Smakosze.pl
Ogórki kiszone

wikimedia/ licencja CC 3.0 /voglia

Zalety wody z ogórków kiszonych

5 Marca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Wylewasz wodę z ogórków kiszonych? Popełniasz spory błąd? Zawiera ona wiele cennych dla zdrowia witamin oraz składników odżywczych. Szczególnie warto pić ją na czczo, ponieważ dzięki temu na długo zapewniamy sobie uczucie sytoś

Niewiarygodne, ile cennych dla zdrowia właściwości ma woda z ogórków kiszonych. Napój doskonale wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, ale również urodę. Za sprawą zawartego w niej cynku wzmacnia nasze włosy oraz paznokcie. Jakie są jej inne zalety?

Właściwości wody z kiszonych ogórków

Woda z ogórków kiszonych przenigdy nie powinna wylądować w zlewie. Napój zawiera wiele bardzo cennych właściwości. Za sprawą witaminy C oraz bakterii probiotycznych pozytywnie wpływa na naszą odporność.

Dzięki bogactwu sody i potasu napój przywraca nam równowagę elektrolitową (sprawia to, że jest ona uważana za sprawdzony sposób na kaca). Dodatkowo woda poprawia metabolizm oraz nasze trawienie.

To nie koniec pozytywnych informacji! Woda z kiszonych ogórków pozytywnie działa na naszą koncentrację i układ nerwowy. Jesteś przed ważnym egzaminem? Z pewnością docenisz działanie tego napoju.

Badania wykazały również, że sok pomaga w walce z syndromem niespokojnych nóg, chroni przed działaniem wolnych rodników i pomaga odbudować florę jelitową po kuracji antybiotykami. W jaki sposób najlepiej go dawkować?

Jak pić wodę z kiszonych ogórków?

Wodę z kiszonych ogórków najlepiej pić na dwa sposoby: na czczo lub przed posiłkami. Pozytywnie wpłynie to na twoją wagę, ponieważ poczujesz się syta i nie będziesz chciała sięgać po dodatkowe przekąski.

W ciągu dnia staraj się jednak nie pić więcej, niż 1 szklankę wody z ogórków kiszonej dziennie. W przeciwnym razie niestety możesz nabawić się problemów żołądkowych. Jakie są przeciwskazania do jej picia?

Pomimo ogromu zalet, woda z ogórków kiszonych nie jest zalecana alergikom. Powód? Zawiera ona histaminę, która może spowodować katar lub wysypkę. Podany tekst nie jest poradą lekarską i nie zastąpi konsultacji z odpowiednim specjalistą.

Zainteresował Cię ten artykuł? Polecamy nasze inne teksty, dowiesz się z nich między innymi, jak poprawnie zamrozić jajka oraz poznasz nietypowy przepis na gołąbki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: polki

undefinedundefined

Podobne artykuły

Jaki bób wybrać?

Porady

Jak wybrać świeży bób?

Czytaj więcej >

Porady

Niezwykłe zastosowanie obierek z ogórka

Czytaj więcej >
Mleko i karp

Porady

W jakim celu moczy się karpia w mleku? Podpowiadamy czy warto tak robić

Czytaj więcej >
Jak mrozić pierogi?

Porady

Pierogi i uszka mrozić surowe czy ugotowane? Rozmrażać wrzucając od razu na wrzątek?

Czytaj więcej >
zupa

Porady

Gessler zdradziła, jak ugotować idealną zupę

Czytaj więcej >
Ziemniaki - jak je gotować?

Porady

Najwłaściwszy sposób gotowania ziemniaków

Czytaj więcej >