Smakosze.pl Przepisy Wrzuć do masy na placki z cukinii i usmaż. Rodzina będzie błagać o dokładkę
Fot. Canva/JackF

Wrzuć do masy na placki z cukinii i usmaż. Rodzina będzie błagać o dokładkę

4 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na obiad zamiast sztampowych kotletów przygotuj placki z cukinii. Te z przepisu smakują wyjątkowo dzięki jednemu składnikowi. O tym, jak je przygotować dowiesz się z tego artykułu. Cuknia na obiad podana w ten sposób zachwyci wszystkich.

Z prostych składników przyrządzisz wyśmienite danie

Obiad dla wielu rodzin to jedyny czas w ciągu dnia, aby usiąść przy stole i cieszyć się wspólnym posiłkiem. Jest to możliwe, tylko jeżeli posiłek będzie smaczny i zadowoli wszystkich. Jednym z nich są placki z cukinii.

Podane na obiad smakując doskonale, a o tym, jak je przygotować, dowiesz się z dalszej części artykułu. Właśnie tam znajduje się dokładny przepis oraz dokładana lista produktów.

cukinia.jpg
Fot. Canva/Angela J
Babcia zawsze dodawała do powideł. 2 łyżki produktu wzmacniają smak

Doskonałe placki z cukinii tylko z tym składnikiem

Zanim dowiesz się, jak przygotować placki z cukinii, musisz poznać niezbędne składniki. Oprócz cukinii istotny jest również ser feta. Właśnie ten produkt nada plackom wyjątkowego smaku. Wszystkie składniki umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a będziesz mieć pewność, że nie pomięłaś niczego istotnego.

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 100 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • ½ pęczka koperku
  • olej
  • pieprz
  • sól

Placki z cukinii - przepis

Przygotowanie zacznij od dokładnego umycia cukinii. Następnie zetrzyj warzywo na małych oczkach tarki. Przełóż je do miski, obsyp solą i odstaw na kwadrans.

Po tym czasie odsącz warzywo z nadmiaru wody i dodaj do niego drobno posiekaną cebulę. Ser feta drobno pokrój i dodaj do warzyw. Wbij jajka i włóż jogurt grecki. Wsyp także drobno posiekany koperek, pieprz i sól. Składniki wymieszaj na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj na nią odrobinę masy i formuj z niej małe placki. Smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia. Gotowy placki podawaj z tzatzykami lub naturalnym jogurtem skry wymieszanym z koperkiem i łososiem. Wtedy będą smakowały doskonale.

Sprawdź także, jakie kotlety przyrządzić na obiad oraz zobacz, jaka kawa jest zdrowa .

placki z cukinii.jpg
Fot. Canva/peredniankina
Odkąd znam ten przepis, nie przyrządzam kalafiora inaczej. Jest idealny na obiad i kolację
Weź ciasto francuskie i połóż na nim cebulę. Efekt końcowy nie mieści się w głowie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy