Smakosze.pl
Ogórki kiszone

wikimedia/ licencja CC 3.0 /voglia

Zalety wody z ogórków kiszonych

5 Marca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Wylewasz wodę z ogórków kiszonych? Popełniasz spory błąd? Zawiera ona wiele cennych dla zdrowia witamin oraz składników odżywczych. Szczególnie warto pić ją na czczo, ponieważ dzięki temu na długo zapewniamy sobie uczucie sytoś

Niewiarygodne, ile cennych dla zdrowia właściwości ma woda z ogórków kiszonych. Napój doskonale wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, ale również urodę. Za sprawą zawartego w niej cynku wzmacnia nasze włosy oraz paznokcie. Jakie są jej inne zalety?

Właściwości wody z kiszonych ogórków

Woda z ogórków kiszonych przenigdy nie powinna wylądować w zlewie. Napój zawiera wiele bardzo cennych właściwości. Za sprawą witaminy C oraz bakterii probiotycznych pozytywnie wpływa na naszą odporność.

Dzięki bogactwu sody i potasu napój przywraca nam równowagę elektrolitową (sprawia to, że jest ona uważana za sprawdzony sposób na kaca). Dodatkowo woda poprawia metabolizm oraz nasze trawienie.

To nie koniec pozytywnych informacji! Woda z kiszonych ogórków pozytywnie działa na naszą koncentrację i układ nerwowy. Jesteś przed ważnym egzaminem? Z pewnością docenisz działanie tego napoju.

Badania wykazały również, że sok pomaga w walce z syndromem niespokojnych nóg, chroni przed działaniem wolnych rodników i pomaga odbudować florę jelitową po kuracji antybiotykami. W jaki sposób najlepiej go dawkować?

Jak pić wodę z kiszonych ogórków?

Wodę z kiszonych ogórków najlepiej pić na dwa sposoby: na czczo lub przed posiłkami. Pozytywnie wpłynie to na twoją wagę, ponieważ poczujesz się syta i nie będziesz chciała sięgać po dodatkowe przekąski.

W ciągu dnia staraj się jednak nie pić więcej, niż 1 szklankę wody z ogórków kiszonej dziennie. W przeciwnym razie niestety możesz nabawić się problemów żołądkowych. Jakie są przeciwskazania do jej picia?

Pomimo ogromu zalet, woda z ogórków kiszonych nie jest zalecana alergikom. Powód? Zawiera ona histaminę, która może spowodować katar lub wysypkę. Podany tekst nie jest poradą lekarską i nie zastąpi konsultacji z odpowiednim specjalistą.

Zainteresował Cię ten artykuł? Polecamy nasze inne teksty, dowiesz się z nich między innymi, jak poprawnie zamrozić jajka oraz poznasz nietypowy przepis na gołąbki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: polki

undefinedundefined

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >
owoce derenia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni owoce derenia?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Mięso na rosół lepiej wrzucać na wrzątek, czy zimną wodę?

Czytaj więcej >