Wrzuć do miski, wymieszaj i wstaw do piekarnika. Chleb lepszy niż z piekarni zrobisz w domu
Znaleźliśmy najszybszy przepis na chleb. Przygotowanie tego pysznego bochenka zajmie wam zaledwie 5 minut, a jego smak będzie niezapomniany. Puszysty wypiek bije na głowę podobne propozycje od niejednej piekarni. Musicie spróbować.
Kromka domowego chleba na śniadanie jest świetnym sposobem na rozpoczęcie dnia. Wypieczone wieczór wcześniej pieczywo będzie idealne do past i kremów. Jest delikatne i lekkie niczym chmurka, a przygotowanie go zajmie nam bardzo mało czasu. Warto skosztować.
Najszybszy przepis na chleb domowy
Składniki:
-
800 g mąki pszennej
-
750 ml maślanki w temperaturze pokojowej
-
30-45 ml mleka
-
60 ml oleju rzepakowego
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
-
2 łyżeczki soli
-
ziarna maku lub sezamu do posypania (można pominąć)
Jak sprawnie zrobić chleb w domu? Znamy najszybszy przepis
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. W dużej misce umieszczamy przesianą mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól.
Mieszamy, po czym wlewamy olej oraz maślankę. Ponownie sprawnie łączymy składniki. Masę przekładamy do dwóch natłuszczonych keksówek. Wierzchy smarujemy odrobiną mleka i obsypujemy wybranymi ziarenkami.
Chleb pieczemy około 40 minut i studzimy na kratce, najlepiej bez formy. Kroimy i podajemy dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na domowe wypieki. Szczególnie polecamy puszyste bułki wrocławskie na drożdżach. Być może też skusi was prosty chleb z garnka — nie zawiera nabiału.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zawiera kostka rosołowa? Czy rzeczywiście strach po nią sięgać?
-
Ile ząbków czosnku można zjeść dziennie? Niewiarygodne, ale lepiej nie przekraczaj tej ilości
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama