Smakosze.pl Przepisy Wyborna fasolka szparagowa z sezamem. Lepszej nie jadłaś
canva/lily_rochha

Wyborna fasolka szparagowa z sezamem. Lepszej nie jadłaś

12 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Naszą propozycją na dziś jest wyborna fasolka szparagowa z sezamem. Ręczymy, że lepszej nie jedliście. A gdy jej raz spróbujecie, oniemiejecie z zachwytu i dojdziecie do wniosku, że zasmażka z bułki tartej jest już przeżytkiem. Pamiętajcie też, że w sezamie kryje się nie tylko smak, ale też moc zdrowia.

Fasolka szparagowa jest jednym z tych warzyw, na które czeka się długie miesiące. Choć można ją kupić w wersji mrożonej, to jednak świeża smakuje nadzwyczajnie. Gotowaną można podać do obiadu, ale latem często jemy ją w ramach lekkiego posiłku czy na przekąskę.

Gotowaną fasolkę zwykle polewamy tartą bułką zrumienioną na maśle. Jednak po pierwsze jest to dość kaloryczna i tucząca polewka. Po drugie wielu osobom już się znudziła. Dlatego mamy dla was dobre rozwiązanie — podajcie fasolkę szparagową z aromatyczną polewą z dodatkiem sezamu.

Jak zrobić fasolkę szparagową z sezamem?

Składniki:

  • ok. 75 dag fasolki szparagowej

  • 1 łyżka nasion sezamu (białego, czarnego lub mieszanki)

  • 2 łyżki oleju

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 cm świeżego imbiru

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżka oleju sezamowego

Przygotowanie fasolki z sezamem

Fasolkę opłucz, odetnij końcówki. Wrzuć ją na lekko osolony wrzątek i gotuj ok. 4 minuty, aż będzie półmiękka. Odcedź ją, przelej zimną wodą, odsącz.

Na suchej patelni podpraż ziarna sezamu, przesyp je na talerzyk. Na patelnię wlej olej, podsmaż na nim posiekany czosnek i starty imbir.

Dodaj fasolkę szparagową i całość smaż chwilę na dużym ogniu. Posyp cukrem i pieprzem, wymieszaj, przesmaż.

Fasolkę polej sosem sojowym i olejem sezamowym. Posyp podprażonym imbirem, lekko wstrząśnij, od razu podawaj.

W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na fasolkę szparagową w węgierskim stylu , a także na fasolkę szparagową z czosnkiem .

sezam
sezam

Źródło zdjęcia: canva/yasuhiroamano

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: everycakeyoubake

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy