Smakosze.pl Porady Wsyp, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Zmięknie nawet najtwardsze mięso
screen z filmu na kanale YouTube leckere Kuche

Wsyp, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Zmięknie nawet najtwardsze mięso

30 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Przygotowanie idealnie miękkiego mięsa wcale nie jest takie proste. Często apetycznie wyglądający kawałek w trakcie obróbki zmienia się w niezjadliwą podeszwę. Dotarliśmy do niezawodnego sposobu, który swoje korzenie ma w dalekich Chinach. Aby z niego skorzystać, wystarczy łyżeczka sody oczyszczonej.

Przygotowanie pysznego mięsa nigdy nie było tak łatwe

Wołowina jest mięsem smacznym i pożywnym. Nie każdy jednak zdobywa się na to, aby zmierzyć się z nim w kuchni. Teraz z tym produktem może poradzić sobie każdy. Wystarczy soda oczyszczona i nieco czasu na marynowanie, aby finalnie uzyskać wyśmienity i delikatny posiłek.

Niewiarygodne ile trzeba zapłacić za sernik od Lewandowskiego. Taniej już nawet u Gessler

Ten sposób na zmiękczenie mięsa działa za każdym razem

Dalekowschodni patent na zrobienie miękkiego mięsa nigdy nie zawodzi . Nie wymaga też żadnych trudnych czynności, ani skomplikowanych produktów . W niemal każdej kuchni w szafce znajdzie się soda oczyszczona . Właściwe proporcje to 1 łyżeczka na ok. 500-700 g mięsa .

Mięso pokrój na kawałki, w jakich chcesz je finalnie zaserwować . Pamiętaj, ze nie powinny być zbyt duże ani zbyt grube . Następnie przygotowaną wołowinę lub wieprzowinę przełóż do miski . Powinna być na tyle duża, aby umożliwiała swobodne wymieszanie zawartości .

Do pokrojonego mięsa dosyp łyżeczkę sody oczyszczonej . Starannie wymieszaj całość i przykryj folią spożywczą . Odstaw na bok do marynowania na ok. 30 minut . Ten czas możesz zagospodarować na inne czynności kuchenne .

Po upływie pół godziny do miski z mięsem wlej sporą ilość wody . Każdy kawałek przepłucz w niej, wyjmij na blat i osusz papierowym ręcznikiem . Po tych czynnościach mięso możesz obsmażyć, a następnie udusić w towarzystwie wybranych dodatków. Gwarantujemy, że wyjdzie kruche, jak nigdy wcześniej .

Jakie są jeszcze sposoby na delikatne i kruche mięso?

Znamy też inne skuteczne metody na przyrządzenie miękkiego mięsa . Przed upieczeniem lub uduszeniem warto odpowiednio je zamarynować . Czynność nie może trwać zbyt krótko, aby przyniosła zamierzony skutek. Najlepiej przeznaczyć na nią kilka godzin .

Pomysłów na marynowanie jest mnóstwo . Poza wspomnianą wyżej sodą oczyszczoną możemy użyć w tym celu produktów mlecznych . Świetnie sprawdzi się kefir, maślanka lub jogurt . Już po 2-3 godzinach takiej kąpieli mięso nabierze przyjemnej kruchości .

Na zmiękczenie wieprzowiny czy wołowiny dobrze wpływają owoce . Wybierz te kwaśne, jak np. kiwi, limonka lub cytryna . Doskonale sprawdzi się również sok z egzotycznej papai . Ponadto jej pestki mogą z powodzeniem zastąpić ziarna zielonego pieprzu .

Do przygotowania mięsa nie zaszkodzi odrobina mocnego alkoholu . Można dodać go do marynaty lub wlać bezpośrednio do naczynia żaroodpornego przed pieczeniem . Procenty wyparują, pozostawiając za sobą bogaty aromat i oczywiście cudownie mięciutkie mięso . Ta metoda sprawdzi się także przy duszonych potrawach .

Dla osób stroniących od alkoholu polecamy użycie octu . Na standardową porcję mięsa wystarczą zaledwie 2 łyżki . Możesz dodać go do marynaty lub wlać bezpośrednio do naczynia przez rozpoczęciem obróbki cieplnej . Ten niepozorny i popularny składnik potrafi zdziałać prawdziwe cuda .

Nie uwierzycie, w jak genialny sposób można przygotować pieczone mięso . Ocet przydaje się również podczas gotowania kultowej zupy .

duszona wołowina.png
JamieRodgers1

Co oznacza sina obwódka wokół żółtek ugotowanych jaj? Powoduje ją ten błąd
Jak podać białą kiełbasę w święta? Strzelczyk ma prostą, przepyszną propozycję
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy