Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zalety wody z ogórków kiszonych
Monika Dec
Monika Dec 25.03.2022 22:54

Zalety wody z ogórków kiszonych

Ogórki kiszone
wikimedia/ licencja CC 3.0 /voglia

Niewiarygodne, ile cennych dla zdrowia właściwości ma woda z ogórków kiszonych. Napój doskonale wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, ale również urodę. Za sprawą zawartego w niej cynku wzmacnia nasze włosy oraz paznokcie. Jakie są jej inne zalety?

Właściwości wody z kiszonych ogórków

Woda z ogórków kiszonych przenigdy nie powinna wylądować w zlewie. Napój zawiera wiele bardzo cennych właściwości. Za sprawą witaminy C oraz bakterii probiotycznych pozytywnie wpływa na naszą odporność.

Dzięki bogactwu sody i potasu napój przywraca nam równowagę elektrolitową (sprawia to, że jest ona uważana za sprawdzony sposób na kaca). Dodatkowo woda poprawia metabolizm oraz nasze trawienie.

To nie koniec pozytywnych informacji! Woda z kiszonych ogórków pozytywnie działa na naszą koncentrację i układ nerwowy. Jesteś przed ważnym egzaminem? Z pewnością docenisz działanie tego napoju.

Badania wykazały również, że sok pomaga w walce z syndromem niespokojnych nóg, chroni przed działaniem wolnych rodników i pomaga odbudować florę jelitową po kuracji antybiotykami. W jaki sposób najlepiej go dawkować?

Jak pić wodę z kiszonych ogórków?

Wodę z kiszonych ogórków najlepiej pić na dwa sposoby: na czczo lub przed posiłkami. Pozytywnie wpłynie to na twoją wagę, ponieważ poczujesz się syta i nie będziesz chciała sięgać po dodatkowe przekąski.

W ciągu dnia staraj się jednak nie pić więcej, niż 1 szklankę wody z ogórków kiszonej dziennie. W przeciwnym razie niestety możesz nabawić się problemów żołądkowych. Jakie są przeciwskazania do jej picia?

Pomimo ogromu zalet, woda z ogórków kiszonych nie jest zalecana alergikom. Powód? Zawiera ona histaminę, która może spowodować katar lub wysypkę. Podany tekst nie jest poradą lekarską i nie zastąpi konsultacji z odpowiednim specjalistą.

Zainteresował Cię ten artykuł? Polecamy nasze inne teksty, dowiesz się z nich między innymi, jak poprawnie zamrozić jajka oraz poznasz nietypowy przepis na gołąbki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: polki

undefinedundefined