkodliwa i powoduje wiele poważnych chorób.

maślana.jpg
Fot. Canva/Ofelia Diaconu's Images
O to danie jak z PRL rodzina prosi mnie co niedzielę. Robię je z mięsa, które większość osób dziś pomija

Ta ryba jest najgorsza

Okazuje się, że najgorsza jest ryba maślana. Zawiera ona znikomą ilość witamin, ale bogata jest w szkodliwy tłuszcz, którego może być ponad 20 procent. Oprócz niego w rybie są również estry woskowe, a te są bardzo trudne do strawienia przez nasz organizm.

Tak wysoka szkodliwość przyczyniła się do tego, że Włosi wycofali ją ze sprzedaży i w ogóle zakazal i. W Polsce wciąż jest popularna, ponieważ ma niską cenę, która przyciąga wielu konsumentów.

Ryba powoduje choroby

Ryba maślana oprócz słabego składu ma również inną wadę. Jej spożywanie może doprowadzić do wystąpienia poważnych chorób. Najmniej poważną z dolegliwości jest tłuszczowa biegunka. Wynika ono bezpośrednio ze wspomnianych estrów woskowych.

W dodatku może dojść do zatrucia, a nawet uczulenia, które może objawić się wysypką, obrzękami, a nawet problemami z oddychaniem. Nadmierne jej spożycie obciąży wątrobę, która stanie się niewydolna. Dlatego nie podawaj tej ryby na obiad, a unikniesz poważnych konsekwencji.

Sprawdź także, co zrobić ze śliwek oraz dowiedz się, jaką przyprawę dodać do kwiatów .

ryba maś.jpg
Fot. Canva/pbhcz
Przepis na ciasto Marcinek poznałem na Podlasiu. W moim domu ten deser to największy przebój
Polacy przestali kupować ten turbo zdrowy owoc. Obecnie kosztuje mniej niż 30 lat temu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy