Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wody spod gotowania ryżu nie należy wylewać. Jej zastosowania pokocha każdy
Renata Materlińska
Renata Materlińska 10.03.2022 01:00

Wody spod gotowania ryżu nie należy wylewać. Jej zastosowania pokocha każdy

gotowanie ryżu
canva/pabkov

Nie pozwólmy, by w naszych domach marnowało się to, co dobre. Na przykład nie należy wylewać wody spod gotowania ryżu. Jej zastosowania pokocha każdy, bo są naprawdę proste, pomocne i pożyteczne. Wykorzystaj wodę spod ryżu, a zaoszczędzisz na gotowych specyfikach.

Ryż jest u nas popularnym dodatkiem do dań obiadowych i do różnych potraw. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a sam ryż jest lekkostrawny i pożywny. Z tego powodu zaleca się go w wielu dietach.

W czasie gotowania ryżu, do wody przenikają wartościowe składniki. Gdy ryż ich nie wchłonie, wiele cennych substancji pozostaje w wodzie z gotowania. Z tego powodu warto ją wykorzystać.

Wody spod gotowania ryżu nie należy wylewać. Jej zastosowania pokocha każdy

Woda z gotowania ryżu, podobnie jak sam ryż, zawiera np. potas, magnez, cynk, witaminę C, E i witaminy z grupy B. Z tego powodu jest ona odżywcza. W niektórych krajach wodę ryżową, w której był moczony lub zagotowany ryż, pija się, jak napój energetyczny. A woda po gotowaniu ryżu, zawiera jeszcze więcej cennych składników.

Na bazie wody spod ryżu możemy przygotować bulion czy sos. Można nią też zagęścić sos w duszonym mięsie. Jeśli woda nie była solona, warto ją też wykorzystać do przygotowania deserów, koktajli i innych napojów.

Woda po gotowaniu ryżu może też pomóc w problemach z układem pokarmowym. Złagodzi nudności, wymioty i biegunki. Trzeba ją wtedy pić co kilka godzin. Wcześniej można ją rozcieńczyć przegotowaną wodą.

Woda po gotowaniu ryżu (ale bez soli) złagodzi też podrażnienia skóry wywołane np. oparzenie słonecznym czy uczuleniem. Czystą, miękką ściereczkę wystarczy zanurzyć w takiej wodzie, nałożyć na skórę i pozostawić na kilka minut. Przy oparzeniach wodę warto wcześniej schłodzić, a szybko przyniesie ukojenie.

Woda po gotowaniu ryżu jak kosmetyk

Ponieważ woda po gotowaniu ryżu zawiera wiele wartościowych składników, można ją stosować zamiast kosmetyków pielęgnacyjnych. Doskonale nadaje się do smarowania skóry i włosów. Wygładza i uelastycznia skórę.

Rozcieńczoną wodę można stosować jako tonik do twarzy. Sprawdzi się przy cerze mieszanej i trądzikowej, bo zamyka pory i łagodzi podrażnienia. Poszarzałej skórze woda ryżowa doda zaś blasku.

Kilka wskazówek

Najwartościowsza jest woda po gotowaniu ryżu brązowego i jaśminowego. Jeśli gotując ryż, mamy zamiar skorzystać z wody, możemy od razu użyć większej ilości płynu niż zazwyczaj. Ryż warto też wcześniej dokładnie opłukać. Do celów leczniczych i kosmetycznych lepiej stosować wodę po gotowaniu ryżu luzem, a nie w foliowych woreczkach.

Wodę pozostałą z gotowania ryżu najlepiej jest zlać do czystego słoika i trzymać do tygodnia w lodówce. Przed zastosowaniem w większości przypadków najlepiej ją rozcieńczyć, mieszając kilka łyżek wody z gotowania ryżu ze szklanką wody.

W naszym serwisie znajdziesz też inne porady przydatne w kuchni. Poznaj patenty na wykorzystanie łupin z czosnku, a także dowiedz się, jak pożyteczne mogą być torebki po herbacie.

ryż
ryż

Źródło zdjęcia: canva/Karisssa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: zywienie.abczdrowie, kobieta.onet, zdrowepasje

Zapraszamy na nasz Instagram