Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wkłada mięso do słoika, a potem do piekarnika. Jest idealne na każda okazję, nawet na świąteczny stół
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.03.2023 18:31

Wkłada mięso do słoika, a potem do piekarnika. Jest idealne na każda okazję, nawet na świąteczny stół

mięso w słoikach
screen z filmu pochodzi z kanału Swojskie Jedzonko na YouTube

Szukasz pomysłu na pyszny dodatek do zimnej płyty lub danie główne na Wielkanoc? Wypróbuj mięso pieczone w słoikach. Marynowana karkówka lub boczek zapieczone w szklanych pojemnikach smakują obłędnie. Mięso jest soczyste i bardzo aromatyczne.

Mięso w słoikach jest totalnym hitem

Zamiast kupować wędliny na świąteczny stół, przygotuj domowy specjał, który zachwyci każdego smakosza. Gotowe mięso możesz podać również na ciepło do obiad na Wielkanoc. Wystarczy, że zamarynujesz surową wieprzowinę w aromatycznych ziołach i przyprawach.

Do przygotowania dania najlepiej sprawdzi się boczek lub karkówka. Porcja musi mieć i sporo mięsa i tłuszcz. Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Dzięki niemu wieprzowina po upieczeniu nie będzie sucha. Będzie soczysta w środku i lekko chrupiąca z zewnątrz.

Marynowane mięso piecz w słoikach przez 2 godziny. Po tym czasie odstaw je na kuchenny blat, zakręć słoiki i zaczekaj, aż będą zupełnie zimne. Dopiero wtedy przełóż je do lodówki lub w chłodne miejsce o podobnej temperaturze, np. do spiżarni, aby się nie zepsuło i na długo zachowało świeżość i smak.

Zapomnij o jajkach w majonezie. Zalane tym sosem smakują 100 razy lepiej

Mięso pieczone w słoikach

Składniki:

  • 2 kg surowego boczku lub karkówki wieprzowej
  • pół łyżeczki musztardy
  • łyżka soli
  • łyżeczka pieprzu mielonego
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • łyżeczka suszonej kolendry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

Jak zrobić pyszne mięso na Wielkanoc?

Boczek lub karkówkę pokrój w plastry razem ze skórką. W naczyniu połącz musztardę ze wszystkimi przyprawami. Przygotowaną marynatą natrzyj całe mięso i powkładaj do słoików. Słoiki przykryj, ale nie zakręcaj.

Wstaw je do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz pół godziny. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz 1,5 godziny. Po tym czasie zakręć słoiki i odstaw, żeby całkowicie ostygły, następnie wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce.

Co zrobić, żeby babka wielkanocna była wilgotna? Poznaj patent najlepszych kucharek. Na Wielkanoc koniecznie przygotuj galaretkę z kurczaka w kształcie jajek. Ten patent jest totalnym hitem.

 

mięso.jpg
screen z filmu pochodzi z kanału Swojskie Jedzonko na YouTube