Ogórki kiszone
wikimedia/ licencja CC 3.0 /voglia

Zalety wody z ogórków kiszonych

Wylewasz wodę z ogórków kiszonych? Popełniasz spory błąd? Zawiera ona wiele cennych dla zdrowia witamin oraz składników odżywczych. Szczególnie warto pić ją na czczo, ponieważ dzięki temu na długo zapewniamy sobie uczucie sytości. Jakie są zalety tego niezwykłego napoju? Śpieszymy z odpowiedzią!

Niewiarygodne, ile cennych dla zdrowia właściwości ma woda z ogórków kiszonych. Napój doskonale wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, ale również urodę. Za sprawą zawartego w niej cynku wzmacnia nasze włosy oraz paznokcie. Jakie są jej inne zalety?

Właściwości wody z kiszonych ogórków

Woda z ogórków kiszonych przenigdy nie powinna wylądować w zlewie. Napój zawiera wiele bardzo cennych właściwości. Za sprawą witaminy C oraz bakterii probiotycznych pozytywnie wpływa na naszą odporność.

Dzięki bogactwu sody i potasu napój przywraca nam równowagę elektrolitową (sprawia to, że jest ona uważana za sprawdzony sposób na kaca). Dodatkowo woda poprawia metabolizm oraz nasze trawienie.

To nie koniec pozytywnych informacji! Woda z kiszonych ogórków pozytywnie działa na naszą koncentrację i układ nerwowy. Jesteś przed ważnym egzaminem? Z pewnością docenisz działanie tego napoju.

Prosty sposób na pyszne naleśnikiProsty sposób na pyszne naleśnikiCzytaj dalej

Badania wykazały również, że sok pomaga w walce z syndromem niespokojnych nóg, chroni przed działaniem wolnych rodników i pomaga odbudować florę jelitową po kuracji antybiotykami. W jaki sposób najlepiej go dawkować?

Jak pić wodę z kiszonych ogórków?

Wodę z kiszonych ogórków najlepiej pić na dwa sposoby: na czczo lub przed posiłkami. Pozytywnie wpłynie to na twoją wagę, ponieważ poczujesz się syta i nie będziesz chciała sięgać po dodatkowe przekąski.

W ciągu dnia staraj się jednak nie pić więcej, niż 1 szklankę wody z ogórków kiszonej dziennie. W przeciwnym razie niestety możesz nabawić się problemów żołądkowych. Jakie są przeciwskazania do jej picia?

Pomimo ogromu zalet, woda z ogórków kiszonych nie jest zalecana alergikom. Powód? Zawiera ona histaminę, która może spowodować katar lub wysypkę. Podany tekst nie jest poradą lekarską i nie zastąpi konsultacji z odpowiednim specjalistą.

Zainteresował Cię ten artykuł? Polecamy nasze inne teksty, dowiesz się z nich między innymi, jak poprawnie zamrozić jajka oraz poznasz nietypowy przepis na gołąbki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: polki

Następny artykuł