Wsyp, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Zmięknie nawet najtwardsze mięso
Przygotowanie idealnie miękkiego mięsa wcale nie jest takie proste. Często apetycznie wyglądający kawałek w trakcie obróbki zmienia się w niezjadliwą podeszwę. Dotarliśmy do niezawodnego sposobu, który swoje korzenie ma w dalekich Chinach. Aby z niego skorzystać, wystarczy łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie pysznego mięsa nigdy nie było tak łatwe
Wołowina jest mięsem smacznym i pożywnym. Nie każdy jednak zdobywa się na to, aby zmierzyć się z nim w kuchni. Teraz z tym produktem może poradzić sobie każdy. Wystarczy soda oczyszczona i nieco czasu na marynowanie, aby finalnie uzyskać wyśmienity i delikatny posiłek.
Ten sposób na zmiękczenie mięsa działa za każdym razem
Dalekowschodni patent na zrobienie miękkiego mięsa nigdy nie zawodzi . Nie wymaga też żadnych trudnych czynności, ani skomplikowanych produktów . W niemal każdej kuchni w szafce znajdzie się soda oczyszczona . Właściwe proporcje to 1 łyżeczka na ok. 500-700 g mięsa .
Mięso pokrój na kawałki, w jakich chcesz je finalnie zaserwować . Pamiętaj, ze nie powinny być zbyt duże ani zbyt grube . Następnie przygotowaną wołowinę lub wieprzowinę przełóż do miski . Powinna być na tyle duża, aby umożliwiała swobodne wymieszanie zawartości .
Do pokrojonego mięsa dosyp łyżeczkę sody oczyszczonej . Starannie wymieszaj całość i przykryj folią spożywczą . Odstaw na bok do marynowania na ok. 30 minut . Ten czas możesz zagospodarować na inne czynności kuchenne .
Po upływie pół godziny do miski z mięsem wlej sporą ilość wody . Każdy kawałek przepłucz w niej, wyjmij na blat i osusz papierowym ręcznikiem . Po tych czynnościach mięso możesz obsmażyć, a następnie udusić w towarzystwie wybranych dodatków. Gwarantujemy, że wyjdzie kruche, jak nigdy wcześniej .
Jakie są jeszcze sposoby na delikatne i kruche mięso?
Znamy też inne skuteczne metody na przyrządzenie miękkiego mięsa . Przed upieczeniem lub uduszeniem warto odpowiednio je zamarynować . Czynność nie może trwać zbyt krótko, aby przyniosła zamierzony skutek. Najlepiej przeznaczyć na nią kilka godzin .
Pomysłów na marynowanie jest mnóstwo . Poza wspomnianą wyżej sodą oczyszczoną możemy użyć w tym celu produktów mlecznych . Świetnie sprawdzi się kefir, maślanka lub jogurt . Już po 2-3 godzinach takiej kąpieli mięso nabierze przyjemnej kruchości .
Na zmiękczenie wieprzowiny czy wołowiny dobrze wpływają owoce . Wybierz te kwaśne, jak np. kiwi, limonka lub cytryna . Doskonale sprawdzi się również sok z egzotycznej papai . Ponadto jej pestki mogą z powodzeniem zastąpić ziarna zielonego pieprzu .
Do przygotowania mięsa nie zaszkodzi odrobina mocnego alkoholu . Można dodać go do marynaty lub wlać bezpośrednio do naczynia żaroodpornego przed pieczeniem . Procenty wyparują, pozostawiając za sobą bogaty aromat i oczywiście cudownie mięciutkie mięso . Ta metoda sprawdzi się także przy duszonych potrawach .
Dla osób stroniących od alkoholu polecamy użycie octu
. Na standardową porcję mięsa
wystarczą zaledwie 2 łyżki
. Możesz dodać go do marynaty lub
wlać bezpośrednio do naczynia przez rozpoczęciem obróbki cieplnej
. Ten niepozorny i popularny składnik
potrafi zdziałać prawdziwe cuda
.
Nie uwierzycie, w jak genialny sposób można przygotować pieczone mięso
.
Ocet przydaje się również podczas gotowania kultowej zupy
.