Smakosze.pl Przepisy Wrzuć do mięsa mielonego dodatek znany z gołąbków. Jak dla mnie nie ma lepszych kotletów
fot. Canva

Wrzuć do mięsa mielonego dodatek znany z gołąbków. Jak dla mnie nie ma lepszych kotletów

27 kwietnia 2024

Przepis na tradycyjne polskie danie inspirowany innym tradycyjnym polskim daniem. Te świetne mielone à la gołąbki są ciekawym wydaniem swojskich kotletów. Jeden dodatek zmienia strukturę mięsa i nadaje mu większej soczystości.

Mielone w stylu gołąbków

Gołąbki to właściwie danie zamknięte w jednym produkcie: zawierają warzywo, mięso, lecz także dodatek skrobiowy w postaci ryżu . Jasne, nie zastąpi on odpowiedniej dawki węglowodanów w posiłku, ale ryż ten ma swoją istotną funkcję. W tym przepisie przenosimy ją do kotletów mielonych .

To właśnie dzięki dodatkowi ryżu staną się one lżejsze i bardziej soczyste. Ryż niezwykle łatwo pochłania i przechowuje wilgoć . Podczas smażenia wypije więc mięsny sok i przechowa go dla naszych kubków smakowych.

stosik mielonych
fot. Canva
Kroję kapustę na ćwiartki i układam na patelni. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Kotlety mielone z ryżem

Sposób przygotowania kotletów mielonych z ryżem nie odbiega za bardzo od innych przepisów na tę potrawę . Warto pamiętać, by kotletów nie smażyć zbyt szybko i dać ziarenkom ryżu w środku czas na obgotowanie się. Dlatego używamy średniej mocy palnika i tłuszczu o wysokim punkcie dymienia, np. wysoko rafinowanego oleju, masła klarowanego lub smalcu .

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 400 g ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz, przyprawy: ostra i słodka papryka, tymianek, suszony czosnek, majeranek
  • Bułka tarta do panierowania, tłuszcz do smażenia

Smażymy kotlety mielone z ryżem

Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka i posiekaną cebulę i wyrabiamy na gładką masę. Przyprawiamy ją do smaku wybranymi przyprawami lub gotową mieszanką do mięsa mielonego. Do masy mięsnej dodajemy ryż i mieszamy łopatką tak długo, aż będzie równomiernie rozprowadzony w mięsie. Odstawiamy na kilka minut.

Z mięsa formujemy kulki i spłaszczamy je dłonią, by uzyskać kształt kotletów mielonych . Obtaczamy je dokładnie w bułce, uciskając lekko. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, ustawiamy ogień na niezbyt mocny i smażymy kotlety ze wszystkich stron, aż będą złociste. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy i dajemy odpocząć jeszcze chwilę przed wyłożeniem na talerze.

Wypróbuj też przepisy na de volaille, czyli kotlet po kijowsku i grillowane szparagi .

obiad z mielonym
fot. Canva
Polacy mówią de volaille, a na świecie to kotlet po kijowsku. Z tym przepisem zrobisz go najlepiej
Te pyszne przekąski z ciasta francuskiego zabiorę na majówkę. To wymarzone danie na piknik, a robię je błyskawicznie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy