Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Odkąd znam ten przepis, nie przyrządzam kalafiora inaczej. Jest idealny na obiad i kolację
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.09.2024 18:00

Odkąd znam ten przepis, nie przyrządzam kalafiora inaczej. Jest idealny na obiad i kolację

krojenie kalafiora
Fot. Canva/BravissimoS

Ten przepis wsadza kij w mrowisko. Są tacy, którzy rozdzierać będą szata, bo oto kala się świętą polszczyznę używając słów opisujących mięso do bezmięsnych potraw. Ale w czym zmienia to fakt, że stek z kalafiora jest po prostu pyszny?

Stek z kalafiora

Kalafior należy z pewnością do niedocenianych warzyw. Przepadają za nim głównie miłośnicy dań gotowanych, raczej łagodnych w smaku. Osobom wymagającym bardziej wyrazistych dań, zwłaszcza mięsożercom, typowy sposób podania tego produktu raczej nie pasuje.

A wielka, wielka szkoda, bo to niesłychanie uniwersalny produkt. W surowym warzywie wyczuwa się pikanterię, pod zębami stawia opór, który czyni go chrupkim i dość charakternym. Można przyrządzić z niego świetne risotto, gdzie pełni funkcję zamiennika ryżu. Odpowiednio przyprawiony i upieczony jest zaś wegetariańskim daniem sycącym miłośników steków.

pieczone plastry kalafiora

Weź ciasto francuskie i połóż na nim cebulę. Efekt końcowy nie mieści się w głowie

Pieczony kalafior

Stek z kalafiora można przyrządzić nawet na grillu. Pieczenie to pewniejsza forma tej potrawy, dlatego na pierwszy raz warto zacząć od niej. Wszystkie chwyty zresztą dozwolone, byleby plaster kalafiora nie rozpadał się i nie był zbyt miękki. Ważne, by używać tylko środka warzywa, o dużym przekroju, co pozwoli zachować strukturę dania. Pozostałe części można zjeść ugotowane albo w sałatce z jogurtem i koperkiem.

Składniki

  • 2 kalafiory
  • 5 łyżek oliwy
  • 1,5 łyżki płynnego miodu
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka słodkiej papryki mielonej
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki suszonej kolendry
  • pół łyżeczki pieprzu
  • natka pietruszki

Kalafior na kolację

Z kalafiora nie wycinamy głąba, tylko wyrównujemy go do różyczek warzywa. Ze środka wykrawamy po dwa steki o grubości 2-3 cm. Ważne, by różyczki nie odpadały. Przed upieczeniem dobrze jest obchodzić się z warzywem dość delikatnie.

Oliwę, miód i wszystkie przyprawy, oprócz natki pietruszki łączymy i smarujemy steki z obu stron. Jeśli zostały nam różyczki warzywa, je również nasmarujmy marynatą. Kalafiora układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem, który pomoże zachować jego zwartą strukturę. Pieczemy przez ok. 30 minut bez obracania, a następnie dopiekamy pod grillem przez kilka minut. Podajemy posypany posiekaną natką pietruszki. Doskonale sprawdza się jako danie na obiad lub kolację.

Wypróbuj też przepis na zupę ze świeżych ogórków i wypróbuj siebie – w naszym quizie ze znajomości tych kiszonych.

stek z kalafiora

Źródło: aniagotuje.pl